Test av vinterdress 2015

Nykommer best i test

Den beste vinterdressen har du sannsynligvis aldri hørt om.

UNIVERN: Produsenten av verneutstyr til industri er ikke mest kjent for barneklær. Men vinterdressen får toppscore i alle kategorier. FOTO: Astrid Waller
UNIVERN: Produsenten av verneutstyr til industri er ikke mest kjent for barneklær. Men vinterdressen får toppscore i alle kategorier. FOTO: Astrid Waller
Publisert Oppdatert

Om testen:

På oppdrag fra Foreldre & barn har svenske Textil & Läderlaboratoriet testet ti av høstens nye vinterdresser for barn. Vi har testet vanntetthet, slitestyrke, rivestyrke og pusteevne. I tillegg har vi testet om dressene inneholder farlige stoffer og om de er sikre for barna.

De ulike testparameterne er vektlagt på følgende måte: Vanntetthet 40 prosent, slitestyrke 30 prosent, rivestyrke 20 prosent og pusteevne 10 prosent.

Vinterdressene er gitt poeng, delkarakterer og sammenlagte karakterer på en skala fra en til seks, der seks er best. Dressene er testet i henhold til internasjonale standarder.

VANNTETTHET: Dressene er testet i henhold til den europeiske standarden EN 20811:1992/60cm/min og EN ISO 6330:2012. Dressene ble testet etter at de er vasket tre ganger etter vaskeanvisningen på plagget. Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Dressene må tåle en vannsøyle på minst to meter, som er grensen for vanntetthet. Både selve materialet og sømmene på dressene er testet.

SLITESTYRKE: Testmetode EN 530:2010, 2, er brukt. To prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin med sandpapir, for å finne ut hvor slitesterkt det er og hvor fort det går hull på materialet. Testen ble gjort før dressene ble vasket.

RIVESTYRKE: Testmetode EN ISO 13937-2:2000 er brukt. Hvor mye kraft skal til for å rive hull i materialet? Vi har testet hvor mye som skal til for at det blir hull hvis barnet kommer borti en gren eller setter seg fast i et håndtak. Testen er gjort før dressene ble vasket.

PUSTEEVNE: Det er målt hvor mye vanndamp som passerte gjennom dressene på en viss tid, Standard EN ISO 15496 er brukt.

SIKKERHET: Samtlige dresser er testet og vurdert opp mot den europeiske sikkerhetsstandarden EN 14682:2007. De er testet for innhold av fluorkarboner PFOS og PFOA. Disse stoffene er forbudt brukt her i landet.

Foreldre & Barn har testet ti av høstens nye vinterdresser til barn, og årets test viser at god pusteevne, rivestyrke og slitestyrke ikke behøver å gå på bekostning av vanntetthet. Den suverene vinneren av årets test er vinterdressen fra Univern.

Full pott

– Testvinneren fra Univern får full pott på samtlige testparametre. Dressen er med andre ord både fullstendig vanntett, har god pusteevne og suveren rive- og slitestyrke, sier laboratorieingeniør Sara Peterson hos Textil & Läderlaboratoriet i Sverige, som har utført testen for Foreldre & Barn.

Univern er en av Norges ledende leverandører av personlig verneutstyr og arbeidsklær. De har over 40 års erfaring, og 10 års erfaring med produksjon av vinterdresser til barn. Klærne selges over hele landet og på nett. Testvinneren Univern får likevel en liten anmerkning, fordi den har to justerbare strikker uten frie ender. 

- Vi er glade for at dressen fa Univern fikk så bra resultater i testen. Når det gjelder sikkerhettsanmerkningen, vil vi endre denne detaljen så snart det lar seg gjøre. Vi er allerede i kontakt med produsenten vedrørende dette, sier produktansvarlig Dag Olavson hos Univern.

Dressen fra Name It er en god nummer to, og denne får også full score på både vanntetthet og slitestyrke. Dressen puster ikke like godt som dressen fra Univern, og har litt dårligere rivestyrke.

Lekker

Samtlige av de ti dressene har både god slitestyrke og rivestyrke. Det som skiller vinneren fra taperen, er evnen til å puste – samtidig som dressen er vanntett.

Testens to dårligste dresser kommer fra Color Kids og Navigare. Begge lekker etter vask og slitasje. Dressen fra Color Kids lekker også i søm på rumpa. Navigaredressen lekker på ikke-forsterket materiale, samt i søm på rumpa. 

- Vi må ta med oss det som er bra i denne testen. At dressen ikke når helt opp på vanntetthet på noen områder, er ikke akseptabelt. Vi sjekker med fabrikken og forbedrer testen til neste produksjon, sier Christer Hansen, salgssjef i Navigare Sport.

Det har ikke lykkes å få en kommentar til testresultatene fra produsenten av Color Kids.

Vinterdressen 8848 Altitude lekker også gjennom søm på rumpa, men er fullstendig vanntett gjennom selve materialet. 

Dressene fra KappAhl, Kamik, Reima og Didriksons lekker etter at de er vasket og vært gjennom slitestyrketesten, som viser at lekkasje vil komme etter en tids bruk.

Kamik og KappAhl har dobbelt materiale på rumpa, noe som gjør at vannet ikke trenger hele veien inn.

Ingen farlige stoffer

Ingen av dressene i testen inneholder de farlige stoffene PFOS og PFOA over grenseverdien på 1 mikrogram/kvadratmeter tekstil.

De fleste dressene i testen er sikre og oppfyller de europeiske sikkerhetskravene til barneklær, men to av dressene, Kamik og testvinneren Univern, får likevel sikkerhetsanmerkninger.

– Hetta på dressen fra Kamik er festet med glidelås og sitter dermed fast. Det har skjedd ulykker der barn har hengt fast i hetter som sitter fast, forteller laboratorieingeniør Therese Åkerstedt ved Textil & Läderlaboratoriet.

Testvinneren Univern får anmerkning fordi den har to justerbare strikker uten frie ender. Strikkene sitter på utsiden av plagget og overstiger en omkrets på 7,5 cm på det meste, som er standardkravet for hvor lang en snor eller en strikk på et barneplagg kan være.

– Grensene er satt for å unngå farlige situasjoner. Dresser skal ikke ha snorer i halsområdet eller på hette som gjør at barnet kan henge seg fast, forklarer Åkerstedt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning