Test av drikkeflasker

Stor test av drikkeflasker

Her viser barna ingen nåde, dette er drikkeflaskene som duger.

DRIKKEFLASKER: Vi har testet 8 drikkeflasker. To av dem fikk terningkast 5.
DRIKKEFLASKER: Vi har testet 8 drikkeflasker. To av dem fikk terningkast 5. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert
TESTPILOT: Konrad (2) sjekker hvor lett det er å åpne og lukke drikkeflasken uten hjelp.
TESTPILOT: Konrad (2) sjekker hvor lett det er å åpne og lukke drikkeflasken uten hjelp. Foto: FOTO Elin Elg Trøen

Om testen

I testen har vi tatt utgangspunkt i de mest solgte typene. For å finne riktig utvalg og utarbeide testkriterier har vi fått hjelp av de to store kjedene på babyutstyr Barnas Hus og Babyshop.

Testpanelet har bestått av fem familier med barn i alder 1,5 til 8 år. De har prøvekjørt flaskene over en periode på en drøy måned.

MIljøvurderingen er gjort av Grønn hverdag.

Vi har lagt vekt på følgende:

Brukervennlighet: Åpne og lukkemekanismen må barnet enkelt håndtere uten hjelp. I tillegg er det viktig at den er god å drikke av og at det kommer nok væske.

Renhold: En drikkeflaske blir gjerne brukt hver dag og må være lett å rengjøre. Helst bør den kunne vaskes i oppvaskmaskin. Det bør ikke være for mange deler og det må være lett å få dem sammen igjen.

Kvalitet: Her har vi vurdert det generelle inntrykket av flasken med vekt på materialvalg og utførelse. I tillegg har testfamiliene sjekket om flasken holdet tett under alle forhold. Selve drikketuten har også fått hard medfart av barnas tenner. Da er det greit om den kan byttes ut dersom den ikke tåler dette.

Design: Har flasken en utforming som appellerer til barnet, og er det ellers andre ting ved designet som gjør flasken bra eller dårlig.

Dette er testpanelet:

Katrine og Pål Wiik Arnesen med barna Bendik 2,5, Sigurd 5 og Julie 6,5

Øistein og Veronica Svanes med barna Frida 2,5 og Philip 5

Steinar Eriksen med barna Kornelius 2 år og Stella 3,5 år

Heidi øyen Flemmen med barna Johannes 20 mnd, Magnus 4 år, Hallvard 6 år og Hannah 8 år

Elin Elg Trøen og Henning Brænd med barna Konrad 2, Solveig Magdalena 3 år og Hågen 6 år

Sammen med en skikkelig god matpakke gjør det seg med en stilig drikkeflake i barnehagesekken til barnet. Det finnes en rekke drikkeflasker på markedet.

Vi har latt barna i fem testfamilier teste 8 forskjellige flasker, og barna har vært ganske så nådeløse i denne testen: Når de synes flasken er vanskelig å åpne, eller vanskelig å drikke fra så velger de heller en annen. Likeledes plukker de den flasken de synes ser finest eller tøffest ut.

Mest solgte flaskene

Vi har tatt utgangspunkt i de mest solgte typene. For å finne riktig utvalg og utarbeide testkriterier har vi fått hjelp av de to store kjedene på babyutstyr: Barnas Hus og Babyshop.

Testpanelet har bestått av det ypperste vi har kunnet finne av eksperter: Familier med barn i riktig alder. Flaskene er testet av fem familier med barn i alder fra 1,5 til 8 år. De har prøvekjørt flaskene over en periode på en drøy måned.

Testens vinner er Contigo Autospout Striker Bolt. Den fikk best score både i brukervennlighet, kvalitet, rengjøring og utforming. Dette var barnas favoritt. Uansett alder.

God å holde i og tøff utforming. Flasken er enkel å åpne for både store og små barn. I tillegg er den god å drikke av.

Vinneren er også lett å rengjøre både for hånd og i maskinen. I tillegg er den lett å sette sammen. Flasken har stor åpning som gjør det lett å komme til med børsten. Til tross for at produsenten ikke lover at denne flasken er lekkasjefri har det vært lite eller ingen lekkasje fra denne flasken. Flasken virker solid og har tålt røff behandling. Flasken er uten Bisphenol A (BPA).

En god nummer to

Tommee Tippee Explora ble en god nummer to, og er flasken som er enklest å bruke. Spesielt for de minste. Ingen knapper eller annet som skal åpnes. Det er bare å drikke. I tillegg er den helt tett. Den fungerer også bra når barnet ligger. Grunnen til at den ble nummer to er at den får trekk i forhold til kriteriet rengjøring, den kan ikke kjøres i oppvaskmaskin. Den får også trekk i kvalitet, fordi plasten virker litt billig. Setter du delene rett sammen er den helt lekkasjefri. Den har også tålt gjentatte fall i gulvet og ellers røff behandling. Også denne flasken er uten Bisphenol A (BPA).

Flasken minner mye om en tutekopp så utseendet appellerer typisk til de minste barna, og blir litt for barnslig for de store. Fine farger og motiv, slank, men kunne vært enda slankere for de aller minste barna. Et deksel foran tuten hadde vært greit slik at den kan ligge løst i sekken på tur. Pluss for termoskonstruksjon.

Testens taper

Blafre Drikkeflaske er testens taper. Åpne og lukkemekanismen er hard. Det skapte problemer for mange av barna. Flasken er grei å drikke av, men det kommer litt lite væske og den må holdes opp ned for å drikke.

Flasken fikk dårligst score i forhold til rengjøring av alle flaskene. Flasken kan i følge produsenten ikke vaskes i maskin. Det skal sies at noen av testerne gjorde akkurat dette uten at det skapte problemer. Liten åpning gjør det vanskelig å rengjøre med børste og tuten er litt vanskelig å få skikkelig ren.

På kvalitet fikk denne flasken nest dårligst vurdering. Flaskedelen i stål er solid, men det blir lett bulker og riper. Dårlig kvalitet på materialet i drikketuten. Også denne er fri for Bisphenol A (BPA) og ftalater. Flasken er passe slank slik at den passer en barnehånd. Dekoren på flasken appellerer kanskje mer til foreldrene enn barna? Dårlig utforming på selve drikketuten.

Ingrid Erøy Fagervik er daglig leder hos Blafre. Hun kommenterer testresultatet slik:

- Det er alltid nyttig med tilbakemeldinger som dette. Jeg ser at uttrekkbar sportstut scorer generelt lavt i testen, så disse er nok best for litt større barn. Tutene er faste, men det er også viktig for å unngå lekkasje. Vi er den eneste stålflasken i testen, og rustfritt stål har andre, fine kvaliteter. Så er det synd at miljøfaktoren ikke teller med her - flasken vår kan resirkuleres, rustfritt stål er trygt å bruke og flasken er fri for BPA og ftalater.

TESTPANEL: Kornelius 2 år og Stella 3,5 år
TESTPANEL: Kornelius 2 år og Stella 3,5 år Foto: FOTO Steinar Eriksen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen