Fostervann

Hva gjør du om fostervannet går for tidlig?

Her er alt du må vite om fostervann.

FOSTERVANN: Dersom fostervannet ditt går for tidlig, skal du ringe legen og fødeavdelingen du skal føde på. Deretter vil de se an hvor langt i svangerskapet du er kommet. FOTO: Getty Images.
FOSTERVANN: Dersom fostervannet ditt går for tidlig, skal du ringe legen og fødeavdelingen du skal føde på. Deretter vil de se an hvor langt i svangerskapet du er kommet. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Fostervann er den væsken som omgir barnet i fostervannssekken. Fostervannet beskytter barnet og utgjør cirka 0,5–1,5 liter. I begynnelsen av svangerskapet stammer denne væsken fra morens blod.

- Det er viktig å tenke på helsen i graviditeten. En dårlig og usunn livsstil kan være farlig for fosteret, sier Karin Johansson, jordmor ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

Ved slutten av tredje svangerskapsmåned, når fosterets nyrer begynner å fungere, forandrer sammensetningen seg. Væsken inneholder da stoffer som stammer fra fosteret selv og som skilles ut gjennom urinen.

- Mengden fostervann øker gjennom svangerskapet etter hvert som fosteret og livmoren vokser. Noen god definisjon på hva som er normal mengde, finnes ikke. Mengden synker til cirka 0,6 liter når den gravide nærmer seg terminen, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo.

Når vannet går for tidlig

Tidlig vannavgang er når fostervannet går uten at det er andre tegn til at fødselen har startet og noen ganger lenge før terminen.

- Ved mistanke om at fostervannet har gått skal du kontakte lege eller jordmor. Du kan også kontakte fødeavdelingen du skal føde på, forklarer jordmoren.

Hvordan dette videre håndteres avhenger av hvor langt man har kommet i svangerskapet.

- Ved vannavgang før uke 34 får den gravide en lungemodningssprøyte siden barnets lunger er umodne så tidlig. I påvente av at sprøyten skal virke, forsøker man ofte å stoppe riene ved å gi en riehemmende medisin, sier Skomedal.

Utløsende faktorer

Ofte finner man ingen direkte årsak til at vannet går for tidlig.

- Man vet ikke alltid årsaken til at det skjer. Infeksjon kan være en årsak eller at man starter på tidlig fødsel og begynner å åpne seg, sier Johansson.

En rekke forhold kan utløse tilstanden.

- Eksempler på dette er lokal betennelse i fosterhinnen, svikt i livmorhalsen, betennelse i skjeden eller livmorhalsen, skader, utvidelse av livmoren og unormal funksjon av fosterhinnen, forklarer Skomedal og fortsetter:

- Antibiotika reduserer risiko for neonatal og maternell infeksjon. Før uke 37 får man antibiotikabehandling.

Stress kan også være en faktor.

- Det er mulig at stess kan påvirke at vannet går for tidlig, men det er foreløpig ikke forskning som støtter dette, sier jordmoren.

Påvirke fosterets helse

Hvordan du lever påvirker din helse, som igjen påvirker fosterets helse. Det er derfor spesielt viktig å ta gode valg når du er gravid. En sunn livsstil gir kroppen det beste utgangspunktet for at graviditeten skal være optimal for deg og fosteret.

- Hvordan du spiser og lever betyr noe. Unngå karbohydrater og sukker, gå turer, tren gjerne og ikke røyk, sier Johansson.

Trening er bra, men ikke gap over mer enn du kan tygge.

- Det er viktig å lytte til kroppen. Ikke ta på deg mer enn du klarer og begynn rolig hvis du ikke er vant til å trene. Gå eller sykle deg en tur er en fin start, råder jordmoren.

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2018, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også