Allergi og gravid

Disse allergimedisinene kan du ta under graviditeten

- En alvorlig allergisk reaksjon kan skade fosteret.

ALLERGIMEDISIN: All medisinering må veies opp mot risikoen det medfører å ikke ta medisin. En alvorlig allergisk reaksjon er ikke sunt for hverken fosteret eller den gravide.
ALLERGIMEDISIN: All medisinering må veies opp mot risikoen det medfører å ikke ta medisin. En alvorlig allergisk reaksjon er ikke sunt for hverken fosteret eller den gravide.
Publisert Oppdatert

Mange kvinner opplever at allergien endrer seg under svangerskapet. Noen blir mer allergiske under graviditeten, andre blir mindre. Er du blant de uheldige som fortsatt er sterkt preget i pollensesongen, bør du sannsynligvis fortsette å ta medisinene dine.

- All medisinering bør skje i samråd med lege, men flere studier viser at de fleste gravide trygt kan ta vanlige allergitabletter, øyedråper og nesespray, sier sykepleier og rådgiver ved Astma- og Allergiforbundet, Helle Grøttum.

Rådgiver og farmasøyt i Relis Sør-Øst legemiddelinformasjonssenter, Helle Tjønn Lindland, forteller at det tidligere ble anbefalt at gravide skulle forsøke de eldre og såkalte førstegenerasjons antihistaminene. Disse ble derimot svært mange trøtte av, så i dag anbefales det å bruke andregenerasjons antihistaminer ved vanlig allergi - som pollenallergi.

Vurderes som trygge

- Allergitabletter som inneholder virkestoffet cetirizin, loratadin, desloratadin og levocetirizin regnes som trygge å bruke. Hvis ingen av disse kan brukes, finnes det også andre allergitabletter som kan forsøkes hvis legen vurderer at det er riktig, sier Lindland.

VirkestoffHandelsnavnBruk i svangerskapet
LoratadinClarityn, LoratadinJa
DesloratadinAeriusJa
CetirizinZyrtec, Cetirizin, CetimaxJa
LevocetirizinXyzalJa
FeksofenadinTelfastJa*
EbastinKestine, EbastinJa*
BilastinZilasJa*

* Vurderes som trygg til gravide, men noe mindre dokumentasjon foreligger enn for de andre midlene. Kilde: Relis.no

Skeptiske til antihistaminer

Ifølge Grøttum er mange fastleger skeptiske til all medisinering under svangerskapet, også antihistaminer. Grunnen skal være at man aldri kan være 100 prosent sikker, fordi det ikke er tillatt å utføre medisinske studier på gravide.

Hun poengterer at på tross av at gravide ikke skal ta hverken reseptbelagte eller reseptfrie legemidler uten å ha konsultert med lege først, er det viktig at gravide husker at all medisinering må veies opp mot risikoen det medfører å ikke ta medisin.

- En alvorlig allergisk reaksjon er ikke sunt for hverken fosteret eller den gravide, og en reaksjon som medfører pustebesvær og blodtrykksfall kan skade fosteret, sier Grøttum.

Astmamedisin under svangerskapet

Også gravide med astma burde få god behandling under svangerskapet, ifølge Lindland.

Hun poengterer at gravide med astma som hovedregel skal behandles etter samme prinsipp som ikke-gravide, og at flere av de vanlige astmamedisinene regnes som trygge å bruke under svangerskapet.

- Alvorlig, dårlig behandlet astma kan være uheldig, både for mor og barn, sier Lindland.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning