Barnebursdag og invitasjon: Derfor bør du ikke utestenge
Barnepsykologens beste råd om bursdagsinvitasjoner

– Å ikke bli invitert i en bursdag hvor «alle andre» er bedt, kan oppleves som en sterk avvisning og gå ut over selvfølelsen til barnet, mener spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi, Elisabeth Gerhardsen.
Som forelder til barnehage- og skolebarn, har de fleste opplevd hvor viktig en burdagsfeiring kan være- Både for den som har bursdag, og de som blir invitert som gjester.
Derfor er det ekstra viktig at man tar ansvar for å gjøre bursdagen så inkluderende som mulig.
– Det fungerer på en måte som sosial kapital. Barn bruker det å ikke invitere hverandre som en trussel. Mange har sikkert hørt en femåring si «du får ikke komme i bursdagen min», forklarer Gerhardsen.

Foreldre må ta grep
At bursdagen ikke blir en negativ opplevelse, er foreldrenes ansvar, mener barnepsykologen.
– Hvem barnet selv har lyst til å bli, skal ikke brukes som rettesnor alene. Barn ser nemlig ikke konsekvensene av å stenge noen ute, og de er langt mer impulsive enn voksne. Én dag kan de være uvenn med en bestemt gutt eller jente og bestemme seg for at vedkommende ikke skal bli invitert i bursdag, mens de kan være perlevenner neste dag.
Hun forklarer videre at noen barn kan være ensomme og ha færre venner enn andre.
– Å stå utenfor og se at alle andre man omgås med er bedt i en bursdag, men ikke en selv, kan oppleves som en sterk avvisning og gå ut over selvfølelsen til barnet. Særlig om det gjentar seg, sier Gerhardsen.
Les også: Bør ikke besteforeldre tilby seg å stå opp med barna når de er på besøk?
Gjelder begge veier
Utestenging kan riktignok også gå andre veien: At barn ønsker å droppe en bursdag fordi de misliker bursdagsbarnet av en eller annen grunn.
– Jeg har hørt om barn i skolealder som blir enige seg imellom om å boikotte en bursdag, sier hun.
Gerhardsen da mener man godt kan legge litt press på som forelder - både på å invitere alle, men også gå i bursdager man er invitert i dersom man ikke er syk.
– Selv om evnen til å føle empati er medfødt hos de aller fleste av oss, er det slik at empati må vekkes hos barn. Det er vår jobb som voksne å gjøre nettopp dette, sier hun.
Gerhardsen mener at barneselskaper må følge en form for nøytral logikk i hvem som blir invitert og ikke. Enten alle fra årskullet, alle jentene, alle guttene, alle i klassen, eller lignende.
Les også: (+) Barnehagepedagogen svarer: 4-åringen vil kun ha sjokoladepålegg på skiva
Kan bli utestengt
Hans Holter Solhjell er leder av famlab, som tilbyr veiledning og kurs for for foreldre, barnehager og skoler. Han er enig i det Gerhardsen sier.

– Det er viktig for alle barna at det ikke utvikler seg en kultur hvor man kan bli redd for å falle utenfor. Også for de som blir invitert kan situasjonen i klassen føles mer utrygg og usikker om det er slik at man lett kan bli utsatt for utestengning eller andre former for negativ oppførsel. Så dette er viktig ikke bare for de som lettere faller utenfor, men for hele gruppen.
Han sier at dersom man opplever at noen barn er mer utfordrende å ha med i bursdager kan man be foreldrene til barnet om å være tilstede.
– Mange foreldre synes også det er utfordrende å ha ansvar for og lede en hel gruppe barn. Man kan da be et par andre foreldre være tilstede, så man ikke er alene med hele barnegruppen. Det er også mulig å lære seg mer om voksen ledelse, veiledende grensesetting og problemløsning i relasjoner med barn, og også med grupper av barn, sier han, og fortsetter:
– Litt kaostoleranse og evne til å beholde ro og oversikt hjelper også godt i slike situasjoner. Det er fullt mulig å bli ganske god på dette, og da er det også morsommere og mindre stressende for de voksne.
Han opplever ofte at mange foreldre synes det blir utfordrende straks det er mer enn en venn av eget barn tilstede, og som blir imponert om man klarer å ha med to venner med på besøk på én gang, når barna er i barnehagealder.
– Da blir det selvfølgelig ekstra utfordrende med bursdager. Så å planlegge med å ha ekstra hjelp fra andre foreldre er en god idé.