Cravings gravid

Får du cravings på alt mulig når du er gravid?

Svangerskapsdilla er helt normalt, men visse ting bør du holde deg unna.

CRAVINGS I GRAVIDITETEN: Å få dilla på mat du vanligvis ikke foretrekker er helt vanlig i svangerskapet. Sylteagurk er eksempel på en matvare mange gravide får cravings på. FOTO: Getty Images.
CRAVINGS I GRAVIDITETEN: Å få dilla på mat du vanligvis ikke foretrekker er helt vanlig i svangerskapet. Sylteagurk er eksempel på en matvare mange gravide får cravings på. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- En del gravide får veldig trang til å spise helt spesielle matvarer, og de blir nærmest besatt av dette, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

Hun sitter også i Nasjonalt fagråd for svangerskaps-fødsel- og barselomsorg, og har i årevis engasjert seg innen svangerskaps- og barselmedisin.

Mogstad er usikker på hvorfor det er slik, men forteller at en teori er at det kan være et tegn på at kroppen mangler enkelte næringsstoffer eller vitaminer.

Cravings som gravid

Mogstad forteller at gravide i ekstra ekstreme tilfeller kan ha såkalt Picasyndrom. Dette innebærer at de får behov for å spise alt fra jord til å slikke på murstein. For de fleste av oss dreier det seg imidlertid om mer vanlig mat eller drikke.

- Det kan for eksempel være is, sylteagurk, lakris eller ost, for å nevne noe. Selv husker jeg at jeg drakk varm buljong både tidlig og sent i mitt første svangerskap, og i mer spesielle tilfeller er det snakk om tyggegummi, tannkrem eller sjokolade, sier legen.

Uansett hva du blir fysen på, minner legen om at det er viktig å forstå at du ikke kan eller bør spise alt du vil selv om du er gravid. Har du for eksempel en craving som er veldig salt, sterk, sukkerrik eller fet, anbefaler hun at du prøver så godt du kan å bytte den ut med noe mer sunt.

- Til og med cravings kan reguleres litt hvis du er bevisst. Jeg har også tro på å passe på å få i seg nok vanlig mat og drikke gjennom hele dagen. Gjerne ganske hyppige og små måltider, da dette er bra både for å lindre kvalme, cravings og andre plager, sier hun.

Derfor får du cravings

Laila Kristin Lindgjerdet er jordmor for Sentrum Gynekologi i Trondheim, og kan fortelle at cravings er helt normalt.

- Under svangerskapet endrer smaks- og luktesansene seg, og det er mange gravide som får et sug etter og dilla på enkelte matvarer. Flere opplever også å få dilla på mat de til vanlig ikke spiser, forteller Lindgjerdet.

Vanlige cravings i svangerskapet

Frukt, is, isbiter, sjokolade, jordbær, lakris, surt og søtt godteri, kaker, oster, pålegg og sylteagurk

Hun legger til at cravings ikke er farlig, og at det er et kjent fenomen blant gravide.

- Årsaken vet man lite om, og det er gjort få studier på dette området. Noen studier hevder imidlertid at årsaken kan skyldes mangel på jern og vitaminer hos den gravide, sier Lindgjerdet.

Det er tidlig i svangerskapet at grunnlaget for normal og god utvikling for barnet legges.

- Barnet får næring fra mor og det er derfor viktig at du som gravid er mer oppmerksom på matvarer du spiser. Den gravide bør spise variert og næringsrikt, forteller jordmoren.

Unngå disse cravingsene

Jordmoren forteller at det er sjeldent den gravide har dilla på skadelige ting, men noen matvarer bør begrenses.

- Lakris i store mengder kan være farlig for gravide med høyt blodtrykk. Det anbefales også å være forsiktig med inntak av brus, kjeks, kaker, godteri, snacks og sukkerholdig yoghurt, sier hun.

Jordmoren har også hørt om syndromet «Picasyndrom», men har selv ingen erfaring med det.

- Jeg har jobbet som jordmor siden 2004 og de siste fem årene i svangerskapsomsorgen. På denne tiden har jeg ikke noe erfaring med syndromet, og heller ikke opplevd kvinner som har det, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning