Test av dusjsåpe

For fem kroner får du en dusjsåpe til terningkast fire!

- Jeg ville trygt brukt denne såpen fra First Price på barnet.

TEST AV DUSJSÅPE: Vi har testet 16 forskjellige dusjsåper.
TEST AV DUSJSÅPE: Vi har testet 16 forskjellige dusjsåper.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Det finnes utrolig mange såper på markedet, så det er flere som er utelukket her. Likevel synes vi at såpene representerer utvalget greit.

Såpene er vurdert etter følgende kriterier:

* Mildhet: En god dusjsåpe skal ha så lite hudirriterende stoffer som mulig. Teller 35 prosent.

* pH-balanse: pH-verdien bør ligge på mellom 4,5 og 5,5. Feil pH kan dehydrere huden. Teller 25 prosent.

* Ingredienser: Pluss for pleiende tilleggsingredienser, minus for unødvendige stoffer. Teller 25 prosent.

* Hvordan den fungerer: Fjerner såpen skitt og smuss uten å etterlate huden tørr? Subjektiv oppfatning. Teller 10 prosent.

I testpanelet:

Hudpleier og faglærer i kosmetisk kjemi ved Hudpleieakademiet, Siri Rakeie.

Professor i overflatekjemi ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo, Finn Knut Hansen.

Hvordan såpene fungerer i praksis er testet av journalisten.

Stoffer i såpe

Andre vanlige stoffer i såpene, enn dem som er nevnt i teksten:

Parfyme: Det kan være deilig at såpen lukter godt, men i konsentrerte doser kan det være allergifremkallende og irriterende på huden. Bør stå helt til slutt på ingredienslisten, men selv da kan parfyme virke hudirriterende.

Glycerin: Et naturlig løsningsmiddel som binder fukt. Brukes i kosmetikk, men også i eksempelvis syltetøy og godteri. Positiv ingrediens som ikke gir bivirknnger.

Cocamidopropyl Betaine: Får såpen til å skumme og til å holde sin konsistens. Unødvendig ingrediens, ifølge Hansen.

- Mange tror at det må skumme for at det skal bli rent. Det er feiloppfatning, ser han. Hudpleieren mener derimot at dette er en god renseingrediens som er regnet som mildere enn sulfatene.

Citric Acid: Sitronsyre som motvirker bakteriespredning og regulerer pH-verdien.

De fleste dusjsåpene som er beregnet på barn har et design med tegneseriefigurer og en lukt av frukt eller bær. Det er stort sett det som skiller dem fra å ikke være såper beregnet på voksne.

Vi har undersøkt hvilke dussjåper som faktisk egner seg bedre for barn enn for voksne. Det viser seg at hvor barneaktig emballasjen er, er misvisende. 

Vinneren vår, Estelle & Thild, ser ikke spesielt barneaktig ut, mens den velkjente familiesåpen Lano er en god nummer to i testen, til en firedel av prisen. Bamse er best av såpene med barnemotiv, men i likhet med flere andre inneholder den stoffer som kan irritere huden.

I denne testen har vi undersøkt såpenes pH-verdi og den kjemiske sammensetningen, samt sett på vaskeeffektivitet. Våre eksperter i testen er Siri Rakeie, hudpleier og faglærer på Hudpleieakademiet, og Finn Knut Hansen, professor i overflatekjemi ved Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.

- Hold den unna barna

- Barnesåpen fra Natusan inneholder langt mer hudirriterende stoffer enn flere av de andre såpene som ikke er beregnet på barn. Det samme gjelder barnesåpen fra Raybolt. I tillegg har denne pH på 6, noe som lett kan irritere tynn barnehud, sier Siri Rakeie.

Såpen Body Space Wash imponerte heller ikke stort.

- Denne ville jeg overhodet ikke ha brukt på barna mine. Den er proppet med altfor mange forskjellige stoffer huden lett kan reagere på. I tillegg har denne såpen testens høyeste pH-verdi, sier Rakeie.

På butikken var det denne såpen vi ble anbefalt å kjøpe til barn. Likevel står det ”Keep Away from children” på baksiden. Siden den inneholder et høyt nivå av hudirriterende stoffer, har det sin forklaring.

Klikk.no har bedt om tilsvar fra Cubus, som selger såpen Body Wash. Erik Arntzen, fra importør Per Arntzen trading, understreker at Raybolt-såpen er kvalitetssikret i henhold til reglementet. 

 – Denne såpen er testet i henhold til Cosmetic Product Safety Report. Da kom vi selv frem til at pH-verdien er på 5,69, men dette er noe som kan forandre seg over tid. Vi skal absolutt ta dette i betraktning i neste produksjon. Når det gjelder parfyme er det slik at alt som inneholder under én vektprosent kan plasseres vilkårlig på innholdslisten. I dette tilfellet skulle egentlig parfyme ha stått som fjerde siste ingrediens, og ikke som åttende siste. Den inneholder bare 0,2 prosent parfyme, sier han.  

God vanlig såpe

Vi har tatt utgangspunkt i at såpen skal være passende for barn i alderen fire til ti år. Det var såpen fra Estelle & Thild som stakk av med toppkarakteren.

– Denne såpen inneholder ikke parfyme eller andre hudirriterende stoffer. I tillegg er det tilsatt appelsinblomstvann og ringblomst, noe som virker beroligende på huden. Dette er også den eneste såpen som ikke inneholder noen sulfater, sier Rakeie.

Såpen fra Lano fikk også tommelen opp fra testpanelet:

- Denne såpen vil jeg begynne å bruke selv. Den har ingen unødvendige tilsetningsstoffer og har i tillegg optimal pH-verdi, 4,5, sier Finn Knut Hansen, professor i overflatekjemi ved Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.

- Krem er viktigere såpe

Om det er nødvendig med hudpleiende ingredienser i en dusjsåpe kan diskuteres. Det er grenser for hvor pleiende stoffene kan være når de skylles av igjen med det samme.

Hvis derimot barnet ditt liker å bade i badekar har såpeingrediensene større betydning. Da får nemlig noen av ingrediensene tid til å virke på huden.

Likevel anbefaler Rakeie å heller prioritere en kvalitetssikker hudkrem fremfor en dyr dusjsåpe.

– Jeg ville personlig ha brukt dusjsåpen fra First Price og heller prioritert å smøre med en god krem som har hudpleiende ingredienser.

Kremen ligger på huden og får tid til å virke, mens en dusjsåpe blir vasket av med en gang, forklarer hun.

Det mest optimale

Hva bør så en optimal dusjsåpe til barn inneholde? Og kanskje enda viktigere, hva bør den ikke inneholde? Hudpleieren peker på pH-verdi som en vesentlig faktor.

- Hudens pH ligger på 4,5 – 5,5. Derfor bør såpens pH ligge mellom disse tallene. Det er spesielt viktig at tynn barnehud behandles med riktig pH-verdi slik at huden ikke blir dehydrert, sier hun.

Kjemiprofessoren holder en knapp på enkelthet.

- Jo færre ingredienser det er i såpen, desto færre stoffer er det som kan irritere huden. Derfor ville jeg trygt brukt denne såpen fra First Price på barnet, sier han.

Likevel når ikke denne såpen helt til topps grunnet en pH-verdi på seks, som slett ikke er ille, men litt for høy i forhold til det optimale, spesielt til barnehud.

Vær OBS på SLS!

En ingrediens som går igjen i de fleste såpene i testen er Sodium Laureth Sulfate (SLES). Dette stoffet fjerner fett, renser huden og skummer. I tillegg er det billig for produsentene å bruke.

- Vi finner SLS i såper, sjampo og tannkrem. Stoffet er også så sterkt at det brukes i motor-rens. SLS er kjent for å irritere hud og øyne, og kan også gi ubehag i tannkjøttet og munnhulene. Men det kommer selvsagt an på hvor stor mengde SLS det er i såpen, sier Rakeie.

- Parabener er ufarlig

Men hva med konserveringsmiddelet parabener? Oppstyret rundt dette får Rakeie til å riste på hodet.

- Parabener er ikke farlig, det er det ingen bevis på. Alle såper trenger konserveringsmidler, så når produsentene fjerner parabener er det ingen som spør hva de blir erstattet med.

Parabener gir svært sjelden allergiske reaksjoner og noen av konserveringsmidlene som har erstattet disse er langt mer hudirriterende, hevder Rakeie.

- Personlig tåler jeg parabener, men reagerer på minst ett av konserveringsmidlene som har erstattet disse, sier hun.

Den store hypen rundt dette har fått flere av produsentene til å markedsføre seg med at de er uten parabener. Dette er altså ifølge ekspertpanelet bare tull.

Slik testet vi

Vi har sammenlignet innholdsfortegnelsen på de mest populære såpene på markedet, både til voksne og barn. I tillegg har vi målt pH-verdien i hver såpe med pH-strips samt testet hvordan såpen fungerer på huden.

Vi har tatt med noen intimsåper i testen, fordi det er rimelig å anta at disse såpene er de mest harmløse med tanke på irriterende stoffer. Vurderingen her er altså ikke av såpen som intimsåpe, men av hvor godt såpen passer for barn. 

PH-målingen er gjort ved å blande såpen med litt vann før vi brukte pH-stripsene. Vi mener at dette skaper et mest realistisk bilde av pH-verdien, siden såpen skal brukes sammen med vann - pH-verdien ville ha blitt høyere om vi hadde målt pH rett fra flasken.

Et annet viktig poeng er at ingen av såpene oppgir hvor stor dose det er av de forskjellige ingrediensene, annet enn at de står i synkende rekkefølge. Hvor stor andel vann det er tilsatt i de forskjellige såpene er derfor uvisst, og spiller også inn på såpens pH-verdi.

Likevel regner vi med at de fleste bruker samme mengde såpe for hver dusj, uavhengig av vanninnholdet i såpen. Derfor vil pH-verdien vi har kommet frem til være av betydning.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning