kløe i underlivet gravid

Derfor opplever du kløe i underlivet i graviditeten

De vanligste årsakene til kløe i underlivet i svangerskapet er sopp og bakteriell vaginose.

KLØE I UNDERLIVET GRAVID: Mange gravide opplever kløe i underlivet i svangerskapet,. noe som kan behandles med canesten
KLØE I UNDERLIVET GRAVID: Mange gravide opplever kløe i underlivet i svangerskapet,. noe som kan behandles med canesten
Publisert Oppdatert

Kløe i underlivet kan tyde på en infeksjon som bør undersøkes av lege eller jordmor.

- De to vanligste årsakene til kløe i underlivet i graviditeten er bakteriell vaginose eller sopp.

Det informerer jordmor ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk, Ida Cecilie Widsten.

Soppinfeksjon gravid

- Kløe, lukt eller svie ved vannlating kan tyde på en infeksjon som bør undersøkes og eventuelt også behandles, sier Widsten.

Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, forteller at gravide kvinner har økt risiko for underlivssopp. Årsaken til dette er økt østrogennivå under svangerskapet, noe som gjør det lettere for soppen å angripe.

- Gravide kan behandle underlivssopp med Canesten eller tilsvarende i skjeden. Dersom denne behandlingen ikke skulle hjelpe, kan det være at kløen skyldes en annen infeksjon, forklarer hun, og legger til:

- Da er det lurt å få jordmor eller legen din til å ta prøver for å tilpasse og finne riktig behandling.

Hun tipser videre om å unngå såper i underlivet ved dusjing, og heller bruke vann, olje eller spesialsåpe.

Widsten legger til at truseinnlegg, tettsittende truser og trange bukser kan øke problemet med sopp i skjeden i graviditeten.

Ifølge HelseNorge skader det ikke babyen dersom du har underlivssopp i svangerskapet.

Bakteriell vaginose i graviditeten

En annen årsak til kløe i underlivet når du er gravid kan være bakteriell vaginose. Schjelderup opplyser om at minst 10 prosent av alle kvinner som undersøkes har bakteriell vaginose.

- Bakteriell vaginose er en ubalanse i skjedens bakterieflora, der en eller flere av de normalt forekommende bakteriene har formert seg og dominerer over de andre.

Hun forteller at det ikke fører til noen synlig betennelse, men det kan kjennetegnes ved unormal og plagsom utflod som er grålig, tyntflytende og innimellom skummende. Lukten kan også være ubehagelig, og forsterkes ofte etter samleie.

- Asymptomatisk bakteriell vaginose kan komme av at det normale syrenivået i vaginaen er nedsatt, noe som igjen er årsaken til økt utflod, forklarer Widsten.

Halvparten av kvinnene som opplever bakteriell vaginose i svangerskapet har ingen symptomer. Ifølge jordmoren vet man ikke hvorfor endringene i vaginalfloraen skjer. Det er ikke seksuelt overførbart, men assosieres likevel med seksuell aktivitet.

Behandling av kløe i underlivet i svangerskapet

Schjelderup forteller at dersom det er infeksjon som er årsaken til at underlivet klør i svangerskapet, må det behandles.

- Du kan bruke underlivskremer som kan smøres, men bruk kun spesialolje og intimsåpe i moderate mengder for å unngå å forstyrre balansen, sier hun, og avslutter:

- Sov uten truse og bruk helst bomull foran syntetisk materiale på undertøy.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning