fant svaret på instagram

Christine (35) har en klar oppfordring til andre gravide: – Ikke gjør som jeg gjorde

Christine opplevde at det var lite hjelp å få da hun kort tid før fødsel plutselig ble rammet av utslett og en helt uutholdelig kløe – som også vedvarte i de første ukene etter at tvillingene kom til verden. Hun har en klar oppfordring til andre gravide.

PÅ SYKEHUSET: Christine opplevde at også ansiktet hovnet opp.
PÅ SYKEHUSET: Christine opplevde at også ansiktet hovnet opp. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Jeg ble faktisk ikke så overrasket over at jeg ventet tvillinger, siden jeg begynte å mistenke det allerede i svangerskapsuke 7. Ingen ville tro på meg, men jeg mente bestemt at det var tvillinger OG jenter, forteller Christine Samuelsen (35).

Nysgjerrigheten gjorde at hun ikke klarte å vente frem til den ordinære ultralyden, og dro av gårde til kvinneklinikken på Jessheim i uke 13 for å finne ut mer.

– Der ble det raskt bekreftet at det var tvillingjenter i magen, og jeg ble nok kanskje aller mest sjokkert over at instinktene mine hadde stemt så bra, forteller Christine.

Hun beskriver graviditeten som ekstremt tung, og veldig hard for psyken.

Fra å være en svært aktiv turgåer med to huskyer, løper og rytter til å bli nærmest sengeliggende på grunn av utfordringer med kynnere, bekkenløsning og alt som rev i magen ved bevegelse, kjentes tøft.

– Jeg hadde veldig mye smerter, men medisinsk sett et helt ukomplisert svangerskap.

Les også: Elveblest hos barn er ikke alvorlig, men årsaken bør finnes

TVILLINGMAMMA: Da Christine gikk gravid i 2020, opplevde hun å få en helt uutholdelig kløe som først ga seg noen uker etter fødselen.
TVILLINGMAMMA: Da Christine gikk gravid i 2020, opplevde hun å få en helt uutholdelig kløe som først ga seg noen uker etter fødselen. Foto: Privat

Klødde seg til blods

I tiden før fødsel hadde Christine kjent mye på en ekstremt ubehagelig kløe på kroppen, men det verste utbruddet kom da hun lå på sykehuset i dagene mellom igangsettelse og fødsel.

Det startet med prikke-utslett på begge hendene, som så spredde seg til både armer og ben.

– Det var uutholdelig. Huden svulmet opp og begynte å ligne på reptilhud. Kløen brant og sved, og det føltes ut som om huden min stod i brann. Jeg klødde meg til blods, sier Christine.

Hun forteller at huden var hoven og grov: Det så ut som et ekstra hudlag av krokodille lå over den egentlige huden hennes, i de rammede områdene.

– Jeg klødde nok aller mest på hendene, og det var der jeg hadde det verste utslettet - men også på mage og rygg, men der var huden min bare rød og irritert. Jeg orket ikke å ha på meg bukse, siden det klødde og sved altfor mye der stoffet traff huden.

STERKT PLAGET: Det hele startet med prikke-utslett på begge hendene.
STERKT PLAGET: Det hele startet med prikke-utslett på begge hendene. Foto: Privat

Å ikke vite hva det skyldtes, opplevdes ekstra belastende. Christine var aldri redd eller usikker på om det kunne være noe farlig, men tenkte mye på hvor lang tid det ville ta før det gikk over.

Hun hadde aldri sett eller hørt om noe lignende, og lurte en stund på om hun kunne ha en allergisk reaksjon på epiduralen, siden hun fikk ganske høy feber av den.

– Jeg prøvde å få hjelp av legen på sykehuset, men han mente det kunne være fuglelopper, og jeg opplevde at jeg ikke ble tatt særlig på alvor. Mens jeg fremdeles var innlagt på sykehuset, ga den ene sykepleieren meg en allergimedisin, nærmest litt på måfå, og det lindret heldigvis kløen, forteller Christine, og legger til:

– De andre som var på vakt gav meg bare noen salver og kremer, men de hadde absolutt ingen virkning. Ikke alle ville gi meg allergimedisin, siden jeg teknisk sett ikke er allergisk mot noe.

Les også (+): Marion Ravn traff samboeren på Tinder: – Jeg følte at det ble for vanskelig å holde ham hemmelig

UUTHOLDELIG: Å ha på seg en bukse eller tights kjentes som ren tortur da kløen stod på som verst.
UUTHOLDELIG: Å ha på seg en bukse eller tights kjentes som ren tortur da kløen stod på som verst. Foto: Privat
HARDT RAMMET: Kløen og utslettene spredte seg raskt også til beina.
HARDT RAMMET: Kløen og utslettene spredte seg raskt også til beina. Foto: Privat

Hjelpen på Instagram

Etter hjemkomst fra sykehuset hadde utslettet etter noen uker fremdeles ikke vist tegn til å skulle trekke seg tilbake.

– Det skulle snart vise seg å bli verre og verre i ukene etter fødselen, og jeg hadde store problemer med å sove om nettene, sier Christine.

Stadig mer desperat etter å finne et svar og en løsning, valgte den nybakte mammaen til slutt å søke kunnskap ved å legge ut et innlegg i tvillinggruppen sin på Instagram.

Der skulle det vise seg at flere mammaer kjente seg igjen i beskrivelsen, og hadde opplevd det samme. Mange uten å ha fått noen diagnose, eller vite hva det skyldtes.

Utbrudd av elveblestliknende flak og prikker (papler) med eller uten røde hudområder, kan være såkalt "pruritiske urtikarielle papler og plakk i svangerskapet (PUPPP)".

Utslettet opptrer først på magen, ofte samtidig med strekkmerker, og av og til er også armer og bein rammet.

PUPPP oppstår oftest i tredje trimester.

Kløen kan behandles med allergitabletter og kortisontabletter.

Utslettet går vanligvis tilbake en til to uker etter fødselen, og er den vanligste hudsykdommen som oppstår i forbindelse med svangerskap.

Kilde: nhi.no

Se mer

– Hun ene hadde fått diagnosen PUPPP av sin lege, og endelig begynte jeg å forstå hva dette kunne være. Hun kunne fortelle at allergimedisin var det som hjalp henne, og det kjente jeg meg jo godt igjen i. Jeg var ikke hos fastlegen før 6-ukers kontrollen, fordi jeg hele tiden tenkte at jeg bare måtte ta tiden til hjelp, og at dette ville være noe som snart gikk over.

– Da jeg kom til legen, trengte jeg bare å informere om at det var allergimedisin som hadde hjulpet meg da jeg var innlagt før fødsel, og jeg fikk nå utskrevet en resept på allergimedisin i tillegg til en kortisonsalve, forteller tobarnsmammaen.

Det lindret heldigvis plagene umiddelbart, og sakte, men sikkert ble det bedre. Medisinen og salven fortsatte Christine å bruke til utslettet var forsvunnet helt.

Tross ubehaget med kløen også i tiden etter hjemkomst, føler ikke Christine at hun gikk glipp av så mye av den aller første perioden i døtrenes liv.

– Jeg er ganske så sta, og gjør ting selv om seg har plager, fastslår mammaen med et smil.

Likevel ødela kløen mye av turgleden hennes, da det var ren tortur å skulle ha på seg en bukse eller tights for å bevege seg utendørs. Det svidde og brant på magen.

– Jeg hadde jo gledet meg så ekstremt mye til å gå tur med hundene og vognen, etter å ha gjennomgått et veldig stillesittende svangerskap. Da jeg forsøkte meg på korte turer, hendte det at jeg begynte å gråte underveis, fordi jeg ikke taklet den vonde kløen.

Christine har en klar oppfordring til andre gravide:

– Om du opplever en tilstand som virker ukjent eller fremmed for deg, så ikke vent i flere uker for å «se om det går over», slik jeg gjorde. For i mitt tilfelle så gjorde det definitivt ikke det.

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2023, og sist oppdatert 03/05 2023.

Les også