Sex og samliv

Dette gjør du hvis du blir tatt på fersken av barna

"Mamma leker bjørnen sover..."

TATT PÅ FERSKEN: - Ikke la det ikke bli lenge til neste gang til tross for den ubehagelige opplevelsen, sier professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TATT PÅ FERSKEN: - Ikke la det ikke bli lenge til neste gang til tross for den ubehagelige opplevelsen, sier professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: ArtemFurman.com
Publisert Oppdatert

- I helgen ble vi fersket av vår datter på 5 år mens vi hadde sex. Da hun kom inn på rommet kastet jeg i panikk dynen over oss. Datteren vår kom tuslende bort til sengen, løftet opp dynen og spurte hva vi holder på med. Jeg svarte at mamma leker bjørnen sover...

Det skriver en leser, som kaller seg "Flau mamma" i februarutgaven av Foreldre og Barn.

"Sexer"

Hun er ikke den eneste som har opplevd at barna kommer inn mens mamma og pappa koser seg litt ekstra. På foreldreforumet Barn i magen deler flere brukere sine opplevelser. - Sønnen vår ferska oss mens vi hadde sex. Han sa at han hadde hørt noen lyder og var redd det var et monster på soverommet til lillebror så han måtte si det til oss. Så hørte han at lydene kom fra vårt rom og der har han stått og lyttet en stund før han kom gråtende inn og spurte om han kunne la lyset på kjøkkenet stå på for han fikk ikke sove og var redd. Så idag spurte han hvorfor pappa var naken. Da sa jeg at pappa hadde akkuratt dusjet men holdt på å kle på seg når du kom så han gjemte seg under dyna . Gud hvor dumme vi følte oss..Har dette skjedd dere noen gang. Og kan barn ta skade av sånt? undrer en anonym bruker.

- 8 åringen ferska oss også. Litt i halvsøvne var han men han skjønte nok hva vi holdt på med.... Han var stille de neste dagene. Jeg prøvde å forklare han, men ble avbrutt med at han visste at vi "sexet" og han ville ikke snakke om det for det var så ekkelt at vi gjorde det. Han hadde nok en forestilling om at vi bare hadde "sexet" i forbindelse med babylaging, forteller en annen.

Hun deler også sine egne erfaringer med å komme litt for brått inn på foreldrenes soverom.

- Jeg husker jeg hørte mamma og pappa i samme alder. Helt forferdelig. Trodde ikke mine foreldre drev med sånn, så det var et sjokk ;) Det siste jeg ville var å snakke med DEM om det

Så hva skal småbarnsforeldre egentlig gjøre hvis barna dukker opp på soverommet midt i akten?

KAN FORT BLI UBEHAGELIG: Å bli ferska av barna er lite hyggelig for alle foreldre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
KAN FORT BLI UBEHAGELIG: Å bli ferska av barna er lite hyggelig for alle foreldre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Ta det med et smil

- Ikke la det ikke bli lenge til neste gang til tross for den ubehagelige opplevelsen! Det beste ville vært om dere hadde greid å fortsette etter at barnet hadde lagt seg igjen, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund.

Mange foreldre har opplevd å bli overrasket på denne måten. Da gjelder det å bevare fatningen, mener professoren.

- Hvis barnet opplever at foreldrene blir forskrekket, øker risikoen for at de blir redde av det de har sett, sier Ulvund.

For barna tar slett ikke skade av å overraske foreldre som har sex. Det er hvordan dere reagerer som er det avgjørende for barnets reaksjon.

- Hvis det skulle skje på nytt, så ta det med et smil i stedet for å få panikk! Gi barnet en klem. Si at dere har kost dere litt med hverandre, og at alle mammaer og pappaer gjør det av og til etter de har lagt seg.

Les også:

Snakk med barna om sex

Kall en tiss for en tiss

Sunt å leke "doktor"

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning