stikking i underlivet gravid

Derfor opplever du stikkende underlivssmerter i svangerskapet

Kontakt lege dersom smertene er konstante og økende.

STIKKING I UNDERLIVET GRAVID: Stikkinger i underlivet kan oppstå underveis i hele svangerskapet, både i første og siste trimester. FOTO: Getty Images.
STIKKING I UNDERLIVET GRAVID: Stikkinger i underlivet kan oppstå underveis i hele svangerskapet, både i første og siste trimester. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Det er lett å bli bekymret når du opplever smerter i magen og underlivet i svangerskapet.

Stikkinger i underlivet kan komme både tidlig i, underveis og i siste trimester. Så lenge dette er en følelse som kommer og går, er det vanligvis helt normalt.

- I de fleste tilfeller er dette ufarlig, og et tegn på at det skjer mye i livmoren som vokser inne i magen, sier Karin Johansson, jordmor ved Oslo jordmor-og kvinnesenter.

Stikking i underlivet som gravid

Livmoren vokser og øker vekten sin fra cirka 50 gram til rundt en kilo i løpet av svangerskapet. Muskelen er veldig fleksibel og tøyelig. Fra å ligge godt gjemt bak skambenet vokser den så den til slutt går helt opp til brystbenet.

- Tidlig i svangerskapet skjer det store hormonelle forandringer i kroppen, og livmoren vokser en god del. Stikkingen i underlivet kan sitte ganske lavt, rundt eller bak skambenet, eller være konsentrert til én side, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo.

Den voksende livmoren presser og trykker både på nerver, leddbånd og ligamenter, noe som lett kan gi denne stikkende følelsen eller smerten du kan kjenne på innimellom.

- Så lenge stikkingen kommer og går er det vanligvis helt normalt. Dersom stikkingen tar seg opp i styrke over tid, eller hvis det vedvarer og ikke forsvinner innen noen minutter, bør du kontakte lege, sier Skomedal.

Det viktigste er at du ikke holder ting som gjør deg stresset inni deg, men rådfører deg enten med lege eller jordmor.

- Ta det opp med jordmor på svangerskapskontroll, sier jordmoren.

Varierende underlivssmerte

- Lenger ut i svangerskapet vokser livmoren så mye at ligamentene den er festet i strekkes mye. Disse strekksmertene gir typisk en ganske skarp og stikkende følelse som kommer brått og ofte bare i én side av gangen. Det kan stråle ned mot lysken og lårene, og kommer ofte ved bevegelse, hoste eller nysing, forklarer gynekologen.

Som høygravid kan du oppleve et økende trykk nedover.

- Det kan stikke og trykke på en ny måte. Barnets hode kan presse mot nerver i bekkeninngangen, noe som kan kjennes som om du nesten mister kraften i beina, sier Skomedal.

Snakk med lege eller jordmor dersom du er usikker.

- Det er svært sjelden dette er noe som er farlig. Har du imidlertid mye menssmerter som kommer regelmessig, bør du sjekke det opp slik at det ikke er påvirkning av livmorhalsen, sier jordmoren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning