TEST av matbokser med inndeling

Den billigste matboksen er best i test!

Røff behandling og grundig testing får fram forskjellene, og de er markante.

TEST AV MATBOKSER FOR BARNEHAGEBARN: Den beste matboksen tåler maskin og kulde, og den er lett å bruke for små barn. Det kan ikke sies om alle matboksene. FOTO: Øyvind Lie
TEST AV MATBOKSER FOR BARNEHAGEBARN: Den beste matboksen tåler maskin og kulde, og den er lett å bruke for små barn. Det kan ikke sies om alle matboksene. FOTO: Øyvind Lie
Publisert Oppdatert

Vi har testet matbokser for barnehagebarn. De er kjøpt inn hos de store kjedebutikkene, og vi endte opp med seks stykker. Vi har latt matboksene bli testet i en barnehage – av erfarne førskolelærere.

Matbokser er enkle produkter i utgangspunktet, men for små barn er enkelte krav viktigere enn for større. I denne testen har vi konsentrert oss om matbokser med inndeling eller flere rom, som gjør det enklere å lage og frakte et variert og fristende måltid.

Lukking og inndeling

Dette krever særlig at matboksene er enkle å åpne og lukke. Det må også være plass til mat i alle former, også lang mat slik som gulrøtter, men også brødskiver og kanskje et yoghurtbeger. Smart innredning er også et pluss, flyttbare skillevegger eller begre som også fungerer som skillevegger.

Boksen bør være passe stor, særlig når barna begynner på skolen. Da må den ned sammen med bøker og annet. Da kan den ikke ta for mye plass, samtidig som den skal romme nok mat.

Les også: Dette trenger barnet av utstyr før barnehagestart

Skal tåle en trøkk

En matboks lever et tøft liv. Den skal tåle varme og kulde, og iblant går den i gulvet. I tillegg skal den klare daglige runder i oppvaskmaskinen, og en og annen gang i mikrobølgeovnen.

Den må også ha en låsemekanisme som tåler hardhendt bruk og ikke kan plukkes av. En av de viktigste oppgavene for en matboks er selvsagt å holde maten frisk og hel. Et lokk som tetter godt, er viktig, og er det plass til et lite kjøleelement, hjelper det godt på varme dager.

Hvor mye matboksen gjør ut av seg når den kommer i oppvaskmaskinen, er også et poeng, tar den halve kurven blir det fort et irritasjonsmoment.

Les også: Slik blir maten i barnehagen både god og næringsrik

Smart testvinner

Matboksen fra Ikea er vår favoritt. Den er enkel å åpne og lukke, og innredningen er smart. I tillegg tåler den røff behandling. På bunnen har vi plassert Sistema Lunch Cube.

Hovedinnvendingen er at det er mest naturlig å åpne den feil vei. Da raser alt som ligger i lokket ut.

Maja Meisner er direktør hos Ametsis som importerer Sistema Lunch Cube til Norge. Hun har følgende kommentar til testresultatet:

– Matboksen selges i over 90 land og brukes som matboks for skolebarn over hele verden. Vi har lagt vekt på at du skal få mye for pengene hva angår praktiske rom, og at den er fri for BPA og phthalater.

Om testen

Matboksene er brukertestet i en barnehage.  I ekspertpanelet satt Lilleba Sagranden og Katja M. Andersen. I tillegg har barna vært svært delaktige i testingen. Matboksene er også kjølt ned til -5 grader og deretter sluppet i betonggulv fra en meters høyde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning