SPØR EKSPERTEN:

Barnet mitt på 1,5 år er urolig når vi kjører bil. Nå vurderer jeg å bytte til forovervendt sete. Når er det greit å snu barnet?

Det er ikke alltid lett å vite når det er greit å snu bilstolen forovervendt. Eksperten svarer.

Pluss ikon
BARN I BIL: Ekspert svarer på spørsmålet om barn bør sitte forovervendt eller bakovervendt.
BARN I BIL: Ekspert svarer på spørsmålet om barn bør sitte forovervendt eller bakovervendt. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Barnet mitt på 1,5 år er ofte urolig når vi kjører bil. Det blir mye grining og masing.

Jeg vurderer å snu bilstoler forovervendt, i håp om at det gjør bilkjøring mer trivelig. Jeg er usikker på om dette er lurt på grunn av sikkerheten.

Jeg har hørt at det er best å ha bilstolstolen bakovervendt, men når er det greit å snu barnet? Eventuelt, hvilke risikoer innebærer det?

Hilsen mamma

Svar:

EKSPERT: Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk
EKSPERT: Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk Foto: Trygg trafikk

For de minste barna er det tryggest å sitte bakovervendt. Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, minst til barnet er fire år og helst lengre.

Både reelle ulykker og forskning har vist at bakovervendt sikring er det beste for små barn. Små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen.

For et lite barn kan hodet utgjøre rundt 25 prosent av kroppsvekten, mens det for oss voksne er snakk om cirka seks prosent. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet.

Det betyr at de trenger en annen beskyttelse enn oss voksne. Ved å sitte bakovervendt i en frontkollisjon blir kroppen og hodet presset mot seteryggen. Kreftene blir fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre for hode og nakke.

Det er fullt mulig, og ingenting i veien for, å ha barnet sittende bakovervendt lenge. Min eldste var 5 1/2 år, og nærmere 120 cm høy da han ble snudd. Jeg ville frarådet å snu barnet ditt på 1,5 år.

Vent til hen er minst fire år. I dag er det mulig å sitte lenge bakovervendt. Det finnes bilstoler som kan brukes til barnet er 125 cm og/eller 36 kilo.

Du kan eventuelt se om det er noen andre årsaker til barnet griner. Kanskje det ikke sitter komfortabelt?

Det er viktig at barnet sitter komfortabelt i bilstolen. Det vil si at bilstolen er riktig i forhold til barnets størrelse, gir riktig belteføring og en god sittestilling.

Bøyde ben er ikke farlig, men å sitte fremovervendt er forbundet med høy risiko for små barn. Mange foreldre snur barna tidlig fordi de tror at barna sitter ubehagelig hvis de har bena bøyd.

Hvis barnet sitter ukomfortabelt er ikke beste løsning å snu barnet. Se om de det er mulig å justere på innstillingene til bilstolen slik at barnet får bedre plass, eller vurder en større bakovervendt bilstol.

For de minste barna er det ikke mulig å sitte så rett, og bilstolen må gi ekstra støtte.

Babybilstolen kan ha en helning opp mot 45 prosent, eller rettere. For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haken mot brystet. Det kan også føre til at barnet mistrives i bilstolen.

Større barn trenger ikke samme støtte og de kan ha en mer oppreist posisjon på bilstolen. Småbarnstolen bør ha en helning på maks 30 grader eller brattere.

Silje

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2023, og sist oppdatert 08/02 2023.

Les også