Den perfekte alder for barn

Få kvinner vet egentlig konsekvensene av å få barn etter de har fylt 30 år.

STOR FAMILIE: Kronprinsesse Mette- Marit fikk sitt første barn i perfekt alder, men har også fått to etter hun fylte 30. Her sammen med  kronprins Haakon, prins Sverre Magnus , prinsesse Ingrid Alexandra og Marius Borg Høiby.
STOR FAMILIE: Kronprinsesse Mette- Marit fikk sitt første barn i perfekt alder, men har også fått to etter hun fylte 30. Her sammen med kronprins Haakon, prins Sverre Magnus , prinsesse Ingrid Alexandra og Marius Borg Høiby. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
Mannens alder betyr definitivt også noe for barnet

Kronprinsesse Mette- Marit fikk sitt første barn da hun var 23 år og Britney Spears som 24-åring. Det betyr at de fikk sitt første barn i perfekt alder, skal vi tro en svensk forsker.

Kvinner er mest fruktbare rundt 20 år, og sjansene for medisinske komplikasjoner er minst mellom 20 og 25 år. Det viser studier professor og jordmor Ulla Waldenström har gjort. Hun jobber ved Karolinska Institutet i Sverige og ved Universitetet i Bergen.

Selv om de fleste vet at det er lurt å bli foreldre i ung alder, mener professoren få er klar over de store konsekvensene det er å få barn sent.

LES OGSÅ: Bør vi få barn før vi er 25 år? Delta i debatten - se nederst i denne saken.

Psykisk er 30 best

- Biologien taler for at man skal være unge, og psykologien taler for at man skal være litt eldre. Fysisk er det beste under 25 år, men psykologisk er det best nærmere 30 år, sier Ulla Waldenström.

- Hvorfor er det psykologisk best jo nærmere 30 år du er?

- Mellom 20 og 30 år prøver man seg fram i voksenverden og forsøker å finne ut hvem man er. Personligheten er mer formbarn da og stabiliserer seg nærmere 30 år, svarer professoren. Hun påpeker at det selvsagt kan være individuelle forskjeller, og at det også er kulturelt betinget.

- I India er det forventet at kvinner får barn når de er 18 år, så de er som oftest mer modne enn en 18-åring i Norge eller Sverige, sier Ulla Waldenström.

Mannes alder

- Mannens alder betyr definitivt også noe for barnet. Mannens fruktbarhet synker etter 40 år, og det er større risiko for schizofreni og komplikasjoner for barnet, svarer Ulla Waldenström.

I Sverige er det tiltatt med eggdonasjon, men da må spermien være fra faren.

- Vi ser menn opp til 70 år som får barn, men da er det med yngre kvinner, sier professoren.

Ser ned på eldre kvinner

UNG MOR: En stolt Britney Spears viser frem sin gravide mage. Hun ble mamma som 24-åring.
UNG MOR: En stolt Britney Spears viser frem sin gravide mage. Hun ble mamma som 24-åring. Foto: FOTO: Stella pictures

- Den beste alderen for kvinner å få barn er mellom 20 og 30 år, sier klinikksjef Thomas Åbiholm ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Overlege Teresa Farstad ved Nyfødt seksjon på Akershus universitetssykehus (Ahus) sier kvinner biologisk sett ikke bør få barn i sen alder. Likevel mener hun det ikke er riktig å se ned på kvinner som får barn i voksen alder.

- Menn kan få barn når de er 62, så hvorfor skal man ikke tillate en kvinne å få barn i voksen alder? For meg er det viktig at foreldrene kan ta vare på et barn i 20 år fremover, og da er det viktig at kvinnen er klar for det, sier Farstad. Hun har ikke forsket på området selv.

IKKE VENT: Den svenske professoren i fødselsomsorg og jordmoren Ulla Waldenström sier kvinner vet at fruktbarheten synker med alderen, men ikke de faktiske konsekvensene av å vente med barn.
IKKE VENT: Den svenske professoren i fødselsomsorg og jordmoren Ulla Waldenström sier kvinner vet at fruktbarheten synker med alderen, men ikke de faktiske konsekvensene av å vente med barn. Foto: FOTO: Karolinska Institutet
MAMMA: Britney Spears med sønnen Sean Preston. Hun fikk sitt første barn da hun var 24 år og sitt andre da hun var 25 år.
MAMMA: Britney Spears med sønnen Sean Preston. Hun fikk sitt første barn da hun var 24 år og sitt andre da hun var 25 år. Foto: FOTO: Stella pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning