Test av skolesekk 2015

Testvinneren er den billigste!

Alt stemmer med den beste av årets skolesekker.

SJEKK SEKKEN: Justeringer, innhold og bærekomfort er viktigere enn designen utenpå. FOTO: Morten Solli
SJEKK SEKKEN: Justeringer, innhold og bærekomfort er viktigere enn designen utenpå. FOTO: Morten Solli Foto: Morten Solli
Publisert Oppdatert

Om testen:

Vi oppdaget fort at det norske markedet for skolesekker ikke er særlig mangfoldig, da de dominerende merkene er Beckmann og Bergans. De sekkene som er med i testen mener vi derfor representerer markedet.

Siden barn er forskjellige er det subjektivt hvilken sekk som passer best. Testpanelet har derfor kun sett på det tekniske med hver sekk. Hvilken ryggsekk som passer perfekt til ditt barn må derfor vurderes i butikken.

Sekkene er vurdert ut ifra følgende kriterier:

Justeringsmuligheter: Sekken bør være utstyrt med regulerbare stropper over brystet, hoften og øverst på skulderreimene. Det bør også gå an å smalne inn sekken på sidene.

Praktiske løsninger: Det bør være lett for barn å skjønne seg på justeringsmulighetene. I tillegg er det viktig at sekken har en romslig lomme innerst for å plassere de tyngste bøkene.

Bærekomfort: Fleksible løsninger og god komfort i ryggplaten. Lav vekt er et pluss.

Utstyr og reflekser: Ekstrautstyr som regntrekk eller gympose, samt gode reflekser, er et pluss.

Justeringsmuligheter og bærekomfort er mest vektlagt, da testpanelet vurderte disse punktene som mest viktige.

I testpanelet:

Fysioterapeut ved klinikken Bekken og Barn, Stine Opstad Nilsen og helsesøster ved Sagene bydel, Helle Paulik.

For et barn i førsteklassealder er det ofte utseendet som avgjør hva som er en god skolesekk og ikke. Så lenge det er en prinsesse eller en dinosaur på sekken, er ofte det godt nok.

Men hvis sekken ikke passer til barnet ergonomisk, kan det resultere i vond rygg og nakke og seken til slutt ikke blir brukt.

Vi har testet seks forskjellige ryggsekker for barn i alderen 6-8 år for å finne den beste.

Det norske markedet for de minste skolesekkene er begrenset. Sekkene som er med i testen er de du få tak i på de vanlige salgsstedene, som bokhandlene. Merker som Allie, Nordheim og Norrøna produserer ikke lenger skolesekker.

De dominerende merkene er Beckmann og Bergans. Men i denne testen er det sekken fra Troll som kommer aller best ut. Vi har også med to sekker fra nykommeren Ergobag og en tursekk fra Helsport som ifølge produsenten kan brukes også sopm skolesekk.

- Ikke kjøp en sekk å vokse i

I testpanelet satt helsesøster Helle Paulik og Stine Opstad Nilsen, fysioterapeut ved kiropraktorklinikken Bekken og barn. De er klare på hva som er viktig når du skal velge riktig skolesekk til barnet. 

– Du bør ikke kjøpe en sekk og tenke at barnet skal vokse i den. En barnekropp tåler mye, men en sekk som er ubehagelig å bære kan lett ødelegge for at barnet skal få lyst til å bruke den. Og hvis sekken er for stor, vil den skli ned på skuldrene, som ikke er bra, sier Opstad Nilsen.

Vær nøye i butikken 

Om det er viktig med optimal bærekomfort på førsteklassesekken kan diskuteres. De færreste seks-sju-åringene går kilometervis til skolen.

I tillegg har de minimalt med bøker og andre tunge gjenstander. Det er først når barnet kommer opp noen klasser til at sekken blir tyngre.

Helsesøster Paulik har et tips til hvordan du finner den riktige skolesekken i butikken.

– Ha med noen bøker, vannflaske og en liten matboks i butikken. Eventuelt får du lånt noe der som du kan legge i sekken. Da får du med det samme sett hvordan sekken vil fungere i praksis. Husk også å spørre barnet om hvordan den kjennes, sier hun.

Slik skal sekken sitte

Barn er forskjellige og det er naturlig nok individuelt hvilken sekk som passer best.

Vi har derfor vurdert tekniske løsninger på hver ryggsekk. For å finne den rette er det viktig at du tar med barnet i butikken og prøver ut forskjellige varianter.

Paulik og Opstad Nilsen er samkjørte på hvordan den optimale ryggsekken skal sitte:

  • Skulderreimene skal være så brede at de ikke gnager, og samtidig ikke nå utenfor skulderbladet eller komme inn mot halsen. God polstring gir komfort på skuldrene.
  • Selve ryggplaten skal akkurat dekke ryggen, øverst, nederst og på sidene. Heller en litt for liten ryggplate enn en som er for stor. Om den stive platen kommer opp i nakken, kan det bli ubehagelig, også om ryggplaten kommer ned på setet. Et pluss hvis ryggplaten kan tas ut.
  • Barnet skal ha god plass til å svinge på armene. 
  • Ryggplaten skal føye seg naturlig til ryggen. Den ternger ikke være veldig stiv, heller for myk enn for hard. Stiv ryggplate er viktig først ved bærevekt over 20 kilo.
  • Gode justeringsmuligheter er viktig, for det første regulerbare skulderreimer øverst i sekken. Sekken må også kunne smalnes inn på sidene, slik at alt av innhold kommer så nær ryggen som mulig.
  • Brystreim og hoftebelte er bra. Men sekken bør være god å bære uten disse også, siden barn ikke alltid er nøye med å stramme slike reimer. 
  • Sekken må væøre lett å regulere, også for små barnehender. Test gjerne om barnet klarer det selv.
  • Sjekk at sekken har en praktisk løsning innvendig. Et stort rom innerst i sekken til bøkene er bra, for da blir det meste av tyngden plassert nærmest ryggen. 
  • Sekken bør også være utstyrt med refleks. Jo mer, jo bedre. Selv med refleksvest på er det viktig at barnet også blir sett bakfra i mørket. Også pluss for annet medfølgende utstyr som for eksempel regntrekk.

Én får toppkarakter 

- En skolesekk med fullt regulerbar rygg hadde vært det ideelle. Ryggen går an å justere på noen av disse sekkene, men ikke uten at ryggplaten kommer for høyt opp bak. Det hadde også vært fint om det kom en vanntett sekk som ikke trenger ekstra regntrekk, sier Opstad Nilsen.

Helsesøster Paulik er enig.

- Hvor vanskelig kan det være å lage en sekk som er helt vannfast?, spør helsesøsteren.

Det var sekken fra Troll som vakte størst engasjement hos testpanelet. Selv om den ikke innfrir ønskene om vanntetthet, følger det med regntrekk. Og Troll-sekken er den det er lettest å pakke riktig. Vi landet på terninkast 6.

- Denne tiltaler meg umiddelbart. Den virker nettere enn de andre, samtidig som det går an å ta ut ryggplaten. Det er fint for en liten person slik at platen ikke kommer over nakken eller nedfor hoften, sier Paulik.

Opstad Nilsen er enig.

- Denne sekken er den som gir best mulighet for riktig pakking. Det er god inndeling av hovedlommene, i tillegg til at det er gode muligheter for å stramme inn sekken på sidene, sier hun.

– Kunne like gjerne hatt bæreposer 

Tursekken fra Helsport ble derimot ikke testpanelet så veldig begeistret for. 

- Denne sekken er like stor som min egen. Det står at sekken er for barn i alderen 7-15 år. Du vokser mye i den perioden, så det er umulig at sekken kan passe optimalt alle de åtte årene, sier Paulik. 

- I tillegg er brystreimen langt ned, og den går ikke an å stramme inn på sidene. Jeg vil ikke si at denne er ideell som tursekk heller. Den er ikke bedre enn om du hadde gått med en rimipose i hver hånd, sier helsesøsteren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning