Bakovervendt livmor

Dette er bakovervendt livmor

Og dette har det å si for graviditeten.

BAKOVERVENDT LIVMOR: Å ha bakovervendt eller forovervendt livmor er litt som å være høyre- eller venstrehendt, forklarer gynekolog Helena Enger.
BAKOVERVENDT LIVMOR: Å ha bakovervendt eller forovervendt livmor er litt som å være høyre- eller venstrehendt, forklarer gynekolog Helena Enger.
Publisert Oppdatert

- Å ha bakovervendt livmor er helt uproblematisk, det skader ikke fosteret og svangerskapet utvikler seg på akkurat samme måte som ved forovervendt livmor.

Det opplyser spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og seksjonsleder ved Fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Anne Flem Jakobsen.

Gir ikke mer smerter

- Det er oppgitt at rundt 15-20 prosent av kvinner har bakovervendt livmor, sier Jakobsen.

Hun forklarer at livmoren vanligvis tipper fremover mot urinblæren, men dersom den er bakovervendt, vipper den bak mot endetarmen i stedet for.

- Det er bare en anatomisk variasjon av livmoren.

Gynekolog ved Volvat medisinske senter i Oslo, Helena Enger, forklarer at å ha bakovervendt eller forovervendt livmor er litt som å være høyre- eller venstrehendt.

- Livmorkroppen som peker fremover eller bakover er du født med, og selv om det er vanligst å ha en fremoverbøyd livmor, er det ikke farlig om den er bakovervendt, understreker hun.

Gravid med bakovervendt livmor

Mange kvinner kan være redde og bekymret for at en bakovervendt livmor er unormalt og farlig. Men det er heldigvis ingen av delene.

- Tidligere trodde helsepersonell det var farlig først og fremst på grunn av sterke menssmerter, så man trodde at å flytte livmoren fremover ville hjelpe, forklarer Jakobsen.

De flyttet altså båndene som livmoren henger fast i, fordi de trodde endringene av vinkelen kunne redusere smerter, ubehag og problemer.

Enger legger til at de også trodde det var vanskeligere å kunne bli gravid, og at de opererte livmoren for å rette opp.

- Det har blitt gjort en del uheldige operasjoner tidligere, sier hun.

Gjør ingenting for graviditeten

Jakobsen forklarer at om livmoren din vender fremover eller bakover er helt uvesentlig for graviditeten, og det betyr ingenting.

- Har du en ekstremt bakovervendt livmor, og den vokser bakover de første ukene under graviditeten, er det beskrevet at den kan klemme på urinblæren og gi litt problemer med vannlating inntil uke 12-14, sier hun.

Fødselsspesialisten understreker imidlertid at hun aldri har sett et slikt tilfelle selv, i sine 27 år i yrket.

Bakovervendt livmor gir heller ingen økt risiko for spontanabort, eller problemer med fødsel.

- Du vil ikke ha større smerter, ei heller større problemer med å bli gravid. Bakovervendt livmor er en normalvariant, det er bare færre som har det, opplyser Jakobsen.

Trenger du vite om du har det?

- Det er ikke nødvendig å vite om du har det, men en gynekolog vil kunne fortelle deg om du har det enten ved å kjenne det gjennom vaginal undersøkelse, eller se det på ultralyd, forteller Enger.

Jakobsen forklarer videre at gynekologen kjenner på livmoren, og da vil det kjennes godt om den er fremoverbøyd. Er den bakoverbøyd må gynekologen klemme litt lenger ned for å kjenne den.

Hun forklarer videre at under graviditeten vokser livmoren hele tiden. En bakovervendt livmor kan i starten på graviditeten vokse mest bakover og fylle det lille bekkenet. Dette gir vanligvis ikke smerter.

- Når livmoren vokser opp av bekkenet, strekker den seg oppover i bukhulen hvor det er god plass, og det er oppover i magen. Rundt uke 20 vil den være cirka ved navlen, sier Jakobsen, og legger til:

- Det er likevel helt uproblematisk, og både fosteret og svangerskapet vil utvikle seg på akkurat samme, normale måte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning