TEST AV cherrox og termostøvler

De beste og verste cherroxene

Særlig en av disse støvlene bør du styre unna.

TEST AV CHERROX OG TERMOSTØVLER TIL BARN: Vi har testet cherrox og termostøvler til barn.
TEST AV CHERROX OG TERMOSTØVLER TIL BARN: Vi har testet cherrox og termostøvler til barn. Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Ved siden av vinterdresser og regntøy, har vi også testet termostøvler, og vi har gjort det der slike støvler settes på de hardeste prøvene: i en barnehage. Støvlene har blitt testet i temperaturer rundt null, og med et testteam på tre voksne og seks barn.

Slike støvler er tradisjonelt kjent som "Cherrox" i Norge, men egentlig er dette et merkenavn fra Viking

I tillegg har vi fått to ortopeder til å gjøre en vurdering av støvlenes tekniske egenskaper. Støvlene er hentet fra de mest kjente produsentene - og kjedenes egne merker.

- Termostøvler er lettvinte og praktiske i bruk, men støvlene gir klamme føtter og dårlig støtte for føttene. Derfor er det lurt å begrense bruken mest mulig, sier Katja M. Andersen, lederen for testteamet i barnehagen.

Test av termostøvler til barn

En termostøvel, eller cherrox, skal ideelt være helt vanntett, puste godt og være varm. I tillegg skal den være enkel å ta av og på. Til sist skal den gi god støtte og sitte godt på foten. Å skåre topp på alle disse kriteriene er mye å kreve.

Dette er hver for seg er egenskaper som står i motsetning til hverandre rent konstruksjonsmessig. Derfor blir designet gjerne et kompromiss mellom de ulike kravene.

Å få støvlene vanntette er en enkel sak, men å unngå at de blir fuktige innenfra er vanskeligere.

Her er forets egenskaper, og hvor godt støvelen transporterer fukt opp igjennom skaftet, avgjørende.

Nullføre-støvler

Dette er støvler som er beregnet på nullføre, så i tørr tilstand er det uproblematisk å holde varmen. Kalde føtter blir det først når foret er klissvått av svette. Dette er også støvler som bør være svært enkle å ta på og av. Igjen vil en fuktig støvel være vanskelig å få av, og i verste fall følger foret med ut.

Når det kommer til de tekniske egenskapene, er støtte og stivhet på de rette stedene viktig. Sålen skal være vridningsstabil og den skal bøye under tåballen. I gelenken, rett foran hælen skal sålen være stiv slik at fotbuen ikke faller ned. I tillegg skal støvelen gi støtte særlig rundt hælen. 

To vinnere

Viking Extreme og Bisgaard Rubber Boot winter fikk nøyaktig like mange poeng, men det er to støvler med ulike egenskaper. Begge gjør det jevnt over godt på alle kriterier, men Viking er ortopedi-ingeniørenes favoritt med gode tekniske egenskaper, mens barnehagepersonalet synes støvlene er noe tunge.

Bisgaard har noe dårligere støtte, men var den klare favoritten i barnehagen.

- Lettest

På siste plass med karakteren 1 finner du Let me go – Termix. Her var alle ekspertene enige: Styr unna. De er lette, men ellers skåret disse dårlig på allede viktige kriteriene.

Daglig leder i Letmego, Ingrid Skjelbred sier følgende i en kommentar til resultatet:

"Termix er en av de aller letteste støvlene i markedet. Lettheten gjør at barna beveger seg friere og at de slipper å subbe slik de ofte gjør i de tyngre støvlene i markedet. Derfor er Termix en stor favoritt hos mange barn. Mange trofaste kunder bestiller nye støvler til sine barn etter som føttene vokser."

Skjelbred fremhever at det uttagbare foret lett kan tørkes og at støvlene er laget av EVA, og ikke tradisjonell PVC.  

Om testen

Støvlene er testet over en periode på seks uker i en barnehage. Fra sen vinter til tidlig vår. I ekspertpanelet satt Lilleba Sagranden, Kate Bieganska og Katja M. Andersen. I tillegg har støvlenes tekniske egenskaper blitt vurdert av Lise Sundby Nybo og Farzin Ardalan, begge ortopediingeniører hos OCH Ortopedi. Støvlene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning