Doppler for gravide

Bruk av doppler gir falsk trygghet

Ifølge ekspertene bør du heller lære å kjenne etter spark og bevegelser.

DOPPLER FOR GRAVIDE: Lær barnet i magen å kjenne ved å kjenne etter spark og bevegelser. Det er starten på tilknytningen mellom mor og barn.
DOPPLER FOR GRAVIDE: Lær barnet i magen å kjenne ved å kjenne etter spark og bevegelser. Det er starten på tilknytningen mellom mor og barn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Det er kun aktivitetsmønsteret til babyen som kan si deg noe om dets tilstand i magen, sier jordmor Cathrine Trulsvik.

Hun anbefaler alle gravide om å lære seg barnet i magen å kjenne gjennom «følelsesfrekvensen».

- Jeg tror at mangel på god informasjon i begynnelsen av svangerskapet kan være en av årsakene til at gravide går til innkjøp av dette apparatet til hjemmebruk.

Trulsvik, som er en av flere jordmødre i den privatpraktiserende jordmortjenesten Jordmordteamet, vektlegger nettopp god informasjon slik at gravide kvinner skal føle mestring og trygghet - uten å måtte ty til en doppler til ha i nattbordskuffa.

Dette er Angelsound/doppler

Et ultralydapparat til hjemmebruk, som gjennom lydbølger finner fosterets hjertelyd.

Det kan sammenlignes med instrumentet jordmødre bruker på svangerskapskontroller.

Doppler har ingen viktig funksjon

- Det at hjertelyden kan lyttes til ved hjelp av en Angelsound, er i realiteten svært lite viktig. Og vi har faktisk ingen medisinske grunner til at vi bruker en doppler på svangerskapskontrollene, men vi gjør det fordi det er koselig for foreldre å høre hjertet slå, forteller Cathrine Trulsvik.

Hun forklarer hvorfor:

- Ultralydapparatet gir kun et øyeblikksbilde av babyen i magen, og sier dessverre ingenting om babyen din faktisk har det bra eller ikke. Hjertet kan slå godt, men fosteret har det ikke nødvendigvis bra for det. Hvis dette er tilfelle, vil ikke doppleren gi den gravide noe som helst indikasjon på at noe er galt inne i magen, sier jordmoren.

Trulsvik mener at det tekniske i altfor stor grad har erstattet den menneskelige omsorgen, og anbefaler gravide kvinner om å bli kjent med babyen sin gjennom følelser, tanker og berøring.

- Slik lærer man å kjenne babyens mønster, og kan i større grad kjenne det dersom noe skulle være galt, ofte i form av lite eller ingen bevegelse, understreker jordmoren.

Dersom du kun bruker ultralyd til å kommunisere med babyen, vil du ikke vite hva som er normalt å kjenne fra dag til dag, og uke til uke i svangerskapet.

Les også: Dette er bakovervendt livmor

Skeptisk til overbruk

Trulsvik kjenner ikke til noen skadelige effekter ved bruken av doppler, men er svært skeptisk til at flere kvinner overbruker apparatet.

- Det er høy lyd og vi vet at barnet i magen har god hørsel. Vi vet ikke hvordan doppleren og strålingen påvirker det. Og om ikke barnet blir direkte stressa av doppleren, bli det kanskje stressa av mor eller far som holder på med bruken av apparatet både sent og tidlig, sier Trulsvik.

Doppleren kan skape unødvendig uro

Det kan også oppstå unødig stress og uro dersom en doppler ikke brukes riktig.

Jordmor Karin Johansson har tidlige fortalt til Foreldre.no at det noen ganger kan være vanskelig å finne fosterets hjertelyd. Jordmoren fraråder gravide kvinner å kjøpe apparatet.

- Det kan noen ganger være vanskelig å høre fosterets puls, avhengig av graviditetslengde og hvordan barnet ligger i magen. Noen ganger er det også lettere å få inn kvinnens egen puls og ikke barnets. Det å ikke finne fosterlyden eller å få inn kvinnens egen puls er selvfølgelig noe som gjør den gravide bekymret og stresset dersom det skulle skje, sier jordmoren.

Hun anbefaler heller kvinnene til å kjenne etter fosterbevegelser hver dag. Dette er et godt tegn på at barnet har det bra.

Les også: Tidlig ultralyd kan avdekke 40 alvorlige misdannelser

Bli kjent med babyens aktivitetsmønster

- Jeg vektlegger å prate en del med den gravide, som i de første ukene ofte har mange spørsmål. Det å finne trygghet og nærhet til babyen sin ved hjelp av å kommunisere på «følelsesfrekvensen» er noe jeg råder alle til å gjøre, sier Trulsvik.

- Det å tenke tanker til babyen, og å stryke hånda over magen, er begge deler kommunikasjon mellom deg og babyen som vil være starten på tilknytningen mellom mor og barn, utdyper hun.

Et teknisk apparat kan aldri gi oss en garanti for at babyen har det bra, det er de daglige bevegelsene i magen som forteller oss at den lille er i live.

- For å sette det litt på spissen, så kan babyen være syk selv om en doppler gir deg hjerteslag. Hjertet er nemlig noe av det siste som slutter å virke på et menneske, påpeker jordmoren.

- En doppler er derfor en falsk form for trygghet.

- Å telle spark reduserer frykt hos gravide

Jordmor og forsker Eli Saastad ved Høgskolen i Oslo og Akershus, kan med god grunn bekrefte at å kjenne sitt eget barns aktivitetsmønster i magen, kan være foskjell på liv og død.

- Ved at gravide på en systematisk måte følger med på barnets aktivitetsmønster gjennom å telle spark, kan redusert fosteraktivitet oppdages tidligere og observasjon og oppfølging av svangerskapet iverksettes, sier Saastad.

Forskningen som er støttet av blant andre Landsforeningen uventet barnedød (LUB) er basert på undersøkelser hvor resultatene viser at gravide som telte spark, rapporterte mindre generell svangerskapsrelatert bekymring enn gravide som fulgte det norske programmet for svangerskapsomsorg.

Forekomst av bekymring om lite liv var lik i de to gruppene:

43 prosent var bekymret for lite liv minst én gang i løpet av svangerskapet. De fleste gravide vurderte sparketelling som positivt og ville gjøre dette igjen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning