Forbedrer fruktbarheten

Hvordan bli gravid fort?

Vi har samlet triksene som skal gjøre det lettere å øke fruktbarheten og bli gravid.

HVORDAN BLI GRAVID: De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. Her har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid fort. Foto: Getty Images
HVORDAN BLI GRAVID: De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. Her har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid fort. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Dersom paret er normalt friske og ikke har kjente risikofaktorer for nedsatt fruktbarhet er det rimelig enighet om at de bør forsøke i 12 måneder før de oppsøker hjelp. Statistisk sett vil 87 prosent av parene ha blitt gravide da, sier gynekolog og medisinsk ansvarlig ved fertilitetsklinikken Medicus, Terje Sørdal.

Han poengterer imidlertid at par som har mistanke om at noe kan være galt i utgangspunktet, bør vurdere en fruktbarhetssjekk tidligere.

- Lange eller sjeldne sykluser hos kvinnen, kjente tidligere underlivsinfeksjoner hos han eller henne, kjent endometriose hos henne, testikler som ikke kom ned i pungen til rett tid hos han eller problemer med å få barn hos foreldre eller søsken, kan være grunnlag for å oppsøke hjelp tidligere, forklarer Sørdal.

Også gynekolog ved Spiren fertilitetsklinikk, Liv Bente Romundstad, forteller at kvinner under 35 år kan vurdere å oppsøke hjelp etter et år med prøving - eller tidligere, dersom man har hatt problemer med overnevnte faktorer.

- Kvinner over 35 år bør imidlertid ikke vente for lenge før de tar kontakt. Kvinnens fertilitet reduseres med økende alder og dette gjelder for både antall egg og kvaliteten på eggene. Det anbefales derfor at man søker hjelp dersom man ikke har lyktes med å oppnå graviditet i løpet av 6 måneder dersom kvinnen har passert 35 år, sier hun.

Sjekk når du har eggløsning ved å ta vår eggløsningskalkulator.

Hvordan bli gravid

Romundstad har utarbeidet en liste med tips som kan være nyttige for par som ønsker å bli gravide raskest mulig.

Lag en oversikt over menssyklusen:

Bruk flere måneder på å notere deg når menstruasjonen starter. Den første dagen av menstruasjonen kalles syklusdag 1, og eggløsningen er ofte på dag 14 dersom du har regelmessig menstruasjon.

Se etter forandringer på slimet fra skjeden:

Rett før eggløsning blir slimet klarere, glattere og kan trekkes i lange tråder. Dette slimet kan ligne litt på eggehvite og inneholder stoffer som gir næring til sædcellene på veien. Etter eggløsning forsvinner dette slimet og erstattes av mer hvitaktig utflod - da er sjansen for å bli gravid betydelig redusert.

Les også: Symptomer og tegn på eggløsning

Ta temperaturen:

Eggløsning kan forårsake en liten stigning i kroppstemperaturen. Mål temperaturen når du er frisk og i hvile, hver morgen. Registrer målingene i en kurve - etter hvert vil du se at det kommer frem et mønster, med 0,5 grads stigning. Du er på det mest fruktbare to til tre dager før denne temperaturstigningen skjer.

Ha samleie regelmessig:

Dersom dere har regelmessig samleie to til tre ganger per uke er det svært sannsynlig at dere treffer det mest fruktbare døgnet i løpet av en syklus. For de fleste par er det ofte tilstrekkelig å øke hyppigheten av samleie for å lykkes med dette.

Ha samleie dagene før og ved eggløsningstidspunkt:

Studier har vist at døgnet før eggløsning er det tidspunktet som øker sjansen for graviditet. Samleie annenhver dag før og rundt eggløsning har med andre ord vist seg å være gunstig.

Ta tak i livsstilen din hvorvidt gjelder kost og mosjon:

Normal vekt er det beste utgangspunktet for fruktbarheten. Studier viser at både overvektige og undervektige har redusert fertilitet sammenlignet med normalvektige. Moderat fysisk aktivitet som en del av din daglige rutine er gunstig, og litt er uendelig mye bedre enn ingenting. Gode vaner før du blir gravid er verdifulle å ta med seg gjennom svangerskapet, så spis sunt og regelmessig og begrens inntaket av alkohol og kaffe.

Bruk tiden før til å planlegge:

Dersom helsen din er god og du ikke bruker medikamenter er det vanlige livsstilsråd som gjelder. Dersom du har en sykdom eller bruker faste medisiner er det imidlertid viktig at du snakker med legen din på forhånd, slik at forutsetningene for svangerskap legges så godt til rette som mulig.

Ta tilskudd av folat:

Folinsyre spiller en viktig rolle for barnets utvikling fordi det har vist å redusere risikoen for ryggmargsbrokk og andre ryggmargsdefekter hos barnet. Et daglig tilskudd av folinsyre anbefales både før og under svangerskapet og fås kjøpt reseptfritt på alle apotek.

Kilde: Gynekolog ved Spiren fertilitetsklinikk, Liv Bente Romundstad.

Ta eggløsningstester

- Dersom målet er å bli gravid raskest mulig bør paret finne ut når i syklusen kvinnen har eggløsning. Dette kan gjøres med eggløsningstester (red.anm. også kalt LH-tester), sier Sørdal.

Han forklarer at hos en kvinne med 28 dagers syklus skjer selve eggløsningen på dag 16. Eggløsningstesten blir positiv 36 timer før selve eggløsningen, altså på dag 14. Sørdal forteller at kvinnen skal måle LH i morgenurinen fra og med dag 12 i syklusen og stoppe når hun får positiv test, og at det da er tid for å ha samleie med partneren - både samme dag og dagen etter.

- Dersom kvinnen har kortere syklus kommer den positive LH-testen og eggløsningen tidligere, og så blir det motsatt for kvinner som har lengre syklus. Det går 12 dager fra selve eggløsningen til neste menstruasjon starter, sier Sørdal.

Han legger til at negativt stress kan påvirke både eggutviklingen og eggløsningen hos kvinnen.

- Jeg anbefaler at paret forsøker å opprettholde eller innrette seg etter et harmonisk forhold dem imellom, og at man ikke i alt for stor grad lar seg påvirke av omgivelsene og deres forventninger, sier han.

- Det finnes mange myter og kjerringråd. Det beste rådet er imidlertid å ha samleie 2-3 ganger per uke, samt å prøve å unngå stress og fokus på timing, sier Romundstad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning