Sex når du er gravid

Guide til sex under graviditeten

Nå som dere venter baby, må det bli noen forandringer under dyna. Bevar gnisten med disse sextipsene.

SEX I GRAVIDITETEN: Dere kan fint ha sex gjennom hele svangerskapet, men mors lyst kan avta mot slutten på grunn av den store magen. Da kan dere finne alternative måter å være nære på. FOTO: Getty Images.
SEX I GRAVIDITETEN: Dere kan fint ha sex gjennom hele svangerskapet, men mors lyst kan avta mot slutten på grunn av den store magen. Da kan dere finne alternative måter å være nære på. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Det er klart dere kan bevare gnisten svangerskapet igjennom. Ekspertene gir deg sine beste - og tryggeste - råd.

Sex i 1. trimester

Det er normalt å bekymre seg for sex det første trimesteret, særlig om du tidligere har opplevd spontanabort i denne perioden. Men sex er trygt gjennom hele svangerskapet, så lenge du ikke har noen komplikasjoner.

Fosteret ligger trygt i livmoren og får ikke vondt av at dere har samleie. Mannens penis vil ikke kunne dunke borti fosteret, uansett hvilke stillinger dere velger. Selv om han er mer «velutstyrt» enn gjennomsnittsmannen, vil den kraftige slimpluggen som forsegler livmoren og verner mot infeksjoner effektivt stenge ham ute.

- Har du hatt en blødning eller opplevd noen uvanlige symptomer eller problemer, bør du unngå sex til du har fått snakket med jordmor eller lege, anbefaler lege Kari Løvendahl Mogstad.

Noen gravide opplever også blødninger etter sex.

- Dersom det bare er en liten sporblødning, altså noen dråper som gir seg, og ikke er ledsaget av ubehag eller smerte, kan du se det an. Det er oftest helt ufarlig. Det skyldes som regel en såkalt kontaktblødning fra støt mot livmorhalsen. Noen kvinner har en livmorhals som blør lett, men generelt er det greit og betryggende å kontakte legen eller jordmor for å diskutere om det er behov for en undersøkelse, oppfordrer legen.

Kjærtegn hverandre

Kvalme de første ukene er et stort problem for veldig mange og fører til lite sexlyst. Svangerskapshormonene får deg til å føle deg uggen. Det er også vanlig å føle seg ekstremt trøtt og sliten, særlig i første trimester, men også lenger.

- Selv om man ikke har lyst på sex, husk å gi hverandre kjærtegn, råder sexolog Gro Isachsen.

De heldige opplever at lysten og nytelsen vokser i takt med magen.

- Noen kvinner føler seg ekstra feminine og flotte når de er gravide, og det smitter over på lysten. I tillegg kan graviditetshormonene gi økt lyst hos enkelte førstegangsgravide, mens kvinner som har barn fra før gjerne føler seg trøtte og slitne når de legger seg, tror Løvendahl Mogstad.

Nesten alltid tent

- Mange forteller at skjeden alltid er våt, og at de har kontakt med kjønnet sitt på en annen måte enn ellers, sier Isachsen.

- Dette gjør at de nesten alltid er fysisk tent, og at de derfor har bedre sex enn tidligere.

Isachsen forklarer den økte lysten slik:

- Under graviditeten holdes barnet på plass av bekkenbunnsmuskulaturen og musklene er svært aktive. Samtidig kanaliserer de mye blod til kjønnet.

Også psykologiske forhold kan føre til at sex blir bedre i svangerskapet.

- Mange er mer til stede i sin egen nytelse, og blir mindre opptatt av å ta seg perfekt ut i erotiske situasjoner.

Sex i 2. trimester

Mange kvinner opplever tiden mellom uke 13 og 28 som den beste perioden av svangerskapet. Kvalmen er forhåpentligvis borte, man er mindre engstelig for spontanabort, og høye hormonnivåer i kroppen bidrar til at sexlysten gjerne våkner til live igjen.

Etter hvert begynner magen å synes, men det er ennå en stund til du blir stor og tung.

Hormonene begynner å gjøre seg klare for baby. Dette kan gi økt lyst og mer intense orgasmer, forsterket av at blodstrømmen til erogene soner som kjønnsorganene og brystene, øker i denne perioden.

- Den viktigste forutsetningen for god sex er god kommunikasjon. Når den gode kommunikasjonen flyter, er det sjelden problemer, selv om mange synes det kan være litt flaut å uttrykke egne behov, sier sexolog Gro Isachsen.

- Det kan også hjelpe på lysten at kvinnen føler seg ivaretatt av kjæresten. At han viser hensyn og hjelper til på hjemmebane, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

De fleste menn synes at en frodig, gravid kropp er noe vakkert. Samtidig kan det føles rart for partneren at magen blir større og rundere, som om det først nå er en realitet at det vokser en baby der inne. Snakk med hverandre om forandringene. Det kan være fint.

Sex i 3. trimester

De siste ukene før fødselen er kanskje ikke tiden for den mest nyskapende og spenstige sexen. Finner dere imidlertid behagelige stillinger og har mye forspill, trenger ikke sex være helt utelukket.

Nå forbereder kroppen din seg på å føde, så ikke bli overrasket om du har mer utflod enn før. Det kan også gjøre sex litt enklere, siden mange sliter med tørr skjede tidligere i graviditeten.

Det er trygt å ha sex helt fram til vannet går. Så har du lyst, har du lov. Det gjelder gjennom hele svangerskapet.

Prøv nye stillinger

- Det å bli stor og tung gjør gjerne noe med selvfølelsen og kan legge en demper på sexlysten, sier Løvendahl Mogstad.

Noen får vann i kroppen og tung pust på grunn av økt blodvolum. Hjertet må jobbe hardere siden mer blod pumpes ut av hjertet og rundt i kroppen. Å være tungpustet er ikke akkurat lystøkende.

Nå må dere også være mer kreative på soverommet. Den store magen tvinger dere til å prøve nye stillinger.

- Mot slutten av graviditeten blir mange kvinner mer innadvendte, mer fokusert på babyen og magen og mindre interessert i sex, sier legen.

Da går det an å konsentrere seg om andre intime aktiviteter - som massasje - eller bare ligge inntil hverandre og kose.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning