Bekkenløsning

Derfor får du vondt ved bekkenløsning

Noen kvinner får intense bekkensmerter i graviditeten. Se hvem som er mest utsatt for smerter ved bekkenløsning.

BEKKENLØSNING: Smerter i bekkenet kan komme når som helst i svangerskapet, men har man vært gravid tidligere, kommer gjerne smertene tidligere i neste svangerskap.
BEKKENLØSNING: Smerter i bekkenet kan komme når som helst i svangerskapet, men har man vært gravid tidligere, kommer gjerne smertene tidligere i neste svangerskap.
Sist oppdatert

- Alle gravide kvinner får bekkenløsning og det i seg selv er ikke vondt, sier kiropraktor og grunnlegger av kiropraktorklinikken Bekken og Barn i Oslo, Elisabeth Aas-Jakobsen.

Klinikken har spesialisert seg på gravide og barn, og behandler mange gravide kvinner med smerter i bekkenet. De jobber ofte tverrfaglig ved smerter forårsaket av bekkenløsning.

- Det første vi gjør er å gi den gravide en grundig undersøkelse for å finne ut hvor smertene kommer fra. Så lager vi en plan for å se om det kan være kiropraktor, fysioterapeut, øvelser, teiping, osteopati, akupunktur eller massasje som best kan hjelpe den gravide, sier Aas-Jakobsen.

Ofte er det en kombinasjon av ulike behandlingsformer til rett tid, som har den beste effekten, forteller hun.

Derfor får du bekkenløsning

Grunnen til at alle gravide får bekkenløsning er at hormonene i svangerskapet påvirker leddbåndene i bekkenet, slik at bekkenet blir mer bevegelig når babyen skal passere gjennom fødselskanalen.

- Hos noen gir den økte bevegeligheten smerter, forteller Aas-Jakobsen og legger til at hele ni av ti får vondt i ryggen under svangerskapet mens 20 prosent får bekkensmerter.

Noen er mer utsatt for bekkensmerter

- Kvinner med en asymmetrisk bevegelse i bekkenleddene har vist seg å ha større bekkensmerter enn kvinner som ikke har asymmetrisk bevegelse.

- Asymmetrisk bevegelse vil si at det ene bekkenleddet beveger seg mer enn det andre, sier Aas-Jakobsen.

Det er også slik at kvinner som har tungt fysisk arbeid, har hatt mye vondt i ryggen tidligere i livet eller i tidligere svangerskap er mer utsatt for vondt i bekkenet når de er gravide.

Les også: Slyngetrening hjalp Tone i kampen mot bekkensmertene.

Når oppstår bekkenløsning?

Smerter i bekkenet kan komme når som helst i svangerskapet, men har man vært gravid tidligere, kommer gjerne smertene tidligere i neste svangerskap.

- Noen forteller at de kjenner bekkenet, og med dette vet at de er gravide. Det er allikevel vanligst å kjenne smerter mellom uke 18 og 23, sier Aas-Jakobsen.

For noen kan smertene være milde, mens for andre kan de være intense og så vonde at de må ty til krykker eller rullestol for å komme seg rundt.

- Det er viktig å undersøke hvor smertene kommer fra, om de kommer fra ryggen eller bekkenet, om bekkenet er låst eller om det er smerter fra både rygg og bekken. Noen har også vondt foran i det vi kaller symfysen, mens andre kan ha vondt på en side av bekkenet eller i hele bekkenet.

Grundig undersøkelse er viktigst

- Hva kan man selv gjøre for å forebygge?

- Det er viktig å ha god funksjon i bekkenet, det vil si god bevegelighet, god styrke og symmetrisk bevegelighet i ledd og muskler. Utover det er det ikke så mye mer man kan gjøre i forkant av graviditeten, sier kiropraktoren.

Har du smerter er det viktigste å få riktig diagnose slik at du får den hjelpen du trenger.

- Er bekkenet løst, låst eller kommer smertene fra ryggen? En grundig undersøkelse er viktigst, slik at den gravide kan få behandling, råd, tips og øvelser som kan hjelpe.

Ta pauser og unngå brå bevegelser

På den offentlige helseportalen helsenorge.no oppfordres kvinner med bekkenløsning til å respektere sin egen smertegrense, ta hyppige pauser og unngå brå bevegelser og vridninger.

Jordmor i Altformamma.no, Siri Von Krogh, forteller at det også er enkelte aktiviteter du helst bør unngå, dersom du er plaget med smerter ved bekkenløsning.

- Å gå på ski er ikke den beste aktiviteten, heller ikke støvsuge eller vaske gulv. Grunnen er at slike statiske bevegelser ofte gjør deg stivere. Det er også lurt å ha gode sko, prøve å gå på mykt underlag der det lar seg gjøre og ikke sitte stille for lenge av gangen.

Hun forklarer at yoga kan være fint for noen, selv om ikke alle tåler yoga og at et støttende bekkenbelte kan være til god hjelp. Men legger til at det er lurt å faktisk teste om dette hjelper før du går til innkjøp av et dyrt belte.

- Istedenfor å kjøpe et kostbart bekkenbelte med en gang, kan du først knytte et stramt skjerf eller lignende, uten elastisitet, rundt bekkenet og gå med det noen timer, for å se om det hjelper.

Kiropraktor Aas-Jakobsen forteller at det for mange handler om å kunne sove litt bedre, gå litt lengre eller ha litt bedre livskvalitet.

- Hos andre igjen er smertebildet mye enklere og den gravide kan oppleve å bli smertefri på kort tid med rett behandling.

Du har rett til behandling etter fødsel

Å løfte tungt bør du helst unngå dersom du har smerter ved bekkenløsning og etter fødselen bør du helst bare løfte vekten av din egen baby.

De fleste som har slitt med bekkensmerter i svangerskapet, blir bedre i løpet av de første ukene etter fødselen, men dette er også individuelt og kan variere.

Du kan også oppleve å få bekkenløsning etter fødsel.

- Det handler om den generelle belastningen hver enkelt er utsatt for i hverdagen, sier jordmor Siri Von Krogh.

Hun minner om at du har rett til fri behandling i seks måneder dersom du har eller har hatt diagnosen «bekkenløsning med gangvansker» og dette gjelder også for fysioterapi og manuelle terapeuter.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2018, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også