Kosmetisk kirurgi

Barnebok om kosmetisk kirurgi

Denne barneboken skal forklare hvorfor mamma ser annerledes ut etter kosmetisk kirurgi.

NY MAMMA: Se, så fin mamma har blitt! Amerikansk barnebok skal forklare hvorfor mamma ser annerledes etter kosmetisk kirurgi.
NY MAMMA: Se, så fin mamma har blitt! Amerikansk barnebok skal forklare hvorfor mamma ser annerledes etter kosmetisk kirurgi. Foto: Faksimile av "My beautiful Mommy" av Michael Alexander Salzhauer.
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om at stadig flere mødre legger seg under kniven for å få tilbake kroppen de hadde før de ble gravide. Siri mistet brystene sine etter amming, og Veronica fikk hengemage etter tvillinggraviditet og fryktet at hun aldri kom til å ha sex igjen.

Selv om det ikke er uvanlig at norske mødre fikser litt på utseende, er trenden enda mer utbredt i USA. Så utbredt at den amerikanske plastikkirurgen Michael Salzhauer mener det er behov for en egen barnebok om tema.

Boken "My Beautiful Mommy" er ifølge forlaget en "must have"-bok for mødre med små barn, som vurderer kosmetisk kirurgi.

Ny nese og mindre mage

I boken følger vi en mor som skal operere nesen og magen. Hun forklarer datteren at nesen ikke kommer til å se annerledes ut etter operasjonen - bare penere. Hun forklarer også at hun skal få magen til å bli mindre fordi de gamle klærne hennes ikke passer lengre. Etter flere uker med bandasjer kan mamma endelig ta dem av. "Mamma, kokongen din falt av. Du er den vakreste sommerfuglen i hele verden", utbryter datteren.

NY NESE OG MINDRE MAGE: Mamma i boken ""My Beautiful Mommy"" forklarer til datteren at hun skal fikse på nesen og få mindre mage.
NY NESE OG MINDRE MAGE: Mamma i boken ""My Beautiful Mommy"" forklarer til datteren at hun skal fikse på nesen og få mindre mage. Foto: Faksimile av "My beautiful Mommy" av Michael Alexander Salzhauer.

Fettsuging og silikon etter graviditeten diskuteres heftig i vårt Barn i magen-forum. Kunne du tenke deg å fikse på utseendet? Delta i debatten her.

Hva er kosmetisk kirurgi?

Formålet med kosmetisk kirurgi er å oppnå en kosmetisk gevinst for pasienten. Utseendet blir forandret til det pasienten anser som bedre ved hjelp av kirurgiske inngrep. Betegnelsen blir ofte brukt når det ikke foreligger noen medisinsk grunn for operasjonen.

De vanligste inngrepene er:

  • Brystforstørrelse med silikonimplantater
  • Fettsuging
  • Øyelokkoperasjoner

Kilde: Norsk helseinformatikk

Kosmetisk kirurgi har en positiv effekt på kroppsbildet

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem, har sammen med Tilmann von Soest gjennomført en studie i samarbeid med Colosseumklinikken som viste at kosmetisk kirurgi har en positiv effekt på kroppsbilde. Hun vet imidlertid ikke om noe forskning på hvordan barna reagerer på foreldre som tar kosmetiske operasjoner.

- Det man imidlertid vet er at jenter som har mødre som slanker seg har større risiko for å begynne å slanke seg selv. Det er tre hovedkanaler som påvirker synet vi har på kroppen vår, det er media, venner og familie, forklarer hun.

Skjule det, eller fortelle?

- Så hvordan skal man kunne si til barna at de må være fornøyd med kroppen sin når man selv har tatt kosmetisk kirurgi fordi man er misfornøyd?

- Det blir jo nesten det samme som hvis man røyker, og forteller at barna at de ikke må røyke fordi det er farlig, påpeker Kvalem.

FORSTÅELSESFULL FAMILIE: Mor i boken får god hjelp av familien når hun må ta det med ro etter operasjonene.
FORSTÅELSESFULL FAMILIE: Mor i boken får god hjelp av familien når hun må ta det med ro etter operasjonene. Foto: Faksimile av "My beautiful Mommy" av Michael Alexander Salzhauer.

- Samtidig er det nok ikke lurt å skjule for barna at man har tatt en kosmetisk operasjon. Men de fleste som tar slike operasjoner i dag gjør det ikke fordi de ønsker å se så veldig annerledes ut. De vil se ut som folk flest, eller som de så ut tidligere. Så jeg tror ikke dette er et veldig stort problem, mener Kvalem.

Overlege Helge E. Roald er spesialist i plastisk kirurgi, og en av gründerne av Colosseumklinikken. Han mener at mødre ikke har noe plikt til å fortelle barna om eventuelle plastiske operasjoner.

- Små barn i barnehagealder vil gjerne ha behov for å fortelle det videre hvis de får vite at mamma har fått nye pupper for eksempel. Det er ikke så gøy å få høre "der er mammaen til Sara som har fått nye pupper!" når du henter i barnehagen. Så hvis man ønsker diskresjon rundt en kosmetisk operasjon mener jeg at man ikke trenger å fortelle barna om det.

Ikke marked i Norge

Hvor mye barneboken om kosmetisk kirurgi har solgt i USA vites ikke. Gyldendal forlag tror ikke det er marked for en slik bok her i Norge.

FORNØYD MAMMA: Mor i boken ""My beautiful Mommy"" viser stolt fram resultatet når bandasjen etter noen uker er tatt av.
FORNØYD MAMMA: Mor i boken ""My beautiful Mommy"" viser stolt fram resultatet når bandasjen etter noen uker er tatt av. Foto: Faksimile av "My beautiful Mommy" av Michael Alexander Salzhauer.

- Vi i barnebokredaksjonen vurderer en barnebok om plastisk kirurgi som en smal bruksbok og ikke-aktuell for oss. Det kan være at plastisk kirurgimarkedet i Norge fortsatt er mest opptatt med rekonstruksjoner etter ulykker og sykdommer og ennå ikke så mange plastiske operasjoner av rene forfengelighetsgrunner, men vi vil nok heller utgi skjønnlitterære bøker med fokus et helt annet sted, sier Eva Thesen, Redaksjonssjef i Gyldendal Barn & Ungdom, til Foreldre & Barn.

Heller ikke plastisk kirurg Roald tror at det er behov for en slik bok i Norge.

- Denne boken beskriver en annen virkelighet enn det vi er vant til. Man skal selvsagt ufarliggjøre slike operasjoner, men jeg er ikke tilhenger av å lage underholdning av det.

Det har ikke lyktes Foreldre & Barn å komme i kontakt med plastikkirurg og forfatter Michael Salzhauer eller forlaget Big Tent Books.

Les også:

Amming og silikon

Hva er for mye vekt under svangerskapet?

Gravide Hilde måtte slanke seg

Ikke slank deg når du ammer

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også