Astma reduserer fertilitet

Oppsiktsvekkende funn i studie om fertilitet

Problemet kan sitte i lungene.

REDUSERT FERTILITET: Astma reduserer sjansen for å bli gravid betydelig, viser ny studie.
REDUSERT FERTILITET: Astma reduserer sjansen for å bli gravid betydelig, viser ny studie. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

En ny studie utført blant 254 kvinner i fertilitetsbehandling ved Bispebjerg Hospital i Danmark, viser at kvinner med astma har betydelig større problemer med å bli gravide enn kvinner uten astma, opplyser Forskning.no.

- Vi så at det lykkes for betydelig flere av kvinnene uten astma å gjennomføre graviditeten og få barn, forteller lege og en av forskerne bak studien, Elisabeth Juul Gade, til Forskning.no.

60% av kvinnene uten astma ble gravide, mens det samme gjaldt for bare 40% av kvinnene som hadde astma.

En annen studie har vist at assistert befrukting øker risikoen for at barnet senere utvikler leukemi.

- Ikke vent for lenge

149 friske og 96 astmatiske kvinner ble fulgt gjennom minimum tolv måneder med fruktbarhetsbehandling, eller fram til de fikk barn. Sammenhengen mellom astma og ufruktbarhet var enda sterkere for kvinner som var 35 år eller eldre.

I snitt tok det kvinnene med astma 55 måneder å bli gravide. For kvinner uten astma tok det bare 32 måneder i gjennomsnitt.

- Kvinner med astma bør bli informert om økt risiko for redusert fertilitet, særlig de som er 35 år eller eldre. Det vil derfor være gunstig å oppfordre kvinner med astma til å starte sitt reproduktive liv på et tidligere stadium, sier Elisabeth Juul Gade til Foreldre.no.

Betennelsestilstand i kroppen

- Det å ha astma i seg selv vil ikke påvirke fertiliteten, men hos mange astmatikere ser man en sammenheng mellom betennelse i kroppen, og problemer med å bli gravid. Selv om inflammasjonen eller betennelsen sitter i bronkiene, vil det kunne påvirke implantasjonen, altså at egget skal kunne feste seg, sier klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund. Klinikk Hausken er Norges største private fertilitetsklinikk, med avdelinger i flere norske byer.

Gynekologisk obstetrisk fysioterapeut, Micha Grøn ved Micha Grøn Feritilitet & Fysioterapi i Danmark, er enig i Hauskens forklaringer om at betennelser i kroppen kan være årsaken til at astmatikere opplever problemer med å bli gravid.

Dette er astma

En kronisk betennelses- eller irritasjonstilstand i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling.

Astmaanfall kan utløses av allergifremkallende stoffer som pollen, muggsopp og husstøvmidd, tobakksrøyk, støv, forurensing, tåke, kulde, ulike gasser, sterke lukter, stress, enkelte medisiner, fysisk aktivitet eller virusinfeksjoner.

Disse tre faktorene fører til anfall:

  • Krampe i muskulaturen rundt luftveiene.
  • Irritasjon/betennelse i slimhinnene i luftveiene som ikke er forårsaket av infeksjon. Betennelsen fører til hevelse i slimhinnene, luftveiene blir forsnevret, trangere og det blir tyngre å puste.
  • Slimopphoping i luftveiene.

Utviklingen av astma er kompleks og sammensatt, og skyldes faktorer fra både arv og miljø.

Kilde: Astma- og allergiforbundet

- Ved inflammasjon dannes det såkalte «adheranser», som er et type arrvev mellom organene. Adheranserne fungerer som lim, og kan «klistre» vevsflater sammen og dermed forstyrre reproduksjonens normalfunksjon, forteller Grøn.

Bruk medikamentene

Jon Hausken forteller at astmamedikamenter vil virke positivt på fertiliteten for kvinner med astma, og det er ingen grunn til ikke å bruke dem når man forsøker å bli gravid.

- Astmamedisiner vil dempe betennelsen, og virker dermed positivt på fertiliteten fordi de påvirker slimhinnene og eggets mulighet for å kunne feste seg, forteller han.

Det er med andre ord ingen grunn til å frykte at astmamedisinene påvirker fertiliteten negativt. 

- Vi vet at det å få behandling for astmaen er viktig både for den gravide og for det ufødte barnet, bekrefter Elisabeth Juul Gade.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning