Famileforøkelse

Tegnene på at du er ferdig med barn

- Planlegg to barn, så har dere ett å gå på om prevensjonen skulle svikte, sier helsesøster Nina Misvær.

TRIO: Nina Misvær har inntrykk av at mange mødre ønsker et tredje barn når de to eldste har blitt store.  De gjerne vil gjøre det enda bedre med det siste barnet og kose seg mer.
TRIO: Nina Misvær har inntrykk av at mange mødre ønsker et tredje barn når de to eldste har blitt store. De gjerne vil gjøre det enda bedre med det siste barnet og kose seg mer. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

"Vi takker for oss i denne spalten". Har du sett denne setningen i en fødselsannonse?

Det er ikke uvanlig at nybakte mødre og fedre ønsker å fortelle hele verden at de er ferdig med å få barn. Men hvordan kan man vite at man er ferdig?

Hvordan er det med deg? Drømmer du om en liten baby til eller har du fått de barna du skal ha? Ta vår uhøytidelige test og sjekk om du er ferdig med å få barn.

En av de såreste utfordringene et parforhold kan møte er uenighet om å få barn.

"For noen måneder siden så var jeg så klar for tredjemann. Alt var tilrettelagt, planen var klar. Så kom en periode hvor de to jeg har fra før krangler så busta føk hele dagen. En baby til? Min eldste skreik hele natta og sov ikke før hun var tre år. Minsten har akkurat slutta med nattbleie, så jeg har hatt bleiebarn i 9 år. Orker jeg virkelig en ny runde? Samtidig så kjenner jeg at jeg ikke er ferdig. Men når er nok nok?" Dette skriver en småbarnsmor i vårt forum Barnimagen.

Du får aldri nok barn

Hun setter ord på noe mange mødre går rundt og kjenner på. Jeg har lyst på en baby til, men vet samtidig at det innebærer mye arbeid og at det da vil bli slutt på ferieturer og kinodater med kjæresten - i hvert fall for en periode.

"Tror du innerst inne vet når du er ferdig jeg. Hva tenker du når du ser noen med baby? Er du misunnelig eller tenker du "takk og pris for at det ikke er meg"? svarer en annen småbarnsmor.

- Du blir aldri ferdig med å være babysyk og du får aldri nok barn! Det vil lenge kunne prikke litt i brystene når du ser en baby og du vil få lyst til å gå gravid bare én gang til, fastslår Nina Misvær, førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun har blant annet skrevet "Den store boken om barnet" og "Sove hele natten" og har lang erfaring som helsesøster.

BABYSYK: - Det vil lenge kunne prikke litt i brystene når du ser en baby og du vil få lyst til å gå gravid bare én gang til, forteller helsesøster Nina Misvær.
BABYSYK: - Det vil lenge kunne prikke litt i brystene når du ser en baby og du vil få lyst til å gå gravid bare én gang til, forteller helsesøster Nina Misvær. Foto: Foto: Thinkstock

Traumatisk

HELSESØSTER: Nina Misvær.
HELSESØSTER: Nina Misvær. Foto: Foto: privat

Vi fikk mange kommentarer på vår Facebook-side da vi spurte om lesernes meninger:

"Man vet at det ikke blir flere barn når man gleder seg mer over økt frihet, enn man gledet seg over babykosen. Jeg vil heller reise, skrive og sove nok enn å bruke resten av livet på å være småbarnsmor/storebarnsmor/tenåringsmor. Jeg ønsker overskudd til å ta GODT vare på de to jeg har, følge dem opp, både emosjonelt/spirituelt, praktisk og økonomisk. Det er i tillegg en gedigen belastning for kroppen å være gravid, føde og amme, og jeg tror jeg har større sjanse for å holde meg frisk og førlig inn i alderdommen hvis jeg fortsetter med 1/2-1 time yoga daglig, enn å få flere barn nå som jeg straks er 30."

"Kan kanskje sammenlikne det med sult. Etter nummer en var jeg fortsatt småsulten og det romlet i "magen". Mens når vi fikk nummer to fikk jeg den følelsen av å være mett på en måte. Hadde vi ikke fått nummer to hadde jeg fortsatt gått med en gnagende følelse på innsiden. Som om noe manglet."

"Fikk de to eldste med to års mellomrom, men følte meg ikke helt ferdig. Måtte dog først overtale mannen min til å få nummer tre. NÅ er familien komplett."

"Du vet du er ferdig med å få barn når du ser på andre småbarnsforeldre med nyfødte og tenker "gud så deilig at jeg er ferdig med det!"

"Savner babytiden så til de grader jeg. Har tre barn på 8, 5 og 2 år og har skjønt nå at jeg absolutt ikke er ferdig. Stortrives med det kaoset og har ingen problem med og følge de opp. Men tre barn har ført til at vi omtrent ikke får helt barnefri. Sånn er det bare."

"En ting er hva man vil, en annen ting er hva man KAN."

"Er alltid babysyk, vemodig å pakke vekk vippestol og små babyklær til ett åringen som et mitt femte barn."

"Etter vi hadde fått nummer to, følte jeg at jeg ville ha en til! Klarte ikke kvitte meg med babyklær eller babyting! Ble helt baby syk når noen rundt oss fikk barn. Mannen min var veldig i tvil og syntes nok at det holdt med to, men da nummer to begynte på skolen, bestemte vi oss for å få en til. Jeg er så fornøyd og alt babytøy og utstyr har nå blitt gitt bort eller solgt."

"Vi har to flotte gutter, og det stopper der. Mange lurer på når jenta kommer (teit spørsmål forresten!), men her blir det ikke flere. Syns det skal bli godt å bli ferdig med babytiden."

"Jeg mener man må tenke på at alle ungane skal følges skikkelig opp i barnehage, skole og fritid og det er en stor jobb! Derfor holder det med to barn for meg. De har hverandre, jeg og pappaen har overskudd.. All is good"

"Her er vi helt ferdig etter to barn. Større bil, større hus, dyrere ferie, mindre ego-tid. Har to barn som er friske og har sovet hele natta-redsel for det motsatte. Uansett hvor fantastisk det å få barn, er vi nå helt ferdige."

"Er ferdig nå etter fem barn fordelt på tre svangerskap. Bli jo litt babysyk innimellom men det finnes da grenser."

"Har fire barn og fortsatt lyst på flere . Men det har jeg sikkert om jeg får ti og. Så det er fornuften (og mannen) som sier at fire er bra."

Hun mener det alltid vil oppleves litt traumatisk, når du innser at dette er det siste barnet.

Det er sjelden sånn at du tenker "nå har jeg nok barn". Grunnen til dette tror hun er at graviditet og babylykke lett romantiseres - og at du ofte glemmer hvor slitsomt det egentlig er. Noen ganger vil også prosjekt "Baby" kunne handle om at du ønsker, bevisst eller ubevisst, å reparere forholdet til partneren - at dere skal glede dere over et felles prosjekt.

Det er sjelden veldig vellykket på sikt, mener helsesøsteren.

- Det er klart det er hyggelig å ha en baby å kose med. Det har jeg også kjent på selv og det føles nært selv om barna mine er voksne nå. Men det som stoppet meg etter to barn, var nok min jobb som helsesøster. Jeg fikk stadig en titt inn i virkeligheten og har fått se at det ikke alltid er så lett, med alt fra kolikk og trassalder til alt annet som kan følge med.

Ifølge Nina Misvær er det ikke uvanlig at mødre tenker "nå er barna seks og fire år. De har blitt store og den eldste kan til og med tørke seg selv når han har vært på do. Da er det vel på tide med en ny baby!

- Jeg pleier å si at ett barn er ett barn, og to barn er som ti. Planlegg to barn, så har dere ett å gå på om prevensjonen skulle svikte - for med fire mister du lett oversikten. Du kan leke med tanken, men er barna fremdeles i den rolige småskolealder-perioden, vil jeg også minne om: du ikke aner hva du har foran deg! Det kan bli samlivsbrudd eller sykdom. Så kjenn nøye etter om dette virkelig er noe du er klar for. Eller bør du heller kose deg enda mer med de barna du allerede har?

Klarer ikke kaste babyutstyr

- Vi planla først å få kun ett barn, men bestemte oss ganske raskt etter at førstemann kom for at vi ville ha et barn til. Faren til barna mine og jeg har bodd sammen i femten år, og hadde vi skjønt hvor fantastisk fint det er å ha barn tidligere og dermed fått barn tidligere enn vi gjorde, hadde vi nok ikke vært ferdige nå, nei, sier Karianne Gamkinn.

Hun er skribent og foredragsholder, driver av PR-firmaet Gamkinn Media og bloggen Mammadamen.com. Tidligere i år ga hun ut boka "Beklager, jeg må være mamma" om hverdagslivet med mann og to små barn.

Nå har de to friske og aktive gutter på to og fem år.

Og selv om de gjerne kunne tenkt seg enda ett barn, har de vel egentlig bestemt seg for at de er ferdige med å få barn.

- Vi fikk barn så sent, og hovedårsaken til avgjørelsen om ikke å få flere er alderen vår. Det var så mye vi skulle gjøre før vi fikk barn - ta lang utdannelse, karriere og jobb og reise jorda rundt. Det tar tid. Nå blir jeg førti år neste år og mannen min har allerede passert førti.

Karianne har gått gjennom to svangerskap uten de alt for store komplikasjonene og guttene er friske. Det er ingen garanti og foreldrene spør seg selv hvordan de ville taklet det hvis ikke alt gikk som planlagt.

Men helt innerst inne kunne hun gjerne tenkt meg ett barn til.

- Jeg synes det er litt trist å tenke på ikke å få holde mitt nyfødte barn i armene en gang til. Jeg tenker også mye på om jeg kommer til å angre om noen år når det faktisk er for sent. Så jeg har ikke kvittet meg med babyutstyret riktig ennå. Jeg har for eksempel både en fin Leandervugge og en babyseng i boden jeg kunne tjent gode penger på, men så klarer jeg ikke å legge det ut på Finn, innrømmer Karianne Gamkinn.

Fornuften sier nei, men hjertet sier ja.

- Jordmoren under mitt første svangerskap sa at du kommer alltid til å ønske deg ett barn mer enn du har. Kanskje er det sant? Å svare et kort ja eller nei på spørsmålet om man er ferdig med å få barn eller ei er i hvert fall ikke lett, sier tobarnsmoren.

Tid til parforholdet

Helsesøster Nina Misvær tror det for mange småbarnsforeldre holder hardt allerede og mange er slitne. Her er bekymringene du kan droppe.

En sjekk du kan ta med deg selv er: Har jeg nok overskudd i hverdagen nå? Opplever jeg at barna krever mye? Har jeg noe tid for meg selv?

Og ikke minst, er det tid nok til pleie parforholdet? Får dere reist på tur sammen nå - uten krangling? Jeg lurer på om folk ønsker seg for mange barn i dag, uten helt å ta innover seg hvilke konsekvenser det kan ha for egen trivsel og helse på sikt. For mødrenes økende yrkesaktivitet kompenseres vel ikke, selv om fedrene nå tar stadig mer ansvar for barneomsorgen, spør hun.

- Men et faktum er at dagens mødre er sent ute med første fødsel, slik at de ikke rekker å få så mange barn.

Forbedring

SØSKEN: - Du blir aldri ferdig med å være babysyk og du får aldri nok barn, sier helsesøster Nina Misvær.
SØSKEN: - Du blir aldri ferdig med å være babysyk og du får aldri nok barn, sier helsesøster Nina Misvær. Foto: Foto: Thinkstock

Nina Misvær har inntrykk av at mange mødre har et ønske om et nytt barn fordi at de gjerne vil gjøre det enda bedre neste gang. Da skal de kose seg mer under graviditeten og permisjonen og generelt bli en bedre mor. Det har hun stor forståelse for og har selv kjent på lignende tanker. Men:

MAMMABLOGGER: Forfatter Karianne Gamkinn.
MAMMABLOGGER: Forfatter Karianne Gamkinn. Foto: Foto: privat

- Husk på at du har barn resten av livet. Små barn gir små bekymringer, større barn gir større bekymringer. Skolebarn og tenåringer klarer riktignok mye av det praktiske selv, men har like fullt behov for mye støtte på det mentale plan.

Og får du mange barn må du huske på at det også blir mange barnebarn og svigerbarn.

Og vil du være en ressursperson for barn og barnebarn, kan det være bedre å være bestemor til fire og ikke til tolv.

Les mer:

- Ikke lur partneren til å få barn

Mamma vil har tre, mens pappa vil ha to. Ofte er det far som vinner

Den beste aldersforskjellen mellom barna

Derfor er det lurt å få barna tett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning