Ingvild (36) har født fire barn på fire år:

- Det er lov å være sliten innimellom!

- Folk glaner veldig. Det er kanskje ikke så vanlig å ha så mange små barn, ler Ingvild Drange Tronhus.

STORFAMILIE: Med fire barn under seks år er det sjelden stille hjemme hos Ingvild Drange Tronhus, mannen Brede, bonusdatter Martine Qvam Tronhus (11), Hermine (3.5), Nicoline (5), og tvillingene Ulrikke og Henriette.
STORFAMILIE: Med fire barn under seks år er det sjelden stille hjemme hos Ingvild Drange Tronhus, mannen Brede, bonusdatter Martine Qvam Tronhus (11), Hermine (3.5), Nicoline (5), og tvillingene Ulrikke og Henriette. Foto: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert
STOR OVERRASKELSE: Da Ingvild Drange Tronhus og mannen bestemte seg for å få et tredje barn var overraskelsen stor da hun skulle få tvillinger. Ulrikke (t.v.) og Henriette er nå ett år gamle.
STOR OVERRASKELSE: Da Ingvild Drange Tronhus og mannen bestemte seg for å få et tredje barn var overraskelsen stor da hun skulle få tvillinger. Ulrikke (t.v.) og Henriette er nå ett år gamle. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Nicoline (5), Hermine (3 ½) og tvillingene Henriette og Ulrikke (1) skaper mye glede hjemme hos Ingvild Drange Tronhus og mannen.

- Det var en stor overraskelse da jeg fant ut at jeg ventet tvillinger i fjor, smiler hun.

Tvillinger - men helt ulik personlighet

Ingvild hadde sett for seg å ha to barn ganske tett i alder, fordi hun alltid har hatt et godt forhold til søsteren sin, som er to år yngre.

- Så fikk jeg to døtre med 21 måneders mellomrom. Det ble litt tettere enn planlagt.

Etter at Nicoline og Hermine var født i henholdsvis april 2009 og desember 2010 begynte Ingvild og mannen Brede å gi vekk babyklærne.

- Vi ga bort nesten alt, men jeg tok vare på litt av det fineste, det som var litt vanskelig å gi slipp på. En liten del av meg ville ikke helt gi slipp på tanken om ett barn til.

Mange legger barna sine for sent

Eneggede tvillinger

Etter å ha veid for og imot, og konkludert med at familien kunne beholde både bosted og bil med tre barn, bestemte de seg for å prøve å få ett barn til.

- Så ble jeg gravid i fjor. Jeg fikk tidlig ultralyd for å sjekke at alt var i orden før jeg var 12 uker på vei. Da fikk jeg beskjed om at det var to der. Plutselig skulle vi ha to jenter til. Eneggede tvillinger. Da måtte vi snu om på alt. Det var litt sjokk, særlig etter den lange diskusjonen om hvorvidt vi skulle ha én til.

Det var aldri snakk om at de ikke skulle få tvillingene, men graviditeten ble annerledes enn det Ingvild var vant til fra de to forrige. Hun ble sykmeldt og gikk til hyppige kontroller.

- Eneggede tvillinger er sjelden, og blir betegnet som er risikosvangerskap. Derfor hadde jeg ultralyd flere ganger i måneden.

Måtte flytte

Familien var bosatt på Skedsmokorset og hadde to soverom i boligen. Det var det ikke lenger plass til.

- Jeg fikk fulltidsjobb med å selge leilighet og kjøpe hus. Vi ventet med å flytte til de ble født, så da flyttet vi til Hole med to nyfødte og to små. Det var hektisk.

Døtrene var 2 ½ og 4 år da tvillingene ble født.

Familien suppleres også av Bredes datter, Martine (11) som bor hos dem i ferier og annenhver helg.

- Mine fire barn synes at det er veldig stas når Martine er hos oss. Da har de en å se opp til og strekke seg etter. De savner henne ofte når hun ikke er hos oss, sier Ingvild.

Martine trives også med mange søsken, og på håndballkampene hennes har hun alltid en stor heiagjeng.

God på planlegging

Ingvild er for tiden hjemmeværende, og selv når ungene er i barnehagen er det ikke mye egentid.

- Det er alltid noe som skal ryddes eller vaskes. Jeg kan bruke flere timer bare på å brette klær. Vi har vaskehjelp annenhver uke, men likevel er ikke gulvet rent to timer etter at det er vasket.

Hun slår fast at man blir godt på logistikk av å ha mange barn.

- For en stund siden skulle to av barna på tur med barnehagen, og alle fire skulle spise både frokost og ettermiddagsmat der. Da endte jeg med å lage elleve matpakker. Jeg måtte lage lapper på alle for å holde dem fra hverandre.

Man blir god på å planlegge det økonomiske også. Det koster mye penger å ha fire små barn, og selv om jentene kan arve av hverandre må mye kjøpes nytt også.

- Jeg handler mye klær, og er flink til å finne ting på salg, for eksempel vinterdresser på våren, som er litt store. Da kan de brukes neste vinter.

Mye på gulvet

FOLK STIRRER: Nå hele storfamilien er sammen er det mange som stirrer, og som tror familien består av to tvillingpar. Familien består av Ingvild Drange Tronhus, mannen Brede, bonusdatter Martine Qvam Tronhus (11), Hermine (3,5 f.v.), tvillingene Ulrikke og Henriette og Nicoline (5).
FOLK STIRRER: Nå hele storfamilien er sammen er det mange som stirrer, og som tror familien består av to tvillingpar. Familien består av Ingvild Drange Tronhus, mannen Brede, bonusdatter Martine Qvam Tronhus (11), Hermine (3,5 f.v.), tvillingene Ulrikke og Henriette og Nicoline (5). Foto: Bjørn Inge Karlsen

I barnehagen jentene går er det fire avdelinger, og bare én av disse har ikke Ingvild barn på. I starten kunne det være en prøvelse å få med seg alle barna i barnehagen.

- Det blir hektisk, men man lærer seg å prioritere de rette tingene. Jeg føler meg litt som et pakkesel med klær, sekker og barn, smiler hun.

Når barna kommer hjem er de opptatt av å være mest mulig sammen med mamma. Helst alle sammen. Samtidig.

- Da ligger jeg nesten bare på gulvet og er klatrestativ fra de kommer hjem til de skal legge seg.

Ingvild er opprinnelig journalist, og har tatt en pause til fordel for familielivet.

- Som tvilling-mamma og med så mange barn føler jeg meg mer effektiv og bedre på multitasking enn noen gang. Det håper jeg å få god bruk for i et hektisk arbeidsliv også, sier hun.

Lever i en boble

Noen timer på kvelden etter at ungene har lagt seg er all den fritiden ekteparet har, og selv da blir det litt flying fram og tilbake til barna.

- Man går inn i en boble, og i starten var det ganske slitsomt. Brede reiser en del i jobben og kan være borte en til to dager i uken. Men når han er her gjør han ikke annet enn å drive med barna. Han er veldig flink, og sender meg ut til venner og vil at jeg skal gjøre noe annet også. Til vanlig får jeg jo ikke tenkt på meg selv i det hele tatt.

Firebarnsmoren er glad for at mannen ikke er redd for å være alene hjemme med alle barna.

- Det gir meg mulighet til å være sammen med venninner. Det er fint å prate med dem om andre ting og legge barnepraten litt til side.

I tillegg har familie hytte på Beitostølen, hvor Ingvild reiser både med venner og hele familien.

Folk i vennekretsen har fleipet med hva som vil skje når jentene blir tenåringer.

- Da har Brede sagt han skal lage seg et eget rom i garasjen så han får mulighet til å gå på badet, ler Ingvild.

Enorm glede

Å ha så mange barn gir 36-åringen stor glede.

- Uansett hvor slitsomme de har vært eller hva som har skjedd i løpet av dagen smelter man jo helt når man ser på dem. Vi ler masse, og det er spennende å følge dem, de er i hver sin morsomme alder. Jeg tror også det er veldig fint for dem å vokse opp med så mange søstre. De har hverandre og det er alltid en gjeng de kan finne på ting sammen med. De kan passe på og se etter hverandre.

SAMMEN: Ingvild er takknemlig for den store familien: Brede, Martine, Nicoline, Hermine og tvillingene Ulrikke og Henriette.
SAMMEN: Ingvild er takknemlig for den store familien: Brede, Martine, Nicoline, Hermine og tvillingene Ulrikke og Henriette. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Hun synes det er flott å være sammen med ungene.

- Det som er fantastisk med så mange små barn er at de er så hengivende. Mamma og pappa er liksom de beste i hele verden, så man får hele tiden mye kos og latter. Og i vår familie har vi veldig mye humor og lave skuldre, noe som gjør en krevende og utfordrende hverdag overkommelig.

Folk glaner

Med fire små blir man godt lagt merke til.

- Folk glaner veldig. Det er kanskje ikke så vanlig å ha så mange små barn. I sommer dro vi til Spania, hvor vi gikk rundt med én tvilling hver i bæresele og de små jentene ved siden av. Siden de er så tette i alder er det mange som tror at de er tvillinger også. Folk synes det er veldig gøy.

Familien kjører to biler for å få med seg hele familien.

- Det er ganske morsomt å se folks reaksjoner når vi åpner bilene og det tyter ut med unger, spesielt når Martine også er med, ler Ingvild.

- Brede pleier å si at han er heldig som har fem døtre som passer på ham.

Får sympati

Hun har også opplevd at folk synes synd på henne som har tvillinger.

- Når de sier «stakkars deg» og «det må være slitsomt» når jeg går rundt i byen med dem alene er det gøy å si at «jeg har to til». Men jeg har aldri tenkt at det er «stakkars meg». Det er en hard jobb å ha så mange barn, men det er ikke synd på meg. Jeg synes jeg er heldig. Jeg er veldig stolt av meg selv som har båret frem fire barn på fire år! Derfor sier jeg ofte til meg selv at det er lov å være litt sliten innimellom.

Hun har likevel et råd til de som vurderer å få mange barn.

- Hvis noen vil gå fra tre til fire vil jeg egentlig si at det holder med tre. Når vi har to små får vi ikke gjort alt vi kunne gjort med de store, og ting ble ganske annerledes enn vi opprinnelig hadde tenkt.

Slik kan din familie spise for 1000 kroner i uka

Ingvild og Brede vet at ikke alt kan være perfekt, og har blitt veldig løsningsorienterte.

- Jeg er også ofte helt utkjørt og kan heve stemmen innimellom, men da vil være ærlig med barna, be om unnskyldning, og forklare at nå var mamma litt sliten. Barn er ærlige og veldig opptatt av rettferdighet, så jeg syns det er viktig å være redelig overfor dem, og merker at de setter pris på det. Å vise hverandres feil tror jeg fører oss tettere sammen som en familie.

Ikke problemfritt

For de fleste er det en stor overgang og utfordring å ha én baby i hus.

I starten ble det lite søvn, for når den ene tvillingen sov var den andre våken, og når begge endelig hadde sovnet våknet storesøstrene.

- Det kan være mye frustrasjoner, og man må lære seg å telle til hundre ti ganger.

Bare klesvasken er et slit i familien, som når fire sett med regntøy fulle med leire skal vaskes og tørkes til neste dag i barnehagen, før alt skal drasses med neste morgen.

- Jeg er vant til å ha mye å gjøre, og da er det vanskelig å sette seg ned og ikke gjøre noe. Dermed blir jeg den som ofte rekker opp hånden på foreldremøter og melder meg frivillig til å bake kaker eller fikse ting. Det gjør heller ingenting om barna har med seg venner hjem. Jeg har hatt ti barn her på overnatting samtidig, det gikk fint.

Fire på fanget

- Hvert minutt går til barna. Hvis jeg prøver å sette meg ned i sofaen har jeg plutselig fire på fanget. Jeg synes også det er viktig å finne på noe med dem hver for seg innimellom.

Ingvild forteller at det kan være et relativt høyt støynivå når alle vil bli hørt samtidig.

- Brede og jeg sender hverandre faktisk ofte meldinger når vi er sammen. Hvis det er noe vi skal huske må vi få gitt beskjed med én gang, og da er det faktisk lettere, ler hun.

Privatliv har det også vært lite av de siste årene.

TVILLINGGLEDE: Ingvild gleder seg hver dag over tvillingene Ulrikke og Henriette.
TVILLINGGLEDE: Ingvild gleder seg hver dag over tvillingene Ulrikke og Henriette. Foto: Bjørn Inge Karlsen

- Jeg skynder meg alltid. Enten står det noen utenfor dusjen eller noen roper mens jeg er på do.

Ingvild innrømmer at man kan bli litt ør i hodet noen ganger.

- Det er som en ammetåke som varer veldig lenge. Jeg kjører i feil retning og putter telefonen i kjøleskapet. Og jeg har blitt nesten avhengig av å gå med vogn og føler meg nesten naken når jeg ikke har den med.

Likevel klarer familien fint å gå utenfor planen.

- Vi kan være spontane, bestemme oss for noe og bare pakke sammen og dra. Det er vanskeligere å være spontane sammen bare vi to, men sånn blir det bare nå når de er små. Når vi er spontane ser det bomba ut her når vi drar, men det må man bare fortrenge. Med så mange små må man tåle litt rot og kaos. Det er det verdt.

Les også:

Slik snakker tvillinger sammen

Lag raske middager sammen med barna

Lær å takle søskenkranglingen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning