Barn og rutiner

En ny hverdag truer

10 tips som redder dere etter ferien.

EN NY DAG TRUER: Tilbake til hverdagen uten sure miner!
EN NY DAG TRUER: Tilbake til hverdagen uten sure miner! Foto: Foto: Thinkstockphoto
Sist oppdatert

Vi mesker oss med god mat, godteri og is hver dag, og det er lett å snu døgnet på hodet. Sene kvelder og lange morgenstunder hvor mamma og pappa kan være for seg selv. Spesielt for dem som har lang ferie er det lett at de gode rutinene sklir ut.

Plutselig står hverdagen igjen for døren. Hvordan kan vi sørge for å få en knallgod start på hverdagen igjen?

"Jeg har en fem-åring som er blitt helt umulig å legge etter ferien", skriver en av leserne på vårt Forum for småbarn.

- Alle barn har godt av å være forberedt, de fungerer bedre da. Snakk sammen. Hvor lenge får barna være oppe? Hvor mye godterier kan de spise? sier barnevernspedagog Liv Randi Raavand, ansvarlig redaktør for Oppforung.no.

Hun mener at vi må holde litt på rutinene, også i ferien. Hvis leggetider og rammer sklir ut, kan det føre til en vrang start når hverdagen kommer tilbake.

- De fleste foreldre har god oversikt over hva ungene tåler - de er eksperter på egne barn. Bruk kunnskapen din, og sett grenser også i ferien, sier Raavand.

Hold tråden

Overgangen fra en lat ferie kan bli tøff hvis du har latt humla suse.

- Foreldre må først og fremst foreta en individuell vurdering av barna sine. Noen barn blir satt ut av at den vante strukturen sklir ut, mens andre ikke lar seg merke så godt av det. Tenk igjennom dette FØR ferien, sier Are Karlsen.

Han har hovedfag i helsevitenskap, har utgitt boken Foreldrelappen og driver Pedagogikk.no.

- Mange barn har behov for struktur. De kan bli slitne hvis alt sklir ut med lange kvelder, masse sukker og uregelmessige måltider. Derfor er det lurt at foreldrene sørger for at leggetider og måltider opprettholdes som ellers. Da blir det lettere å starte opp etter ferien, sier han.

Karlsen mener det ikke er så mye forberede seg på. Hans klare råd er: gjør som dere pleier ellers - med litt slingringsmonn.

Ulike søvnbehov

Det er store forskjeller på barns søvnbehov: Noen barn sover lenger hvis de legger seg et par timer senere enn ellers, andre får heller et par timer for lite søvn gjennom hele ferien - og det får man ikke tatt igjen. Barna blir sure og gretne, og det må de voksne endre på ved å ta ansvar for nok søvn og ordentlig mat.

- Ferien skal være hyggelig også! Du trenger ikke stresse med å planlegge spesielt for ferier, bare ha et bevisst forhold til struktur. Hvis hele ferien blir en stor fest, blir det slitsomt.

Og starten på en ny hverdag kan være tøff uansett. La det gå av seg selv - det siste du bør gjøre, er å kjefte på barna.

- Aksepter at sånn er det noen dager. Dere kommer fort inn i hverdagen igjen.

Karlsen råder også til alltid å ha fokus på det som er bra og gi positiv tilbakemelding til barna.

- Gjør dagene mest mulig hyggelige for alle. Det er viktig å se på hva som er godt for barna og ha fokus på det som er bra, så forebygger dere mange problemer, sier Karlsen.

Her er barnevernspedagog Liv Randi Raavand beste råd for en fin ferie - og en strømlinjeformet start på hverdagen:

10 tips for å komme inn i god rytme:

1. Hold på leggerutinene i ferien. For de minste barna er dette veldig vesentlig. Selv om de legger seg senere, sover de som regel ikke lengre enn ellers. En seksåring har fremdeles et stort søvnbehov, men barn fra rundt seks opp til 12 år kan få strukket leggetiden med en time eller to. Har dere egne leggetider for helger, så følg disse i ferien - ellers kan overgangen til hverdagen bli slitsom.

FRYD OG GAMMEN: Hvordan får du så glade barn etter ferien?
FRYD OG GAMMEN: Hvordan får du så glade barn etter ferien? Foto: Foto: Thinkstockphotos.com

2. De voksne bør heller ikke snu døgnet i ferien. Har du ansvar for barn, må du ta det også i form av at du er opplagt for å skape gode dager for barnet. En god ting er å begrense selskaper og fester og sørge for nok søvn så du ikke er irritabel overfor ungene. Ferie er gjerne den tiden barna setter mest pris på.

3. Hold familieråd. I ferien har de fleste god tid og kan samles for å evaluere året som har gått. Ta med barna og diskuter hverdagsrutinene til familien - som er et team som drar lasset sammen. Hva fungerer godt? Hva kan vi bli bedre på? Selv små barn kan komme med noen gullkorn.

4. Hør på innspillene fra barna. Det er en god ting hvis barna opplever å bli hørt. Juster rutinene etter deres ønsker hvis det er hensiktsmessig.

5. Lag en aktivitetskalender for familien, så holder dere oversikt over de nye hverdagene. Barn synes det er fint med forutsigbarhet. En aktivitetskalender hjelper dere alle med å holde oversikten. Fyll inn de nye aktivitetene når de starter opp.

6. Planlegg måltider for uken. Alle familier bør ha minst et felles måltid hver dag. Ha som mål å få til det - felles måltider byr på mange fine samtaler og kontakt. Sørg for at alle får spist frokost, hjemme eller i barnehagen eller på skolen. Alle trenger drivstoff for å virke hele dagen. Med planlegging unngår dere en oppjaget stemning om morgenen. Middager kan dere også planlegge - lag en ny rutine på at hele familien planlegger ukens middager og slipper å handle med lavt blodsukker hver ettermiddag.

7. Forbered dagen i morgen. Har vi det vi trenger til frokost? B-mennesker bør kanskje lage matpakker om kvelden. Ta med barna på planleggingen, de synes det er stas å hjelpe til, i alle fall frem til 10-årsalderen.

8. Knirkefri påkledning. Barn fra fem-seks år kan til en viss grad være med og bestemme hva de skal ha på seg, men gi dem bare to alternativer. Bestem dere om kvelden og legg klærne klare så det bare er å kle på seg om morgenen.

9. Motiver barnet. Barn liker å være med og påvirke sin egen hverdag. For å få til dette må dere inngå noen kompromisser. Også her gjelder det ikke å gi for mange valgmuligheter - gi barnet kun to valg. For å motivere til innsats, er det viktig at du roser barna for det de er gode på. Vis at du ser at barnet gjør en innsats. Avslutt aldri rosen med et "men" - det dreper rosen. Du må tåle at resultatet ikke blir helt som du hadde tenkt, ikke korriger så barnet ser det. Når barn får delta, gir det dem en mestringsopplevelse de kan bygge videre på.

10. Ros hele familien! Husk å rose hele "teamet" for innsatsen. Oppsummer sammen i slutten hver uke - hva var vi gode på denne uken og hva fungerte ikke så bra? For å få til gode rutiner, trenger familien å bli et sterkt team.

- Vær realistiske, løsningsfokuserte og ikke lov mere enn dere kan holde, råder Liv Randi Raavand.

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også