Vanlige fødestillinger

Her er de vanligste fødestillingene

Når du skal gjennom strabasene en fødsel er, bør du finne frem til best mulig fødestilling.

VANLIG FØDESTILLING: Jordmor Lise Braathen ved Akershus universitetssykehus forteller at det på ordinære fødeavdelinger er vanligst å føde halvt sittende eller liggende på ryggen. I tillegg er det mange som står på knærne eller ligger i sideleie.
VANLIG FØDESTILLING: Jordmor Lise Braathen ved Akershus universitetssykehus forteller at det på ordinære fødeavdelinger er vanligst å føde halvt sittende eller liggende på ryggen. I tillegg er det mange som står på knærne eller ligger i sideleie. Foto: FOTO: Anne Elisabeth Næss
Publisert Oppdatert

Vond blir fødselen uansett, men den kan både bli lettere og kortere om du kjenner etter hvordan akkurat du bør sitte, ligge eller stå for å kunne puste og presse best mulig.

Vanlige fødestillinger

«Jeg vet ikke hvordan jeg vil føde, men jeg skal i hvert fall ikke ligge på ryggen.»

Mange jordmødre har lest nettopp dette i ønskebrev skrevet av vordende mødre.

- Og så hender det ganske ofte at de havner på ryggen eller halvt sittende likevel, sier jordmor Lise Braathen ved Akershus universitetssykehus.

Hun mener det er en fordel å ikke ha bestemt seg hundre prosent på forhånd. Sannsynligvis finner du ut underveis hva som passer deg best. Kanskje blir det sånn som du hadde tenkt, kanskje blir det helt annerledes.

Varierer fødestilling underveis

- Det er ikke sånn at du må avslutte i samme fødestilling som du begynte i. Som regel er det positivt å endre stilling underveis. Kanskje beveger du deg fra knestående til sideleie og så til ryggleie - eller omvendt, sier Braathen.

Hun forteller at det på ordinære fødeavdelinger er vanligst å føde nettopp halvt sittende eller liggende på ryggen. I tillegg er det mange som står på knærne eller ligger i sideleie.

Under viser vi hvordan de fem vanligste fødestillingene ser ut.

1) Liggende og halvt sittende

Mange synes det er greit å trykke mens de halvveis sitter eller ligger på ryggen. Da har også jordmor god oversikt og kan lett støtte for å forebygge rifter i underlivet.

Mange ender derfor i denne stillingen dersom de ikke har spesielle ønsker.

Ved operative forløsninger (ved bruk av tang eller vakuum), ved tvillingfødsler, setefødsler og ofte ved prematurfødsler, er det som regel ryggleie med beina i bøyler som er eneste alternativ.

HALVT SITTENDE: Ryggleie med beina i bøyler.
HALVT SITTENDE: Ryggleie med beina i bøyler. Foto: Anne Elisabeth Næss
VANLIG FØDESTILLING: Jordmor Lise Braathen ved Akershus universitetssykehus forteller at det på ordinære fødeavdelinger er vanligst å føde halvt sittende eller liggende på ryggen. I tillegg er det mange som står på knærne eller ligger i sideleie.
VANLIG FØDESTILLING: Jordmor Lise Braathen ved Akershus universitetssykehus forteller at det på ordinære fødeavdelinger er vanligst å føde halvt sittende eller liggende på ryggen. I tillegg er det mange som står på knærne eller ligger i sideleie. Foto: FOTO: Anne Elisabeth Næss

2) Knestående i en saccosekk

På den jordmorstyrte fødeavdeling Storken i Bergen er den mest brukte fødestillingen knestående, for eksempel i en saccosekk eller hengende over en madrass med knærne på gulvet.

- Dette er en stilling kvinnene ofte velger selv, intuitivt. Bekkenet åpner seg bedre, og fødselshjelperen får god oversikt, sier Kristin Aase Boge, avdelingsjordmor på Storken.

TIL VENSTRE: Knestående i fødeseng er en stilling som mange synes det er naturlig å trykke i. Du jobber dessuten mer med naturens krefter, tyngdekraften, enn om du ligger på ryggen. TIL HØYRE: Mange ligger en del på siden underveis i fødselen, og da kan det føles naturlig og også presse i den stillingen. Dette er en fin stilling for fødende med bekkenløsning.
TIL VENSTRE: Knestående i fødeseng er en stilling som mange synes det er naturlig å trykke i. Du jobber dessuten mer med naturens krefter, tyngdekraften, enn om du ligger på ryggen. TIL HØYRE: Mange ligger en del på siden underveis i fødselen, og da kan det føles naturlig og også presse i den stillingen. Dette er en fin stilling for fødende med bekkenløsning. Foto: FOTO: Elisabeth Næss

3) Fødsel i badekar

Har du bekkenløsning, kan det hende du vil synes det er enklere å ligge i vann enn i en seng. Mange jordmødre har også erfart at det blir færre rifter i vann.

Dessuten kan det varme vannet virke smertelindrende.

FØDSEL I BADEKAR: Sittende bakoverlent.
FØDSEL I BADEKAR: Sittende bakoverlent. Foto: FOTO: Anne Elisabeth Næss

4) Sittende på fødekrakk

En fødekrakk kan minne om en slags dobøtte med en åpning foran. Det er blitt mindre og mindre vanlig å bruke fødekrakk.

Noen erfarer at det blir litt større rifter ved bruk av krakk, dette fordi man blir mer hoven nedentil når man sitter. Den bør derfor bare brukes i korte perioder av gangen.

FÆRRE RIFTER: Mange erfarer at det blir færre rifter i vann. Alternativer til å sitte/ligge i badekaret er å stå på knærne eller på huk.
FÆRRE RIFTER: Mange erfarer at det blir færre rifter i vann. Alternativer til å sitte/ligge i badekaret er å stå på knærne eller på huk. Foto: FOTO: Anne Elisabeth Næss

Om det ikke er fødekrakk på avdelingen, kan man lage tilsvarende stillinger på andre måter.

5) Stående i prekestol

Det er veldig smart om du både står og går mye underveis i fødselen. Da vil i så fall tyngdekraften hjelpe barnet nedover.

Noen liker også å presse ut barnet mens de står. Dette er en mindre vanlig fødestilling på de ordinære fødeavdelingene, kanskje fordi det er vanskeligere for jordmor å ha full oversikt. Likevel, det lar seg gjøre om du ønsker å føde stående.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning