Åkrastranden er Norges beste strand

- Bedre enn sydenstrender!

I hele sommer har vi hatt en konkurranse for å kåre Norges flotteste strand. Vinnerstranda ble Åkrastranden på Karmøy i Rogaland. Stranden er langgrunn, og brukes hele året.

Publisert Oppdatert
GLAD: Ordføreren på Karmøy, Aase Simonsen er stolt over superstranda som er kåret til landets fineste.
GLAD: Ordføreren på Karmøy, Aase Simonsen er stolt over superstranda som er kåret til landets fineste.

- Neimen så hyggelig, det er helt fantastisk, og jeg skjønner det godt, jubler ordføreren på Karmøy, Aase Simonsen.

Hun har selv vokst opp i området nære stranden og husker godt hvordan man på solværsdager tilbragte lange sommerdager på Åkrasanden.

- Vi pakket godt med måltider, tok med badetøy og koste oss på stranden fra morgen til kveld. Og selv om det alltid har vært veldig kaldt i vannet, så er det utallige barn som har lært seg å svømme her. Alle bader uansett, og mange isbader og koser seg året rundt, smiler ordføreren.

Quiz: Husker du barnesangene?

Varmeste sommeren på lenge

I sommer har det vært deilig badetemperatur, og stranden har vært full av glade strandløver i alle aldre fra morgen til kveld. De har badet i det azurblå vannet og nesten vært i Syden.

- Når det er så varmt, både på land og i vannet, så er jo vår strand mye bedre enn sydenstrender vil jeg si. Det finnes ikke noe bedre på hele denne jord med den myke sanden, disse flotte vikene som deler stranden inn på en vakker måte og ikke minst det flotte naturområdet rundt selve sanden, skryter Simonsen med ekte stolthet.

Hun forteller at folk kommer både fra Åkra havn, Koppervik og Haugesund for å benytte seg av det fine friluftsområdet. I tillegg til turister fra fjern og nær.

- Det kan også hende at Norge fikk øynene opp for Åkrasanden da Arne Hjeltnes fløy over her i sommer - da hadde Åkrabuen og hundrevis av folk samlet seg for å hilse på ham, det var litt av et oppmøte, sier hun.

TV2-programmet "Fly med oss" var en stor sukess i sommer, da Hjelnes fløy med helikopter over Norge for å vise landet vårt fra luften.

Reise: Når kan du reise på ferie uten barn for første gang?

Jobber for å holde den fin

IMPONERT. Daglig leder i Friluftsrådet Vest, Oddvin Øvernes forteller at vinnerstranda er en flott, langrunn strand som brukes året rundt.
IMPONERT. Daglig leder i Friluftsrådet Vest, Oddvin Øvernes forteller at vinnerstranda er en flott, langrunn strand som brukes året rundt.

Også daglig leder i Friluftsrådet Vest, Oddvin Øvernes, synes det er veldig hyggelig at folk har stemt frem Åkrasanden som Norges fineste strand. Han er ansvarlig for tilrettelegging, informasjon og vedlikeholdet av denne og rundt et hundretalls andre strender.

- Vi er ansvarlige for å holde stranden fin, og vi bruker mye ressurser på det, så da er det utrolig hyggelig at folk viser at de setter pris på dette området, sier Øvernes.

Han røper at av alle strendene han og Friluftsrådet har ansvaret for er denne helt i toppsjiktet.

Stor glede av stranden

- Mitt inntrykk er at folk har stor glede av stranden - spesielt småbarnsfamiliene koser seg her med barna, som hygger seg i strandkanten og kanskje lærer seg å svømme siden det er langgrunt, forteller Øvernes.

Han sier at man har tilrettelagt for at alle skal ha tilgang til stranden med matter i overgangen gress og sand, slik at det er lettere å bruke vogn og rullestol. Toalettfasiliteter blir vedlikeholdt, og man kan få tak i egne hefter om planter som vokser i området rundt stranden.

- Det er en oversiktlig og fin strand, som blir hyppig brukt året rundt. Du kan sole deg og bade her, spille vannvolleyball eller gå tur i vakre omgivelser. Vi har til og med noen få vinterbadere her, og Stian Vikra, som nylig svømte over Skagerak, kommer fra Åkra havn.

- Alt i alt er det flott at folk setter så stor pris på området, avslutter han.

Les også:

Navnetoppen: La deg inspirere av internasjonale navnetrender

Barn og humor: Derfor ler vi av tiss, bæsj og promp

Matbudsjett: Slik handler du for hele familien for 1000 kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning