kviser gravid

Derfor får du kviser når du er gravid

Disse produktene skal du unngå å bruke på kviser i graviditeten.

KVISER GRAVID: Å passe på å rense huden sin godt i svangerskapet er like viktig som ellers. Det er imidlertid noen produkter du ikke skal bruke under svangerskapet dersom du sliter med kviser. FOTO: Getty Images.
KVISER GRAVID: Å passe på å rense huden sin godt i svangerskapet er like viktig som ellers. Det er imidlertid noen produkter du ikke skal bruke under svangerskapet dersom du sliter med kviser. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Mange gravide får verre endringer i huden enn de hadde håpet på. Det er ikke uvanlig å få kviseutbrudd i graviditeten, og det er flere grunner til det.

- Økte hormonnivåer og økt væskemengde i kroppen kan gjøre at du får kviser. En annen årsak er at du som gravid blir varmere enn ellers, og svetteproduksjonen øker. Som en følge av økt varme vil talgproduksjonen i huden øke, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo.

Hun legger til at for mange vil dette kunne rette seg opp så fort du blir kaldere i kroppen igjen, men at det for noen kan vare ut ammeperioden.

- Det er mye som skjer i kroppen når man er gravid. Vi snakker med kvinner som opplever å ha blitt helt kvisefrie i graviditeten, og andre som får mye kviser. Heldigvis er det mulig å dempe symptomene, sier Elisabeth Lian, daglig leder og hudterapeut i Néroli Hudpleie.

Kviser i graviditeten

Selv om et produkt skal virke fantastisk mot kviser, er det ikke sikkert at det er det beste for deg som er gravid.

- Noen medisiner bør ikke brukes av gravide. Eksempler på dette er tetracycliner, isotretinoin (Roaccutan) og A-vitaminsyre, sier Skomedal.

Undersøk derfor og spør før du kjøper hudprodukter.

- Du skal unngå alle produkter som inneholder fruktsyre når du er gravid. Dersom du føler at kvisene er et problem, så ta kontakt med en hudterapeut eller hudlege. De kan hjelpe deg å finne produkter som vil dempe symptomene på en trygg måte, forklarer Lian.

Dersom kvisene imidlertid blir veldig ille bør du ta kontakt med lege.

- Gravide kan bruke kremer som inneholder enten bensylperoksid (Basiron), Azealinsyre (Skinoren) eller Klindamycin (Dalacin liniment). Dette er produkter som er ansett som trygge i svangerskapet. Dersom kvisene blir svært plagsomme bør du undersøkes av lege, da det kan være du trenger en antibiotikabehandling, forklarer legen.

Produkter gjør vondt verre

For sterke produkter kan gjøre vondt verre for huden din når du er gravid.

- Når du er gravid og får kviser så frister det med en skikkelig kur, men dette skal du ikke gjøre. De mest aktive produktene som renser for urenheter kan trigge pigmenteringen i huden slik at du får flekker i ansiktet. Dette er et mye vanskeligere problem å håndtere, sier Lian.

Behandle kviser i svangerskapet

Kjøp milde produkter og rengjør huden hver morgen og kveld. Pass på at du fjerner sminken hver dag og forsøk å holde riktig fuktbalanse i huden.

- Det er viktig at du bruker hudprodukter som er tilpasset din hud. For at du skal få produktene som passer deg, er det derfor best å snakke med noen som kan faget og kan anbefale deg produkter til din hudtype, sier Lian.

Symptomene kan dempes, men blir ikke helt borte før kroppen er tilbake til det normale.

- Dessverre må du godta at huden vil være i ubalanse for en periode, og at dette kan vare frem til du er ferdig med å amme. Det finnes ingen mirakelkur som fjerner alle hudproblemene dersom det kommer av graviditet, sier hudterapeuten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning