3D ultralyd

Sånn ser det ut på 3D-ultralyd

Med 3D-ultralyd blir graviditeten virkelig også for far.

Publisert Oppdatert

- Jeg tror foreldre gjør dette for å føle at de blir bedre kjent med barnet. De kan se ansiktstrekk og mange sier de ser familielikheter allerede i magen. Dette blir en helt annerledes opplevelse enn den man får på 2D-ultralyd, sier gynekolog Anne Stensløkken ved Balderklinikken.

3D-ultralyd er en teknologi som ligner på 2D-ultralyd, bortsett fra at ultralydbølgene rettes fra flere vinkler. Når signalene reflekteres og fanges opp, skapes et detaljert bilde i 3D. Man kan se hudoverflaten og ansiktstrekk hos barnet. I starten kunne man bare vise stillbilder. Levende 3D-bilder med god kvalitet ble først en realitet på slutten av 90-tallet.

3D-ultralyd

Anne Stensløkken mener 3D-ultralyd for foreldrenes del mest er for opplevelsens skyld.

- Rent medisinsk er det ikke så mye man kan se her som man ikke ser på 2D-ultralyd. Men noen foreldre kommer hit for å forsikre seg for at barnet ikke har leppe- eller ganespalte. Leger og jordmødre kan også se dette på vanlig ultralyd, men for foreldre kan det gi en slags forsikring om at barnet ikke har dette med 3D-ultralyd.

Enkelte hjertefeil kan også sees mer presist med denne teknologien, men da må man ha svært spesialisert utstyr. Nakkefold og neseben som er mulige markører for Downs syndrom, sees ikke bedre med denne teknologien fordi det må gjøres mellom uke 10 og 12.

Best etter uke 28

Gravide som vil ta 3D-ultralyd bør gjøre dette etter uke 28-30, råder Stensløkken.

- Da blir resultatet på bildene eller filmen optimalt. Da har fosteret utviklet seg såpass at det har fått litt mer muskler og fett at det ligner mer på et lite menneske, forklarer hun

Les også: Dette skjer på ultralyd

Mener det er trygt med 3D-ultralyd

Man vet ikke sikkert om fosteret blir utsatt for annen påvirkning med 3D-ultralyd.

- Ingen forskning har så langt kunnet påvise noen skadelige effekter.

De fleste steder som tilbyr 3D-ultralyd opererer med priser på rundt mellom 800 og 1500 kroner.

- Jeg tror mange gravide synes den fine opplevelsen de får av å ha blitt kjent med babyen er verdt de pengene, sier Stensløkken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning