spørsmål og svar

Jeg jobber i barnehage og får venneforespørsler fra foreldre i barnehagen. Hva bør jeg svare?

Min kollega mener det er greit og bare hyggelig å svare ja. Jeg er uenig. Se hva pedagogisk leder Ragnhild Finstad Eikås svarer.

Pluss ikon
SPØRSMÅL OG SVAR: Er det uproblematisk at barnehageansatte blir venner med foreldre i barnehagen i sosiale medier?
SPØRSMÅL OG SVAR: Er det uproblematisk at barnehageansatte blir venner med foreldre i barnehagen i sosiale medier? Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

Hei

Jeg jobber i barnehage, og innimellom får jeg venneforespørsler fra foreldre i barnehagen på sosiale medier. Dette svarer jeg konsekvent nei til, og forklarer foreldrene at jeg synes det blir for nært.

Men nå snakket jeg med en kollega som var uenig, og mente at det er helt greit og bare hyggelig. Hva mener du om det? Jeg vil helst ikke bli oppfattet som «hun sure» hvis «alle andre» synes det er greit.

Hilsen barnehageansatt

Hei du!

Jeg sier det med en gang: Jeg synes ikke du er «hun sure». Derimot «hun smarte» som tenker fornuftige tanker og står for dem!

RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.
RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da. Foto: Privat

Det man skal være bevisst på når man som ansatt måtte velge å godta venneforespørsler fra foreldre i barnehagen, er ens etiske ansvar. Man skal være lojal overfor arbeidsgiver, avstå fra å komme i diskusjon av negativ karakter hva gjelder arbeidsplass og – giver, og holde tunga rett i munn når det gjelder uttalelser om disse.

Det handler om viktigheten av å understreke hva som henholdsvis er ens personlige synspunkt og hva som er ens meninger som arbeidstaker. Jeg har selv fått venneforespørsler fra foreldre mens barna deres fremdeles går i barnehagen, men velger bevisst å ikke godta disse.

Det hender derimot at jeg kan godta slike om jeg blir forespurt etter at barna har sluttet i barnehagen, men dette er ikke gitt. Avslutningsvis legger jeg til: Vil man virkelig at foreldre i barnehagen ser hva man foretar seg på fritiden med bilder fra både festligheter og kjedeligheter, og vice versa?

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2022.

Les også