Omstridt dokumentar: orgasme under fødsel

Får orgasme av å føde

Naturlig fødsel kan bli en euforisk opplevelse, ifølge amerikansk dokumentar. - Det er på tide å ta tilbake denne hellige begivenheten, sier filmskaperen.

ORGASME OG FORLØSNING: Kvinnene i dokumentaren Orgasmic Birth opplever fødselen som udelt positiv. Kanskje ikke så rart, når opplevelsen ender i et orgasmisk klimaks?
ORGASME OG FORLØSNING: Kvinnene i dokumentaren Orgasmic Birth opplever fødselen som udelt positiv. Kanskje ikke så rart, når opplevelsen ender i et orgasmisk klimaks? Foto: Faksimile: Orgasmic Birth
Publisert Oppdatert
Foto: Faksimile: The Sun
Orgasmene jeg hadde under fødsel var ti ganger bedre enn dem jeg har fått under samleie

Den amerikanske dokumentaren Orgasmic Birth, som egentlig var laget som en undervisningsfilm, har skapt storm i medisinske kretser etter at den ble vist på tv-kanalen ABC.

Filmen følger 11 kvinner frem mot, og gjennom, en naturlig fødsel i orgasme.

- Den har knust alle de tradisjonelle oppfatningene om fødsel og viser at det kan være en euforisk opplevelse, skriver fimmakerne i et presseskriv.

La det komme

- Smerte, ja til og med ekstase, alle elementene som leder til seksuell nytelse, blir faktisk stimulert når man forløser. Hvis man bare klarer å åpne seg for det på samme måte som du åpner for en orgasme, er det mulig å oppleve det på akkurat samme måte, sier doktor Christiane Northrup, som er gynekolog og forfatter, i filmen.

Les også: Svangerskapet i bilder

Tror du det er mulig å oppnå orgasme under fødsel? Eller blir du provosert av slike utsagn? Skriv din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Skremmende tv-fødsler

Filmen hyller den naturlige fødselen, og kommer med kritiske kommentarer til dagens medisinske behandling av kvinner som skal føde, og skapte naturlig nok endel oppstyr da den ble vist på amerikansk tv i beste sendetid og kvinnenes naturfødsler og orgasmer ble sendt rett inn i de tusen hjem.

- Hvis vi ser på hvordan mediene behandler fødsler, særlig tv-serier som Akutten, kommer kvinnene skrikende inn på legevakten som om det å føde et barn er den største tragedien i verden. Det blir innprentet i generasjon etter generasjon, sier Northrup.

- Vi er laget for å få barn. Ikke bare overlat kroppen din til medisinen, kommenterer overjordmor ved Pascack Valley Hospital, Lonnie C. Morris.

Filmen, som er 85 minutter lang, og viser hvordan kvinnene ved hjelp av forskjellige teknikker - som pusteøvelser - oppnår orgasmene under fødsel, er laget av Debra Pascali-Bonaro. Hun er sertifisert doula og er samtidig en internasjonalt anerkjent forfatter.

Les også: Elin Tvedt om fødselsangst: - Trodde jeg skulle dø

Utfordrer tradisjonell medisin

NATURLIG EKSPERTHJELP: I filmen blir det sagt at mannen er en viktig ingrediens på veien til fødselsorgasme. Han må sette henne i stemning ved berøring, klemmer og kyss. Det gjør at hun slapper av og åpner for de naturlige prosessene, sies det i dokumentaren.
NATURLIG EKSPERTHJELP: I filmen blir det sagt at mannen er en viktig ingrediens på veien til fødselsorgasme. Han må sette henne i stemning ved berøring, klemmer og kyss. Det gjør at hun slapper av og åpner for de naturlige prosessene, sies det i dokumentaren. Foto: Faksimile: Orgasmic Birth

- Når 4,3 millioner babyer fødes hvert år i USA, er det på tide å ta en ny titt på det vi er blitt fortalt - og sjekke hva mulighetene er, sier Pascali-Bonaro. Hun har selv vært vitne til så mange ekstatiske fødsler, at hun begynte å filme dem.

- Vet du ikke hva mulighetene dine er, har du ingen. Orgasmic Birth kommer til å fjerne alle dine bekymringer, og vise hvordan du kan oppnå en kraftig og forandrende opplevelse. Det er på tide å ta tilbake denne hellige begivenheten, sier Pascali-Bonaro, som lærer bort metodene - som også involverer at mannen setter kvinnen i rett stemning.

Jordmor Siri bekrefter

- Jeg unner alle å ha en slik helhetsopplevelse, men man skal være utrolig trygg på seg selv og de man har med seg på en fødsel for å greie dette. De som føder hjemme kan nok lettere komme dit enn de som føder på sykehus, selv om det nok kan oppleves der også, sier jordmor Siri von Krogh om orgasmefødslene.

Hun har aldri selv opplevd at en kvinne har fått orgasme under fødsel, men har hørt om det.

- Jeg tror ikke det dreier seg om mange, og det hadde vært interessant å vite hvor mange som var med i filmen og opplegget, men som kanskje ikke fikk orgasme. Du skal ha god kroppskontroll, og ingen redsler, for å klare å bygge opp en orgasme, sier hun.

Les også: Vil redde flere spedbarnsliv

- Tror du det kan læres?

- Ja, det tror jeg nok. Og hvis det er klitorisstimulering inne i bildet samtidig, eller hvis kvinnen lett får g-punktsorgasmer, kan det være lettere å oppnå, sier jordmor Siri.

Noe du lurer på om graviditet eller fødsler? Spør jordmor Siri her.

Gravide, ikke syke

Doktor Marsden Wagner er tidligere direktør for kvinners og barns helse i WHO (Wolrd Health Organisation) og synes ikke alle gravide skal behandles som om de er syke.

MULIG FOR ALLE: Doktor Christiane Northrup hevder at alle kan oppleve orgasmisk fødsel, hvis de bare er åpne for det.
MULIG FOR ALLE: Doktor Christiane Northrup hevder at alle kan oppleve orgasmisk fødsel, hvis de bare er åpne for det. Foto: Faksimile: Orgasmic Birth

- Da vi begynte å innlegge gravide kvinner på sykehusene for flere tiår siden, behandlet vi dem som om det dreide seg om en operasjon. Vi setter kvinnene i rullestol, men de er ikke syke, sier han.

- Denne filmen er en viktig dokumentasjon på at fødsel er en del av livet, der kvinnen blir respektert og får lov til å ta tilbake den fullstendige kontrollen, og der hun følger kroppens signaler.

Enhver gravid kvinne, samt jordmoren og hennes assistenter, fødselsleger og sykehusadministrator, må se denne filmen, sier Wagner.

Fimen var opprinnelig en opplæringsfilm og hadde bare blitt vist i undervisningsøyemed og på noen små festivaler da tv-stasjonen ABC bestemte seg for å vie en times sending til den i januar.

Bedre enn sex!

Den 42 år gamle engelske kvinnen Linda Hinchcliffe har stått frem med sine fødselsorgasmer, og sier hun har opplevd å få orgasme under fire av seks fødsler.

- Det kom sakte og var et rullende klimaks som varte i rundt fem minutter hver. Orgasmene jeg hadde under fødsel var ti ganger bedre enn dem jeg har fått under samleie, sier 42-åringen.

FØDT I EKSTASE: Kvinnene som har opplevd orgasmisk fødsel, sier det er den mest fantastiske opplevelsen de har hatt noensinne.
FØDT I EKSTASE: Kvinnene som har opplevd orgasmisk fødsel, sier det er den mest fantastiske opplevelsen de har hatt noensinne. Foto: Faksimile: Orgasmic Birth

- De varer lenger, er dypere, og jeg blir varm i hele kroppen, sier Hinchcliffe, som hadde to vanskelige keisersnitt før hun oppdaget at barnefødsler var en «turn-on», skriver den engelske nettavisen The Sun.

Tror du det er mulig å oppnå orgasme under fødsel? Eller blir du provosert av slike utsagn? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning