Alkoholfritt øl

Gravide tester alkoholfritt øl

Dette ølet kan du nyte med god samvittighet i sola. Selv om du er gravid.

PANELET SOM TESTET: Fra venstre Elin Søndenå Sanne, Liv Loftesnes, Helena Haugbo og Frøydis Myhre.
PANELET SOM TESTET: Fra venstre Elin Søndenå Sanne, Liv Loftesnes, Helena Haugbo og Frøydis Myhre. Foto: FOTO: Geir Dokken
Publisert Oppdatert
EKSPERT: I tillegg til de gravide har ølekspert David Løite testet det alkoholfri ølet.
EKSPERT: I tillegg til de gravide har ølekspert David Løite testet det alkoholfri ølet. Foto: FOTO: Geir Dokken

Slik testet vi

Ølet er smakt av David Løite på oppdrag av magasinet GRAVID. Løite er ølekspert med bred erfaring.

Hvert øl er vurdert etter kriterier som farge, skum, duft, smak og ettersmak.

I tillegg har fire gravide smakt på ølet og gitt en vurdering.

Ølet er smakt blindt.

De ulike alkoholfrie øltypene er blitt vurdert opp mot hverandre.

Hvert øl har fått utdelt en karakter, hvor en er dårligst og seks er best. Totalkarakteren er vektet likt mellom ølekspert og gjennomsnittskarakteren til brukerpanelet. For enkelhetsskyld har vi avrundet totaltkarakteren til nærmeste hele tall for å få den endelige karakteren.

Ved usikkerhet på poengplassering, er det smakt to ganger.

Pris er ikke vurdert.

Testen er også publisert i GRAVID nummer 5 2010.

Du trenger ikke nøye deg med en tradisjonell Clausthaler hvis du skal drikke alkoholfritt øl. I dagligvarebutikker med større utvalg har det nå kommet mange spennende alkoholfrie varianter, fra økologisk øl til mørkt og kraftig øl.

Etter å ha smakt og luktet seg gjennom ti ulike alkoholfrie øl, var imidlertid ikke vår ølekspert, David Løite, spesielt begeistret.

- Det er vanskelig å finne det optimale alkoholfrie ølet, sier Løite.

Testpanelet, som besto av fire gravide, fant imidlertid sine klare favoritter.

Flere drikker alkoholfritt

Det drikkes stadig mer alkoholfritt øl. Ifølge statistikk fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen økte det årlige forbruket av alkoholfritt øl i Norge med nesten tre millioner liter fra 2004 til 2009.

Konsumet av alkoholfritt øl har stor økning i nesten hele Europa, forteller Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

I ølnasjonen Tyskland ekspanderer salget av alkoholfritt øl mer enn noen annen øltype.

- Forklaringen kan være en lavere promillegrense, men også at stadig flere kvinner foretrekker øl, sier Nome.

Alkoholfritt inneholder alkohol

Alkoholfritt øl fremstilles på samme måte som vanlig øl, med humle, malt, vann og gjær. Forskjellen ligger i at gjæringsprosessen blir avbrutt på et tidlig tidspunkt for å hindre at det dannes mer enn 0,7 volumprosent alkohol i ølet, samtidig som smaken gjæren tilsetter blir beholdt, forteller Nils Gunnar Nirisrud, Kommunikasjonsrådgiver i Ringnes AS.

Selv om ølet selges som alkoholfritt, har det en alkoholprosent på opp til 0,7 volumprosent. Det alkoholfrie ølet Munkholm inneholder for eksempel mellom 0,4 og 0,6 volumprosent alkohol.

Ufarlig å drikke

- Det er hundre prosent ufarlig å drikke alkoholfritt øl for både gravide, barn og bilkjørende. Alkoholinnholdet kan sammenlignes med alkoholpromillen i brød og kefir, sier Nome.

At det er greit å drikke alkoholfritt øl blir bekreftet i de offisielle kostholdsrådene til gravide fra offentlige myndigheter: Øl som går under betegnelsen alkoholfritt, og inneholder mindre enn 0,7 volumprosent alkohol, anses som et produkt som også gravide kan drikke uten å være bekymret for alkoholens negative virkninger.

- Det er såpass lave mengder alkohol i alkoholfritt øl at det ikke utgjør noen fare for fosteret, sier Marianne Virtanen i Helsedirektoratet.

I de offisielle rådene påpekes det at gravide bør være oppmerksomme på forskjellen mellom alkoholfrie og alkoholsvake drikker. Lettølvarianter fra en rekke bryggerier inneholder for eksempel mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol.

Ekstra energi

Nome mener det alkoholfrie ølet har et ufortjent dårlig rykte.

- Når man ikke kan drikke alkohol, er alkoholfritt øl et godt alternativ både som leskedrikk og til mat, sier Nome.

Han påpeker at alkoholfritt øl er et godt alternativ til brus siden det inneholder langt mindre sukker.

- I Spania har ledende gynekologer begynt å anbefale alkoholfritt øl til gravide, fremfor brus og andre leskedrikker, fordi det inneholder vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som kroppen trenger, sier Nome.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius forteller at det imidlertid er mye raske karbohydrater i øl. Om man sliter med dårlig appetitt under graviditeten, kan alkoholfritt øl være en god kilde til litt ekstra energi.

- Hvis man legger på seg mer enn normal vektøkning i svangerskapet, vil jeg ikke anbefale å drikke så mye av det. Men å kose seg med en alkoholfri øl i sommersolen kan man gjøre med god samvittighet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen