bacon og spekemat gravid

Kan du spise spekemat i graviditeten?

Derfor skal du holde deg unna rått kjøtt i svangerskapet

BACON OG SPEKEMAT GRAVID: Når du er gravid skal du være ekstra forsiktig med kjøttinntaket, da det kan forårsake listeria og toksoplasmose som kan være skadelig for fosteret. FOTO: Getty Images.
BACON OG SPEKEMAT GRAVID: Når du er gravid skal du være ekstra forsiktig med kjøttinntaket, da det kan forårsake listeria og toksoplasmose som kan være skadelig for fosteret. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

En enkel regel er at kjøtt som ikke er varmebehandlet skal ansees å være rått, sier privatpraktiserende jordmor i Bergen, Kjersti Pettersen.

- Rått kjøtt kan være en kilde til bakterier som kan være farlige for fosteret, og disse skal unngås så godt som mulig.

Hun legger til at så lenge kjøttet er varmebehandlet går det fint.

- Det er ikke farlig å spise pepperoni på pizzaen eller strimlet spekekjøtt som er stekt, forteller jordmoren.

Bakterier i spekemat

Bakteriene listeria og toksoplasmose kan være farlige for fosteret, men det er også en ekstremt sjelden tilstand, ifølge Pettersen.

Kjøtt for gravide

Dette kan du spise:
• Gjennomstekt og kokt kjøtt
• Ferskt kjøttpålegg

Dette bør du styre unna:
• Rått og dårlig stekt/kokt kjøtt
• Biff tartar
• Roastbiff
• Spekemat og alle typer salami

Klide: Ellen Margrethe Carlsen, Helsedirektoratet.

- Det er ingen grunn til å gå rundt å være bekymret for dette, og du trenger ikke være redd for at barnet ditt er skadet fordi du spiste litt fårepølse eller spekemat før du fant ut om graviditeten, forteller hun.

Hun opplyser også om at et foster er mer utsatt for skade tidlig i svangerskapet, men noen bakterier påvirker hjernen, som i størst grad utvikles sent i svangerskapet.

- Dermed er tommelfingerregelen at du skal holde deg unna rått kjøtt under svangerskapet, så du slipper å være unødvendig engstelig, sier Pettersen.

Jordmoren mener det viktigste er å bruke sunn fornuft.

Bacon og spekemat

- Gravide kan spise alle typer kjøtt, så lenge de er gjennomstekt eller kokt og er godt innenfor holdbarhetsdatoen, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Ellen Margrethe Carlsen.

Det betyr at du som gravid bør unngå all spekemat med mindre de er varmebehandlet godt.

- Det gjelder både salami, fårepølse, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke og andre produkter. Årsaken er at spekemat kan inneholde bakterien listeria og parasitten toksoplasmose, som kan gi infeksjoner som i verste fall fører til abort eller skader på fosteret, sier hun.

Carlsen legger til at det for øvrig er viktig å følge de samme kostholdsrådene under svangerskapet som ellers. Du skal ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

- Et variert og godt sammensatt kosthold vil gi fosteret de næringsstoffene det trenger for å vokse og utvikle seg på best mulig måte, samtidig som også mors behov dekkes og mor ikke tømmer alle sine lagre, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning