TEST av bilstoler

Er du vant med gamle bilstoler, kan du puste lettet ut

Det er ingen dårlige bilstoler i denne testen - men vi holder en knapp på stolene som kan svinges.

TEST AV BILSTOLER: Stolene som kan svinges, kommer aller best ut av testen.
TEST AV BILSTOLER: Stolene som kan svinges, kommer aller best ut av testen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

Kjører du barna til barnehagen, skal barnet ut og inn av setet minst 500 ganger i løpet av et år. Legg til slitne, sultne og lite samarbeidsvillige smårollinger, så er det lett å skjønne at et sete som er enkelt å bruke, mottas med takk fra alle småbarnsforeldre.

Vi har sett på hvor enkle setene er å montere, stille inn og spenne fast i. I tillegg har vi også vurdert hvor enkle de er å holde rene. Vektingen av kriteriene tar utgangspunkt i bruken.

Ta barnet ut og inn av setet med fastspenning gjør man langt oftere enn montering og tilpasning. Derfor vekter vi dette høyere.

Det er tre kategorier seter i denne testen: De som kan svinges, de med separat base og stol, og så har vi ett sete som ikke har noen av disse funksjonene.

Les også: Slik kjøper du vintersko til barn

Test av bilstol

Fordelen med svingbare seter er at fastspenningen av barnet går enklere. Ulempen er at disse setene blir store og tunge, og det er særlig vanskelig om de skal monteres i en liten bil.

Fordelen med separat base og sete er at du kan beholde basen, og bytte deg oppover i størrelse på setene. Har du to biler, kan du også kjøpe to baser og ett sete, som enkelt kan byttes over i bilene. Monteringen går i to trinn, det tar lengre tid, men oppleves lettere siden delene er lettere og mindre enn om alt er i ett. Ulempen er at denne konstruksjonen ikke gir mulighet for svingbart sete.

Les også: Alt du trenger til babyen

Det du må passe på

Resultatene i denne testen vil hjelpe deg med å finne riktig sete, men ditt eget utgangspunkt er vel så viktig når du velger.

Størrelsen på bilen, formen på bilsetet der stolen skal monteres, er ting du bør ta med i vurderingen. Det er viktig også å se på hele perioden barnet trenger bilstol. Med litt planlegging og smarte kjøp kan du komme unna med få setebytter.

Les også: Slik velger du riktig barnevogn

MONTERING: Montering gjør du ikke så ofte - selv om det med noen av stolene er litt kronglete - vi har lagt mer vekt på hvor enkelt det er å feste barnet når setet er på plass.
MONTERING: Montering gjør du ikke så ofte - selv om det med noen av stolene er litt kronglete - vi har lagt mer vekt på hvor enkelt det er å feste barnet når setet er på plass. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Enkle å bruke

Er du vant til noen år gamle bilstoler, vil du oppleve alle setene i testen som enkle å bruke. Her går utviklingen ganske fort, og produsentene har fokus på brukervennlighet. Det er de svingbare stolene som har kommet best ut i vår test.

Til tross for at de er relativt tunge å montere, er det denne svingefunksjonen som får panelet til å smile. Å få barnet ut og inn blir mye enklere.

Av de to svingbare setene kom setet fra Britax best ut. Litt å trekke for, men det er svingbart i alle posisjoner, og enkelt å justere. Det avgjorde saken.

Setet fra Concorde scoret lavest. Det er på ingen måte et dårlig sete, men er på alle måter et enklere og billigere sete enn de andre i testen.

Om testen

Dette er en brukertest der tre familier har sittet i panelet. Stolene er testet i samme type bil, en VW Golf. Setene er testet i tre omganger: Montering, justering og fastmontering. Vi har kun testet brukervennlighet. I tillegg har vi gjort en spørreundersøkelse der vi har rekruttert respondenter fra facebookgruppen Bilstoler. Her har vi hentet erfaringer fra medlemmer som har brukt stolene over lengre tid.

Vi har valgt ut det som kalles småbarnsstoler i testen. Alle kan brukes bakovervendt, og de har isofix-feste. Dette er stoltypen det selges mest av. 

Stolene som er med i testen, må enten være "plussgodkjente" (en svensk godkjenningsordning) eller tilfredsstille "I-size"-normen (en internasjonal godkjenning). Det betyr at de tilfredsstiller strenge krav til sikkerheten. Utvalget er gjort på bakgrunn av råd fra Trygg Trafikk og forhandlere.

Takk til Babyshop og Mimmis for hjelp med utvalg og innhenting av produkter. 

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2018, og sist oppdatert 31/10 2018.

Les også