Tips til hvordan du skjuler graviditeten

Slik skjuler du graviditeten

Her er tips til deg som ikke er helt klar for å dele den gode nyheten.

SKJULE GRAVIDITET: Enten det er julebord eller fest er det mange som opplever at det er vanskelig å skjule svangerskapet den første tiden.
SKJULE GRAVIDITET: Enten det er julebord eller fest er det mange som opplever at det er vanskelig å skjule svangerskapet den første tiden. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Mange par ønsker å vente til de er mer sikre på at svangerskapet vil forløpe seg normalt, men det er ikke alltid så lett å skjule for dine nærmeste en voksende mage, ubehag og kvalme. Og ikke minst hvorfor du ikke lenger vil ha alkohol på fest, noe som for oss nordmenn er nærmest uhørt.

Skjule graviditeten

- Mange kvinner ønsker å vente litt med å fortelle det til hele omgangskretsen til de er mer eller mindre sikre på at det skal gå bra, sier jordmor Ragna Marie Bugge Aase ved Fem Jordmødre klinikken i Sandnes.

Hun sier det er vanligst å vente til mellom uke åtte og ti.

- Noen ønsker å vende seg til tanken på egenhånd først, og andre er kanskje litt nervøse for hvordan jobben vil reagere, sier Aase.

Tips for å skjule graviditeten

- Om du drar på julebord sammen med kjæresten, kan dere alliere dere. La partneren ta støyten slik at mistanken ikke faller på deg, og si at dere har en hvit måned, fordi dere har drukket så mye i det siste. Det pleier å være en legitim unnskyldning, sier Håkanson.

- Og har du ikke partneren din der, kan du involvere en kollega du har et ekstra godt forhold til, og gå sammen om ikke å drikke alkohol. Da vil det ikke være like tydelig at du er gravid.

- Om man ønsker å late som om man drikker alkohol, går det an å ha alkoholfri vin med seg, eller drikke Clausthaler fra vanlige ølflasker.

Kilde: Ulrika Håkansson

Hun understreker at et svangerskap tross alt er 280 dager til sammen, og at det da er helt lov å vente litt før alle rundt det får vite om det.

Les også: Dette gjør alkohol tidlig i svangerskapet

Gravid på julebord

Å skjule svangerskapet kan være ekstra utfordrende under julebordsesongen. I situasjoner der alkoholen flyter, kan mange gravide oppleve at det er vanskelig å si nei, fordi man da gjerne blir spurt om man er gravid.

Psykolog Ulrika Håkansson tror dette kommer av at det i dag ikke finnes så mange aksepterte grunner til å takke nei til alkohol.

- Vi har fått et annet forhold til alkohol de siste årene. Alkohol har blitt en naturlig del av hverdagslivet på en helt annen måte enn for bare ti år tilbake, sier hun.

- Det har blitt vanlig å gå på kafé en tirsdagskveld og ta et glass vin, eller bli tilbudt alkohol til lunsj på jobbkonferanser og lignende. Det gjør det vanskelig for gravide å si nei, særlig om alkohol har vært en naturlig del av det sosiale livet deres før graviditeten.

Gode luredrikker

Det finnes likevel råd. Be om disse i baren og ingen vil mistenke noe.

- Sprite med sitron ser ut som gin/tonic
- Mozell ser ut som champagne
- Både druejuice og solbærsaft ser ut som rødvin
- Ingen ser forskjell på alkoholfritt øl og vanlig øl

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning