Hund og baby - pass på dette

Derfor skal du ikke la hunden sleike babyen i ansiktet

Hunden kan smitte babyen din med E.coli, salmonella og en rekke parasitter.

Hund slikker baby i ansiktet.
Hund slikker baby i ansiktet. Foto: FOTO: Purestock/Thnikstock
Publisert Oppdatert

Vennlige familiehunder har en positiv innvirkninger på barn. Barnet vil lære seg å omgås dyr og å ta hensyn. Noen mener også at barn som vokser opp med hund i huset har mindre sjanse for å utvikle allergi.

Men samtidig bør hundeeiere være ekstra nøye med hygienen, spesielt om man har en liten baby som krabber på gulvet sammen med hunden.

Selv om ny forskning viser at skitt kan være sunt for barnas immunforsvar, kan en hund potensielt ha en rekke parasitter og bakterier som den kan smitte barnet ditt med.

Normal hilseatferd blant hunder

En hund vil gjerne slikke mennesker i ansiktet, og aller helst i munnvikene.

Ifølge Gry Eskeland, veterinær og atferdskonsulent ved Atferdssenter for smådyr, er det å sleike hverandre i munnviken den normale hilseatferden blant hunder. Spesielt valper mot voksne hunder.

- Dette gjør hunden for å vise at han er vennlig innstilt, og er ikke et faretegn, sier Eskeland, som minner om at barn og hunder må aldri være alene sammen, uansett hvor harmonisk hunden er.

Følg med på leken

- Når hunden og barnet er sammen på gulvet, bør foreldre følge med. Ser du at babyen klyper hunden eller stikker fingre i hundens ører og øyne, må du stoppe det, og gi hunden anledning til å komme seg bort.

På samme måte bør du stoppe hunden om den sleiker barnets ansikt eller hender. Bakteriene i hundens munn kan gi barnet smitte. Avled hunden med en leke. Etter hvert vil han lære at det ikke er lov å slikke på babyer, sier Eskeland.

Svært uhygienisk

Ifølge Siri Løtvedt, seniorrådgiver og veterinær i Mattilsynet, er det svært uhygienisk å la hunden få lov til å sleike små barn i ansiktet, rundt munnen og på fingrene.

At hundespytt skal være bakteriedrepende, er en myte.

- Hunder snuser og sleiker mange rare steder og på mye rart, og får i seg en rekke smittestoffer. De har en svært dårlig munnhygiene sammenlignet med mennesker, sier Løtvedt til Foreldre & Barn.

Bakterier og parasitter som hunden har, kan i noen tilfeller lett smitte over på babyen.

- Små barn putter gjerne fingre eller hånden i munnen etter at hunden har slikket på dem, og er derfor mer utsatt for å få i seg smitte, sier Løtvedt.

Eksempler på parasitter som du absolutt ikke ønsker at babyen din skal overta fra din firbeinte kompis, er toksoplasma, kryptosporidier og spolorm.

Kryptosporidiose er en parasittinfeksjon som angriper slimhinner i tarmen, ifølge Folkehelseinstituttet. Symptomer er diaré og magesmerter. Noen kan også få moderat feber, hodepine, kvalme og oppkast.

Ved kryptosporidiose kvitter kroppen seg som oftest med parasitten i løpet av 3-4 uker, men personer med svekket immunforsvar kan få langvarig, alvorlig diaré. Smittedosen er lav og inkubasjonstid er fra 1 døgn til et par uker. Det er ingen effektiv medikamentell behandling tilgjengelig mot kryptosporidiose.

Innvollsorm og ringorm

Også en del innvollsorm hos hunden, som spolorm, kan smitte over på mennesker.

- Hadde jeg hatt små barn, ville jeg ha sørget for at hunden min ble sjekket for orm hos veterinær og gitt behandling mot dette, anbefaler Løtvedt.

Det er også en viss fare for at hunden din kan smitte babyen med ringorm, ringformede soppinfeksjoner i huden, og bakterier som E.coli og Salmonella, ifølge seniorrådgiveren i Mattilsynet.

E.coli og Salmonella

E. coli-bakterier smitter vanligvis via mat, men kan også smitte direkte ved kontakt med dyr som skiller ut bakteriene, forteller Løtvedt.

Barn, eldre og mennesker med nedsatt immunitet er spesielt utsatt for sykdom.

Noen få typer av E. coli kan gi diaré og produsere giftstoffer som angriper nyrene, særlig hos barn, ifølge Veterinærinstituttet.

Som regel går sykdommen over av seg selv uten behandling. Et effektivt forebyggende tiltak er håndvask.

Salmonellose er en sykdom forårsaket av bakterier innenfor slekten Salmonella. De fleste av de over 2500 ulike variantene kan forårsake sykdom hos mennesker.

Symptomer er diaré, magesmerter, kvalme, hodepine og feber.

Bakteriene skilles ut med avføring og smitter via forurenset fôr, mat eller vann og ved kontakt med infiserte dyr eller mennesker.

Håndvask begrenser smitte

Ved å vaske babyens hender etter at han eller hun har vært i kontakt med hunder, vil smittefaren begrenses.

Men det må mer til enn en rask skyll for at hendene skal bli ordentlig rene. Såpe og lunket vann hører med, og noen ganger må foreldrene hjelpe til.

Hvor hygieniske må foreldre egentlig være? Her får du klare svar.

Les også:

Slik får du barna til å vaske hendene

Søskenkos kan smitte babyen

Den verste tabben hvis du har hund og barn

Quiz: Er familien klar for et kjæledyr?

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning