Test av sykkelvogn

Her er de beste sykkelvognene

Vi har testet sju og funnet store forskjeller.

DYRT ER BEST: Du kan være trygg på at de dyreste sykkelvognene også er de beste. Men det kan godt hende billigvogna er god nok til ditt behov.
DYRT ER BEST: Du kan være trygg på at de dyreste sykkelvognene også er de beste. Men det kan godt hende billigvogna er god nok til ditt behov. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert
DETALJENE  SKILLER: Detaljer som denne finjusteringen av dempingen i Burley-vogna, viser kvalitetsforskjellene mellom sykkelvognene i testen.
DETALJENE SKILLER: Detaljer som denne finjusteringen av dempingen i Burley-vogna, viser kvalitetsforskjellene mellom sykkelvognene i testen. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Om testen:

Vi har hatt vognene inne til test i ca. to måneder. Tre aktive familier har byttet på å bruke vognene til vanlige bruksformål som levering i barnehage, søndagstur og tur til butikken.

Vi har testet vognene med både ett og to barn. I  tillegg har vi testkjørt i en løype med vekt tilsvarende ca ett barn (15kg).

Vi har kontrollveid vognene med dragstaget og håndtak bak på vogna montert (for de som her dette).

Dette kan gjøre at de verdiene vi oppgir kan avvike fra det leverandøren opererer med. Testerne har vurdert vognene hver for seg i tillegg til at alle er vurdert og sammenlignet når de har vært samlet.

SJEKK VÅR NYE SYKKELVOGN-TEST FRA JUNI 2018 HER.

Denne gangen har vi testet 7 sykkelvogner fra velkjente og lett tilgjengelige leverandører i Norge. Vi har konsentrert oss om det øvre kvalitetssjiktet, men har likevel tatt med en enklere vogn for å ha en referanse i forhold til kvalitet sett opp mot pris.

Det er utelukkende med vogner som har plass til 2 barn. Mange av disse modellene har et stort utvalg av tilleggsutstyr slik at de kan brukes som trille, joggevogn, pulk.

Hjelm og sikkerhetsreimer

Barna bør helst bruke hjelm også når de sitter i sykkelvogn, i hvert fall om den skal brukes i veitrafikk. På flere av vognene er det gjort plass i ryggen bak hodet til barna slik at hjelmen får plass og barna kan sitte behagelig selv med hjelm på.

Dette kan for oss voksne oppfattes som en detalj, men det er ikke enkelt å få en 2 – 3 åring til å bruke hjelm i vogna om hjelmen puffes ned i øynene for hver minste dump i veien.

På grunn av høyden er dette feltet er satt inn i ryggen, og defor vil løsningen fungere best for de minste barna.

Det er selvsagt viktig å bruke sikkerhetsreimene – selv på korte turer. Funksjon og utforming på sikkerhetsreimen varierer sterkt mellom de ulike modellene.

Best til små barn

Våre erfaringer tilsier at det først og fremst er lengden på barna og ikke vekt som avgjør om de er blitt for store eller ikke.

På flere av vognene vi har testet vil en unge på ca 110 cm få problemer med å få plassert føttene på en god måte.

Det er viktig å sykle forsiktig med sykkelvogn bak. Selv ved relativt lave hastigheter er det mulig å velte vogna om et hjul treffer for eksempel en kantstein. Særlig vogner med kort sporvidde (avstanden mellom hjulene) og uten støtdempere er utsatt for velt om du treffer en kantstein samtidig som du svinger. 

Bred sporvidde gir en stabil vogn, men blir vognen for bred kan dette oppleves som et hinder under praktisk bruk.

Flere av vognene har fjæring. Dette gir bedre komfort for barnet og de unngår de verste støt og slag om veien er dårlig. Støtdempingen gir også en bedre sikkerhet med tanke på en mer stabil henger.

Sjekk under vogna

Se under vogna. Er det noe som beskytter barna slik at de ikke får slag fra store steiner/kantsteiner rett på føttene eller i rumpa?

Det blir fort veldig varmt inne i kabinen om regntrekket er helt lukket. Det er derfor viktig med gode luftemuligheter. Her er det ganske store forskjeller på hvilke løsninger de forskjellige vognene har.

Det er greit å ha plass til noe bagasje. Selv om du bare skal bruke sykkelvogna til å levere i barnehage, er det ofte behov for litt plass til ekstraklær som skal med.

Momenter å tenke over i forhold til dette er om bagasjen ligger godt nok sikret mot å falle. Utformingen på vogna kan også ha litt å si for om bagasjen blir liggende inn mot ryggen til barna. Uansett bør man være bevisst på hva man legger bak i vogna, med tanke på kraftig oppbremsing og om tunge gjenstander blir liggende og rulle frem og tilbake mot ryggen til barna.

Vekt og skjerming

Enkelte vogner kan legges sammen i løpet av sekunder. Andre krever litt mer tid, tålmodighet og flere håndgrep.

Som et minimum må hengeren ha regntrekk i front og en løsning hvor en kan åpne regntrekket og kjøre med kun en netting i front når temperaturen tillater dette. En separat, justerbar solskjerm i tillegg er lurt.

Egenvekta på vognene i denne testen ligger på 8 til 18kg. Du merker denne forskjellen godt – spesielt i oppoverbakkene. Men det er også viktig hvor mye vekt vognene tåler og hvilke tekniske og praktiske løsninger de er levert med.

Bremser og praktiske løsninger

Parkbremse er veldig greit om en skal sette fra seg sykkel og vogn i en bakke eller skråning.

På ujevnt underlag har vogna lett for å trekke sykkelen. Det kan da bli vanskelig å få sykkel og sykkelvogn til å stå stødig om det ikke er bremse på vogna, særlig hvis vogna er tungt lastet.

Det er litt forskjellige løsninger på hvordan du åpner/lukker trekket på de ulike hengerne. Enkelte har utstrakt bruk av borrelås. I utgangspunktet er det en grei løsning, men disse bråker ganske mye når de rives de opp – det kan bli et irritasjonsmoment om du skal sjekke barn som sover.

Til slutt vil vi anbefale å se etter vogner med avtakbare seter eller trekk. Dette er veldig praktisk i forhold til vask og renhold.

Les også:

De beste joggevognene

Stor test av barnesykler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning