Gravid mote

Hold stilen med kul på magen

Det er mulig å se fresh ut selv som gravid. Stylist Anja Stang gir deg tipsene du trenger.

HOLD STILEN: Det er fint å fremheve den voksende magen. Velg ettersittende klær, tipser stylist.
HOLD STILEN: Det er fint å fremheve den voksende magen. Velg ettersittende klær, tipser stylist. Foto: Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Det kan være en utfordring å holde stilen når magen vokser, hormonene raser og både hår og hud forandrer seg.

For noen blir graviditeten en friperiode der joggebuksa blir en behagelig løsning, men de aller fleste synes det hjelper på humøret å se bra ut, selv om man er stor og tung.

- Utfordring å holde stilen

- Det kan være en utfordring å finne stilen når man er gravid. Det er nemlig stor mangel på kule og fine mammaklær i butikkene, mener motejournalist og stylist i PUDDER, Anja Stang (35).

Stylisten er selv gravid og har termin om bare noen få dager. Da hun kikket etter klær for gravide tidligere i svangerskapet, ble hun skuffet over det dårlige utvalget.

Har holdt seg unna mammaklærne

NYTTIG STRETCH: Her et stylist Anja Stang 4,5 måneder på vei, i en stretchkjole fra H&M som hun har brukt flittig til det siste. (Bildet er tatt samme dag som hun hadde fått vite at hun trolig får en gutt!)
NYTTIG STRETCH: Her et stylist Anja Stang 4,5 måneder på vei, i en stretchkjole fra H&M som hun har brukt flittig til det siste. (Bildet er tatt samme dag som hun hadde fått vite at hun trolig får en gutt!) Foto: Foto: Privat

- Jeg har ikke kjøpt noen spesielle mammaklær, rett og slett fordi jeg ikke har funnet noe jeg føler er "meg", forteller hun til BarniMagen.com.

- Utvalget er svært begrenset. Til og med H&M, som ellers er så sterke på mote, har svært lite spennende for vordende mødre. Og det de har, holder ikke mål sammenlignet med deres øvrige utvalg. Her er det et stort forbedringspotensiale!, mener Stang.

Men ifølge stylisten betyr ikke det at alt håp er ute for moteinteresserte gravide.

- Jeg er litt stolt stolt over at jeg har klart meg med "normale" klær i svangerskapet. Det var deilig å kunne fortsette å handle i yndlingsbutikkene mine, og det er fullt mulig å finne feminine og fine plagg som gravid.

Stylisten forteller at hun vanligvis går mye med jeans, og at hun derfor, av naturlige årsaker, ble tvunget til å forandre klesstil underveis i svangerskapet.

Her kan du teste om du er en moteekspert

- Jeg har holdt meg unna trauste mammabukser, men har i stedet gått mye med stretchkjoler, store gensere og tights.

Vis frem magen

Etter hvert må man opp noen kjolestørrelser, men pass på at ikke klærne blir for løse rundt magen.

PONCHO: Her viser stylisten frem ponchoen fra Missoni som hun har brukt flittig under svangerskapet.
PONCHO: Her viser stylisten frem ponchoen fra Missoni som hun har brukt flittig under svangerskapet. Foto: Foto: Privat

- Unngå plagg som du drukner i. Det får deg bare til å se ekstra stor ut. Det ser best ut når kjolene er ettersittende, og det er gøy å vise frem den voksende magen, synes Stang.

Med tanke på klær, er det enklere å være gravid om sommeren enn midtvinters. I vintermånedene valgte stylisten å gå med store strikkegensere og elastiske plagg med tights eller grove strømpebukser under.

- Kjoler i jerseystoff er behagelige og magen kan vokse i dem. Stretch er fint, siden det former seg etter magen.

Flagrende sommerkjoler

De som er gravide om sommeren, er heldige, ifølge stylisten.

- I sommermånedene er det nydelig med lange, flagrende sommerkjoler til gravide mager. Det er den optimale gravide-looken, mener hun.

Kjøp deg ikke blakk på mammaklær. Sannsynligheten er stor for at du vil ha lyst til å fornye garderoben etter fødselen, og at du ikke kommer til å gå med det samme som når du gikk gravid.

- Unn deg noen nye plagg som er enkle og anvendelige. Etter fødselen kan du legge dem på loftet, hvis du planlegger å bli gravid igjen, selge dem eller gi dem videre til gravide venninner, sier Stang.

Knapp igjen kåpen

Generelt synes stylisten at norske gravide er flinke til å kle seg, men noen tabber har hun bitt seg merke i.

- Da vinteren var på sitt kaldeste, så jeg flere gravide som gikk rundt med åpen kåpe, fordi den var blitt for trang rundt magen. Det så rett og slett ikke bra ut, og må også ha vært kaldt for babyen. Når kåpen blir så liten at den ikke lenger rommer magen, bør du spandere på deg en ny, mener hun.

GRAVID SUPERMODELL: Vakre Claudia Schiffer hadde termin i mai, og kan kunsten å kle seg med kul på magen. Her deltar hun på Chanels Haute Couture-kolleksjon i Paris.
GRAVID SUPERMODELL: Vakre Claudia Schiffer hadde termin i mai, og kan kunsten å kle seg med kul på magen. Her deltar hun på Chanels Haute Couture-kolleksjon i Paris. Foto: Foto: Stella Pictures

- Selv kjøpte jeg meg tidlig en A-formet duffelcoat, som holdt helt til den ble for varm. Jeg investerte også i en strikkeponcho fra Missoni, som jeg brukte masse både ute og inne.

Det ser heller ikke bra ut når topper eller t-skjorter blir for korte fordi magen vokser.

Sjekk innholdsfortegnelsen

Mange gravide opplever at håret endrer seg under graviditeten. Det kan være greit å ha en lettstelt frisyre, som ikke trenger altfor mye oppfølging.

- Håret mitt føltes tykkere under svangerskapet, så ikke alle forandringer er negative. Generelt vil jeg anbefale gravide å velge hår- og hudpleieprodukter som er fri for parfyme, alkohol og parabener, sier Stang.

Lurer du på om det er trygt å farge håret som gravid?

De aller fleste gravide har et bevisst forhold til hvilke pleieprodukter de velger. Det kan være lurt å sjekke at ikke deodoranten eller ansiktskremen inneholder for mange tilsetningsstoffer. Både med tanke på fosteret og at huden din kan være mer ømfintlig enn vanlig.

- Bruk mest mulig milde, naturlige og gjerne økologiske produkter, anbefaler stylisten.

Sjekk hvordan kroppen forandrer seg under graviditeten

- Naturlig look er finest

Selv synes Stang at en naturlig look er finest når man er gravid.

- Gravide får gjerne høre at vi har en spesiell glød i huden. Det er bedre å forsøke å se frisk og sunn ut, ved for eksempel å drikke mye vann, enn å bruke masse sminke.

Hold sminken enkel. Ta gjerne på en knallfarget leppestift, men unngå da tung øyensminke eller sminke som tetter igjen porene, tipser hun.

Her er de beste motebutikkene på nettet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning