Presses til å bli mødre

Kvinner som ikke ønsker barn, tør ikke si det høyt av frykt for å bli stemplet som unormale.

ØNSKEDRØM? I Norge forventes det at alle kvinner ønsker seg barn. Men ikke alle gjør det, påpeker forsker og forfatter Tove Ingebjørg Fjell.
ØNSKEDRØM? I Norge forventes det at alle kvinner ønsker seg barn. Men ikke alle gjør det, påpeker forsker og forfatter Tove Ingebjørg Fjell. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
PRESS: Professor Tove Fjell er opptatt av at kvinner som ikke ønsker barn, ikke skal dømmes av omgivelsene. - Det er et stort moderskapspress, sier hun til Klikk.no.
PRESS: Professor Tove Fjell er opptatt av at kvinner som ikke ønsker barn, ikke skal dømmes av omgivelsene. - Det er et stort moderskapspress, sier hun til Klikk.no. Foto: Foto: Privat
Det er synd at handlingsrommet for kvinner er så lite.

Det å ikke ha lyst på barn, er et av de største tabuene i det norske samfunnet i dag, hevder kulturredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås i en kronikk.

"Lykken for en heterofil kvinne er å få barn og å ha barn. For hvor er de oppmuntrende medieoppslagene om kvinner uten barn? De finnes knapt", hevder Åmås, som mener at det har blitt vanskeligere å være frivillig barnfri kvinne i Norge de siste 30 år.

Her kan du lese kronikken i Aftenposten: De frivillig barnfrie

Tove Ingebjørg Fjell, professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen, har forsket på kvinner som velger å ikke få barn. I forrige uke kom hennes bok «Å si nei til meningen med livet? En kulturvitenskapelig analyse av barnfrihet», hvor hun har intervjuet kvinner i to generasjoner om barnfrihet.

Hun sier seg langt på vei enig i flere av påstandene Åmås kommer med i sin kronikk.

- Det vi kan kalle "moderskapspresset" er større i dag enn det var for 30-40 år siden. Før kunne barnfrie kvinner passere som ufrivillig barnløse. Men det kan de ikke lenger. I dag finnes eggdonasjon, sæddonasjon, en rekke muligheter som kan prøves ut før en slår seg til ro med at en ikke får barn, sier professoren til Klikk.no.

Er du enig i at det er tabu for kvinner å ikke ønske seg barn? Si din mening og stem i pollen under.

Les også: Juleråd til skilte foreldre

Fikk være i fred

Fjell har intervjuet barnfrie kvinner i to generasjoner: Den eldste gruppen var unge voksne på 1960-tallet, den yngste rundt førti år i 2000. Fjells erfaring er at de to gruppene ble møtt med forskjellige typer reaksjoner.

- De eldste kvinnene som valgte bort barn, forteller at de ikke fikk så mange spørsmål rundt dette. Folk antok at de var ufrivillig barnløse, eller at de hadde ekteskapelige problemer.

Det er annerledes i dag, mener Fjell. Diskusjonen rundt barnløshet er løftet ut i det offentlige. Det er en diskusjon man tar ved lunsjbordet og på fest, alle er aktører i denne store samtalen om barn.

Les også: Vil forby spørsmål om graviditet

Kvinner som i dag velger et liv uten barn stilles til ansvar og må forklare seg.

Blir sett på som egoister

Kvinnene Fjell intervjuet, kunne fortelle om skarpe reaksjoner fra omgivelsene om de var ærlige med at de ikke ønsket barn.

- Det blir sett på som et egoistisk valg. "Du må huske på at du ikke kan få barn alltid", "du kommer til å angre deg", "den biologiske klokken tikker" og "det er unaturlig at du ikke har barn allerede og det er ekstremt unaturlig at du ikke har lyst på barn" er noen av reaksjonene som barnfrie kvinner har fått, forteller professoren.

Les også: Julegaver med mening

De eneste godtatte grunnene til ikke å få barn i dag, er om man har en arvelig sykdom, svært dårlig råd, ikke utdannelse eller er homoseksuell. Men alle andre, som har utdannelse, bolig, bil og er friske og sunne, "må" skaffe seg barn.

Få uten barn

Tove Ingebjørg Fjell viser til at gruppen av barnfrie i Norge er svært liten i forhold til andre europeiske land.

I sør- og øst-europeiske land, som Hellas, Italia, Tyskland og Spania må kvinner gjerne velge om de vil ha barn og familie eller en karriere. Det gjør at fertilitetsraten er mye lavere enn i Norge, hvor barnetrygd, fødselspermisjoner, barnehager gjør det vanskelig for kvinner å si nei til kombinasjonen jobb og barn.

- Her er alt lagt til rette for at kvinner skal takle både unger og jobb. Jeg synes det er synd at handlingsrommet er så lite. Unge kvinner kan ikke velge bort barn, og kan heller ikke velge bort jobb og være hjemmeværende husmødre. De statlige støtteordningene er svært gode for de som ønsker å bli foreldre, men de må ikke bli en tvangstrøye, argumenterer professoren og minner om at det er et stort stort ansvar å få barn.

- Jeg har to barn selv og vet hvor mye arbeid det er, sier hun med en latter. - Det er ikke et livsvalg noen bør presses inn i, om de av ulike årsaker ikke ønsker det.

Les også: Norske barn henger etter

Hva mener du? Er det for stort fødepress på kvinner i dagens Norge? Si din mening i kommentarfeltet og stem i pollen under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning