farge hår gravid

Kan du farge håret når du er gravid?

Mange lurer på om det er trygt for mor og barn å farge håret under svangerskapet.

FARGE HÅR UNDER SVANGERSKAPET: De fleste av oss er urolige for å påføre den lille i magen skade når du farger håre, men er det egentlig farlig å farge håret når du er gravid? FOTO: Getty Images
FARGE HÅR UNDER SVANGERSKAPET: De fleste av oss er urolige for å påføre den lille i magen skade når du farger håre, men er det egentlig farlig å farge håret når du er gravid? FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Dersom det er helseskadelig å farge håret må det stå på pakningsvedlegget, sier hudlege Bjørn Bondevik, ved Oslo Syd Hudlegeklinikk.

Farge håret i graviditeten

Rådgiver ved Schwarzkopf, Tony Alexander Reyes, forteller at hårfarger er et strengt regulert kosmetisk produkt. Produktene må gjennom en sikkerhetsvurdering, hvor det også blir vurdert og godkjent for gravide så vel som ikke-gravide.

- Vi vet at til tross for tester og forsikringer finnes det en bekymring, og slike bekymringer i seg selv er negative. Dersom du er usikker skal du avstå fra bruk, uansett om det handler om hårfarge eller noe annet, sier Reyes.

Sunniva Moum Danielsen har arbeidet som frisør i syv år, og jobber i frisørsalongen På Håret Grünerløkka. Hun forteller at det i Norge er lov til å farge håret når du er gravid, men at dette frarådes i Danmark.

Ifølge Helsenorge er det utfra tilgjengelige data vurdert at de vanligste hårbehandlingene er trygge under svangerskap. Det nevnes at stoffene trolig tas dårlig opp gjennom hodebunnen, og det er derfor små mengder som kommer frem til barnet. De anbefaler imidlertid at du ikke overdriver hårbehandlingene.

Stripe er bedre enn å farge

Frisøren forklarer at når håret stripes, røres i utgangspunktet aldri fargen eller blekingen hodebunnen.

Dette er fordi det plasseres en hette over håret, hvor håret som skal stripes blir dratt ut gjennom hull i hetten. På denne måten berører ikke fargen hodebunnen, dersom det gjøres på rett måte.

- Med mindre du kun ønsker å korrigere fargen i lengdene, farges håret normalt fra hodebunnen og ut i lengdene, sier hun.

Endringer i håret under graviditet

Danielsen viser til at håret påvirkes av hormoner under en graviditet. Du kan få mer hår, tykkere hårstrå, krøller eller rettere hår. Hun har ikke erfart at håret reagerer annerledes på fargen, men at utgangspunktet kan endres under graviditeten.

Rådgiver Reyes understreker at hårproduksjonen er styrt av kroppens hormoner, og at dette endres under en graviditet.

- Det vanligste er faktisk at håret er i bedre tilstand under et svangerskap, og da kan det være litt vanskeligere å ta til seg hårfargen. Dette er fordi slitt hår har flere åpninger der fargen kan feste, forklarer han.

Hjemmefarging eller hos frisør

Reyes går nærmere inn på forskjellen mellom å farge håret hjemme og hos frisøren.

- Grunnkomponentene er like. Disse vil i forskjellige kombinasjoner og mengder gi flere nyanser. Forskjellen er at noen av komponentene kan være av høyere kvalitet med høyere varekostnader, frisøren har større utvalg og tilpasningsmuligheter, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning