Kjærlighetsspråk

Forstå hva kjæresten din egentlig ønsker

- Det funker ikke å fylle bensin på en dieselbil, sier coach Maria Mork.

FORSKJELLIG SPRÅK: Om partneren din tar deg i hånda eller komplimenterer deg er det sannsynligvis noe han ønsker at du også skal gjøre.
FORSKJELLIG SPRÅK: Om partneren din tar deg i hånda eller komplimenterer deg er det sannsynligvis noe han ønsker at du også skal gjøre. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Publisert Oppdatert
COACH: Maria Mork forteller at det finnes fem typer kjærlighetsspråk og at de er en måte å uttrykke - og ta imot kjærlighet på.
COACH: Maria Mork forteller at det finnes fem typer kjærlighetsspråk og at de er en måte å uttrykke - og ta imot kjærlighet på. Foto: Foto: Privat

Det er frustrerende å ikke bli verdsatt når man gjør alt man kan for at kjæresten skal ha det bra .

Du kan prøve å si de rette tingene som «jeg elsker deg» eller klisjé-uttrykket «det er ingen meg uten deg» - uten at du får noen nevneverdig god respons.

Coach og gründer av Alt Er Mulig, Maria Mork, forteller at vi veldig ofte uttrykker det vi trenger mest av selv - til andre. Etter at man har fått barn, kan det være greit å vite hvordan man skal ta vare på forholdet.

Fem kjærlighetsspråk

Mork er utdannet barnevernspedagog med videreutdanning i coaching. Hun forteller at det finnes fem typer kjærlighetsspråk og at de er en måte å uttrykke - og ta imot kjærlighet på.

De fem språkene er «kvalitetstid», «fysisk berøring», «tjenester», «gaver» og «anerkjennende ord».

- Hvis det er veldig naturlig for deg å gi gaver til andre, er det mest sannsynlig noe du setter pris på selv, sier hun.

Mork forteller at en dame hun har pratet med ble nyforelsket i sin eksmann.

- De hadde skilt lag for noen år siden, solgt boligen og kommet seg videre. I mellomtiden hadde de oppdaget kjærlighetsspråkene og skjønt hvordan de skulle være mot hverandre, forteller hun.

Trenger alle fem

Mork tror ikke vi som mennesker kun trenger ett av språkene, men alle fem.

Et eksempel på dette er små barn: Den lille tuppa kan kle seg opp i prinsessekjoler og tiaraer, og på den måten formidle til foreldrene at hun trenger oppmerksomhet. Oppmerksomhet i form av anerkjennende ord som «så flott du er, prinsessa mi».

Senere kan hun komme bort og gi deg en klem fordi hun sannsynligvis trenger en selv.

De fem kjærlighetsspråkene

1. Tid sammen

Det handler om å vise partneren at kun hun/han er i fokus og er førsteprioritet, ved å for eksempel å skru av fjernsynet og mobiltelefonen

Andre eksempler: fortrolige samtaler, kos i sengen før man står opp, avtale møter med hverandre uten for hjemmet.

2. Fysisk nærhet

Det er ikke bare sex som faller inn under her, men også alt av berøring og fysisk kontakt. Det kan være å holde i hånda, kysse hverandre når man kommer og drar, klappe kjærlig på skulderen i forbifarten, gi en klem, eller lignende. Dette gjelder barn like mye som voksne.

3. Tjenester

Ta ut søpla, hente en kaffekopp eller ta ut av vaskemaskinen. Tilby seg å stå tidlig opp med barna slik at den andre kan sove lenge og spørre «hva kan jeg gjøre for deg?».

4. Gaver

Gi partneren oppmerksomhet i form av gaver og blomster. Det kan også være selvlagde gaver eller håndplukkede blomster, smøre matpakke til partneren, legge ved en liten hilsen i vesken/bagen, eller liknende.

5. Anerkjennende- og bekreftende ord

«Jeg er så takknemlig når du gjør det der», «du er så god til å...». Dette er komplimenter. Man bemerker partneren med ord. Det kan også være litt mer personlig og enkelt som «så fin du er i den kjolen», «så fin du er på håret» eller «bra jobba!», eller «jeg er glad i deg» og «god natt, kjæresten min».

Kilde: Coach Maria Mork og familieterapeut Kari Holter

- Se for deg en boks på skriveren som viser når det snart er tomt for enten sort, gult eller rødt blekk. Det er gjerne ett du trenger mye av, selv om du trenger alle. Du higer mest etter det du mangler, sier Mork.

Hun forteller at det er ganske lett å finne ut hvilket kjærlighetsspråk partneren din bruker.

- Har han lett for å ta ut søpla og hente pledd til deg, så er det mulig at han kommuniserer kjærlighet ved å gjøre tjenester. Man må følge litt med på ting. Det aller beste er å ha en dialog om dette sammen, men det er heller ikke så dumt å ta et kurs eller la seg coache for å finne ut at av dette, forteller hun

Familieterapeut Kari Holter, forteller at de aller fleste par bruker de fem kjærlighetsspråkene, men på ulike måter og i ulike former.

- Noen er mer verbale og uttrykksfulle, mens andre kanskje er med handlende og praktiske. Ordene og uttrykksformene vi bruker ovenfor partneren gjenspeiler oss også på hvordan vi generelt sett er. Ved å observere partneren din, kan du lete etter hvilket kjærlighetsspråk som ligger vedkommende nærmest i uttrykksmåte, sier hun til Foreldre.no

Fungerer som drivstoff

Mork forteller at par ofte sier ting som «jeg har jo sagt at jeg elsker deg. Hvorfor forstår du ikke?». Man forstår hverandre ikke, derfor skiller mange seg.

Hun forklarer at hun hjelper folk med å forstå- og hvordan man kan håndtere forskjellene, og at det er lov å fortelle partneren hva man trenger. At man trenger litt «påfyll».

Mork har et typisk eksempel på hvor par ikke forstår kjærlighetsspråkene til hverandre.

- Mannen kommer hjem med blomster til kona, og hun sier for eksempel «kan du ikke bruke pengene på noe mer fornuftig?». Dette er hans måte å uttrykke kjærlighet på, forteller hun.

- Jeg pleier å sammenligne det med å fylle drivstoff på bilen. Det funker ikke å fylle besin på en dieselbil. Man må få påfyll av det man trenger av drivstoff, sier hun.

Familieterapeut Holter forteller at det kan være nyttig å snakke sammen om hvordan man viser kjærligheten til hverandre og hvordan man uttrykker seg på forskjellige måter.

På den måten kan man lære mer om hverandre, av hverandre og således få innspill til å utvide eget repertoar av uttrykksmåter overfor partneren, noe Mork sier seg enig i.

Kan trenes opp

Er du kanskje ikke typen som er glad i å gjøre tjenester for partneren, som å stå opp tidligere med barna en morgen eller gå ut med søpla, så er dette noe du kan lære deg til å like og bli god på.

TJENESTER: Det kan være godt å få hjelp av partneren når babyen gråter på natten. Å gjøre tjenester for hverandre er et av de fem kjærlighetsspråkene som man ofte ikke tenker over.
TJENESTER: Det kan være godt å få hjelp av partneren når babyen gråter på natten. Å gjøre tjenester for hverandre er et av de fem kjærlighetsspråkene som man ofte ikke tenker over. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

- Du velger å være glad i den andre. Dere velger å være glade i hverandre. Om vi ikke lærer oss disse tingene så er det lettere at det fører til skilsmisse. Om man handler for valget sitt så har man mulighet til å bygge på relasjonene sine, forklarer hun.

Holter forteller at når hverdagen er travel og man er sliten, er det lett å overse og overhøre kjærlighetsspråkene.

- Når det skjer er det også en stor sjanse for at man kommer inn i negative mønstre hvor man mistolker og misforstår hverandre, sier Holter.

Hvis du er den som pleier å ta kveldsstellet på ungene, og gjerne skulle ønske at partneren tok initiativet til å gjøre det i ny og né, er det viktig at du ikke sier for eksempel «gidder du å ta kveldsstellet i dag, eller?».

- Det kan være nyttig å si det på en litt annen måte, for eksempel «jeg hadde satt veldig pris på..». Man bør gjøre en refleksjon og snakke om hva kjærlighetsspråkene deres er. Hva du ønsker mer av. Man må stille seg åpen og ikke i forsvar med én gang etter som det fort kan oppfattes som anklage og klaging. Det kveler vår naturlige kjærlighet, sier Mork.

Kan senke sykefraværet

Mork, som holder kurs i dette, er av og til innom forskjellige arbeidsplasser for å snakke om kjærlighetsspråkene.

En klem, oppmuntrende og vennlige ord, og bare det å hente kaffe til en kollega, kan gjøre dagen til vedkommende veldig mye bedre.

- Hadde vi visst hvilket kjærlighetsspråk kollegaene våre hadde, er jeg overbevist om at dette vil forbedre sykefraværet, sier hun.

Hun understreker at det er viktig å vite hva slags «drivstoff» man trenger for å fungere, samt for å ha det bra med seg selv og de man omgås med.

Les også:

8 tegn på at barnet elsker deg

Barn forstår mye mer enn voksne tror

Slik unngår dere sjuårskrisen.

Kjærestetabbene alle gjør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning