Ulike grader av rifter

Grad 1:

Overfladisk rift i kjønnsleppene, hud, vagina og/eller mellomkjøttet (området mellom vagina og anus). Disse ligner ofte på skrubbsår og trenger ikke alltid å sys. Dette kan jordmor sy med lokal anestisi.

Grad 2:

Disse riftene går litt dypere enn grad 1, og involverer også musklene i mellomkjøttet. Rifter fra grad 1-2 krever at den sys etter fødselen. Dette kan jordmor sy med lokal anestisi.

Grad 3:

Disse riftene involverer alle lag nevnt over, men i tillegg også endetarmens lukkemuskel (anal sfinkter). Det vil si at også anus blir skadet. Grad 3 deles inn i tre underkategorier:

a) Mindre enn halvparten av anal sfinkteren har blitt skadet

b) Mer enn halvparten av anal sfinkteren har blitt skadet

c) Hele anal sfinkteren har blitt skadet

Grad 4:

I tillegg til det som kjennetegner grad 3, er også slimhinnene i endetarmen blitt skadet.

Grad 3 og 4 sys av leger.

Ikke alle kvinner blir tilfredsstillende sydd etter en fødsel, også de som ikke har hatt alvorlige rifter.

De vanligste er smerter ved samleie og vanskeligheter for å holde på avføring og luft og urin. Det kan gå utover livskvaliteten.

Ingen vet akkurat hvor mange kvinner som går rundt med smerter eller sliter med andre underlivsplager etter barnefødsler. Dette er fortsatt et tema mange synes det er flaut å ta opp dette med legen.

Tabubelagt tema

- Jeg fikk ruptur da jeg fikk mitt første barn. Barnet satt fast i mange timer, men da det endelig kom ut ble det "skutt ut". Jeg ble operert rett etter fødselen med spinalbedøvelse, og hadde store smerter i lang tid. Etterpå gikk jeg lenge på medisiner og kunne ikke sitte ordentlig på ukesvis, forteller en tobarnsmor i trettiårene, som vil være anonym.

Etter noen måneder tok hun kontakt med sykehuset på grunn av smerter og fordi det var for trangt sydd igjen.

- Jeg var på flere kontroller der de sa det ikke var noe å gjøre med og at jeg måtte ordne opp og tøye med oljer selv. Da jeg fikk mensen tilbake, var det så trangt at jeg ikke kunne bruke tampong. Etter et års tid ble jeg operert på nytt, denne gangen i full narkose. Nå er underlivet til å leve med, selv om det aldri vil bli som før. Da jeg skulle få mitt neste barn, ble det keisersnitt. Det tok tid å få oppfølging på dette, og hadde jeg ikke tatt initiativ selv, hadde jeg nok ikke blitt operert på ny, forteller hun.

I dag er hun veldig glad for at jeg har tatt operasjonene. Det virker som et tabubelagt tema, og det er ikke mange som forteller om slike plager.

Skal ikke være slik

- Uten å kommentere denne spesielle historien, er det trist at kvinner opplever å ikke blir hørt i helsevesenet. Hvis en kvinne har smerter i underlivet etter en fødsel skal dette bli tatt på alvor, sier fag- og forskningsjordmor Mirjam Ljukasse, ved Oslo universitetssykehus, avdeling Rikshospitalet.

Hun tror likevel det er en god grunn til at leger ber kvinner vente og se før de opererer dem på nytt etter at de er sydd ved fødsel.

- Man er nok litt tilbakeholden fordi det rett og slett er vanskelig å vite om resultatet blir bedre når man opererer på nytt. Det er allerede arrdannelser der man går inn, og dette kan gjøre det vanskelig.

Kan ta lang tid

Leger kan også be kvinner vente fordi man vet at det kan ta lang tid før underlivet kommer tilbake til mer eller mindre slik det var før.

- Vi vet at vevet der nede er svært tøyelig og at det kan ta et år og mer enn det før alt er helet. Kvinner kan også oppleve smerter i forbindelse med fødsel som skyldes andre forhold. Ofte går dette over av seg selv. På 6-ukerskontrollen etter fødsel er det svært mange som ikke har gjenopptatt sexlivet, sier Ljukasse og legger til:

- Ofte kan smerter og sårhet skyldes andre ting, som at kvinnen hører etter om barnet gråter og ikke klarer å slappe av og bli tent. Tørre slimhinner er også et problem. Dette skjer når man ammer. Da hviler eggstokkene og østrogenproduksjonen er lav.

Hun vil ikke si noe generelt om hvorvidt kvinner må vente for lenge før de blir vurdert for operasjon. Men understreker at kvinner som opplever smerter for eksempel ved samleie lenge etter fødsel, bør ta kontakt med lege eller jordmor.

- En kvinne kan få korrigert underlivet hvis det er behov for det, uavhengig om hun har født alle barna sine eller ikke. Har man hatt en alvorlig rift, skal leger og jordmødre også være åpne for kvinnes ønske om hvordan hun vil føde senere barn, sier Ljukasse.

- Det er blitt økt oppmerksomhet rundt disse skjulte kvinneplagene etter fødsler. Jeg tror det er mer åpenhet rundt både analinkontinens der kvinner har problemer med å holde på luft og avføring, urininkontinens og smerter som følge av alvorlige rifter, sier Bjørn Backe, leder i Norsk gynekologisk Forening.

Får hjelp i større grad enn tidligere

- Kvinner med rifter av grad 3 og 4 (se faktaramme) blir operert rett etter fødsel. De fleste av disse blir også helt bra. I tillegg til gjør også gynekologer plastiske korrigeringer på kvinner som har ubehag etter rifter som ikke er grodd sammen på riktig måte, for eksempel slik at skjedeåpningen er blitt for vid. Dette er noe leger kan se ved en gynekologisk undersøkelse, og det er et enkelt inngrep med lokalbedøvelse, sier Backe.

Han mener kvinner i større grad enn før får hjelp for slike plager, og at gynekologer er blitt mer liberale i forhold til å operere de som trenger korrigerende inngrep etter en fødsel. Men han har ikke noe tall på om økt åpenhet har gjort at flere kvinner oppsøker lege for å få hjelp.

- Når kvinner etter fødsler bare har smerter og anatomien i skjeden er i orden, kan dette være problematisk. Denne type plager egner seg ikke for operasjon. Samtidig vet vi at slike smerter ofte går over av seg selv etter en stund, sier han.

Han anbefaler kvinner som i månedene etter fødsler har plager med smerter og sårhet i skjeden, å bruke en østrogensalve. Dersom operasjon er aktuelt bør man vente til menstruasjonen er tilbake og kvinnen har sluttet å amme. Før menstruasjonen kommer tilbake har ikke kvinnen normal hormonbalanse og vevet i skjeden er ikke helt tilbakestilt.

Sviktende 6-ukerskontroll

- Ikke alle kvinner får en god nok 6-ukerskontroll med gynekologisk undersøkelse der legen eller jordmoren sjekker kvinnens knipeevne. Det bør de få. Dette er en viktig og naturlig anledning for kvinnen til å fortelle hvis det er noe, og helsepersonell kan se uoppdagede fødselsskader, forteller Annelie Skare, jordmor ved Ahus og Oslo jordmor og kvinnesenter.

- Når jeg syr en kvinne etter fødsel, pleier jeg alltid å sjekke at hun ikke har revnet til endetarmsåpningen, for det er ikke alltid man kan se dette, og kvinnen kan da få store plager i ettertid, legger hun til.

Les hele saken