Refleksvest og refleks til barn

Refleksen som barna har lyst til å bruke

Hva med bamserefleks, lue-refleks eller klistrerefleks til barna?

REFLEKS TIL BARN: Når barna er ute og leker på vinteren er det viktig at de synes. Om barnet ikke vil bruke refleks har vi noen kule alternativer dere kan velge mellom her. FOTO: Getty Images.
REFLEKS TIL BARN: Når barna er ute og leker på vinteren er det viktig at de synes. Om barnet ikke vil bruke refleks har vi noen kule alternativer dere kan velge mellom her. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Er du påpasselig nok hvorvidt gjelder barnas bruk av refleks?

Det finnes flerfoldige varianter å velge mellom, alt fra den klassiske refleksvesten til morsomme klistermerker.

Voksne bør også bruke refleks

Tall fra Trygg Trafikk viser at selv om barn er nokså flinke til å bruke refleks, er det bare 39 prosent av voksne som gjør det samme.

- Bruker du refleks, reduserer du risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. 80 prosent av norske barn bruker refleks, men bare 39 prosent av de voksne. Det er dumt, for barna våre har ingen foreldre å miste, sier fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Carina Henske.

Hun mener generell glemsomhet og falsk trygghet i form av gatebelysning er grunnen til at så mange voksne dropper refleksen.

- Jeg tror heller ikke det er nok bevissthet rundt hvor viktig det er. Mange tror at de synes godt, særlig der det er gatebelysning, fordi de selv kan se bilene. Men det stemmer ikke nødvendigvis. Bruker du refleks, har bilisten 8 sekunder mer tid til å bremse opp enn hvis du ikke gjør det. Det er en stor forskjell, sier Henske.

Reflekser til glede for barn

De siste årene har det kommet en rekke nye refleks-produkter på markedet, blant annet klær og sprayer. Det er flott, synes Henske, men minner om at mange av dem bør brukes som et supplement til, og ikke i stedet for, en vanlig refleks.

- Det er veldig positivt med nye produkter, men husk at ikke alle bruker refleks godkjent etter europeisk standard. Man bør derfor bruke en vanlig refleks i tillegg. Den bør helst henges i knehøyde og kunne bevege seg, for da ser bilistene den best, sier hun.

Årlig blir nærmere 900 fotgjengere påkjørt i Norge. Svært mange ulykker kunne vært unngått dersom nordmenn, spesielt voksne, hadde vært flinkere til å bruke refleks.

- Dette er et problem det er både enkelt og billig å gjøre noe med. Jeg vil oppfordre alle til å bruke dagen til å feste reflekser på alt de har av yttertøy og vesker. Og husk at reflekser er forbruksvare som må byttes ut med jevne mellomrom. Er den full av riper, reflekteres lyset dårligere, sier hun.

Les også: Elleve morsomme uteaktiviteter for barn

Morsomme reflekser

- Det vi selger mest av er klistrereflekser, sier Gry Wigre i SeeMe.

Refleksene til SeeMe er godkjent etter europeisk standard, og kan klistres på en lang rekke stoffer, både tekstiler og hardere materialer.

- Det er et velkjent problem at barn mister refleksene sine, men med klistrereflekser forsvinner de ikke. De kan klistres på barnevogna, skolesekken, gymbagen eller yttertøyet, og de kan faktisk også fungere fint som lapper over rifter i for eksempel boblejakker, sier Wigre.

SeeMe produserer reflekser i mange forskjellige design både til barn og voksne, både klistrereflekser og vanlige hengereflekser. Og selv om salgstallene deres er gode, er Wigre skuffet over at tallene fra Trygg Trafikk viser at refleksbruken ikke har økt.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

- Formaninger virker tydeligvis ikke. Vi må inspirere og lokke med design. Vårt mål er å gjøre det litt morsommere å bruke refleks, sier hun.

SeeMe reflekser fås kjøpt blant annet i barneutstyrsbutikker, bokhandler, på Jernia og i SeeMes nettbutikk.

Strikking med refleksgarn

Lisa Østvedt Gustafsson er produktansvarlig i Morild. De produserer luer, skjerf, sydvester og votter med refleks til både barn og voksne.

10 grunner til å bruke refleks

1) Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold, mens med refleks synes du på 140 meters hold, dersom bilen bruker nærlys.

2) Dette innebærer at en bil bare har to sekunder på seg til å se deg uten refleks, men 10 sekunder dersom du har refleks.

3) Gatebelysning hjelper ikke. Selv om du ser bilen, ser ikke sjåføren deg.

4) 35 prosent av alle ulykker med fotgjengere skjer i mørket.

5) I bare 5 prosent av disse ulykkene har fotgjengeren refleks på seg.

6) Bare en av fire i sentrum og bygater bruker refleks. Det er i bygater, når fotgjengere skal krysse gaten, at de fleste fotgjengerulykkene skjer.

7) Bruker du refleks, reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

8) En person som går i helsort, men bruker en tommelstor refleks, er synlig fra lengre avstand enn en person som går i helhvitt og ikke har refleks.

9) Årlig blir nærmere 900 personer påkjørt i Norge.

10) Kun 32 prosent av voksne i Norge bruker refleks.

Kilder: Trygg trafikk og Federal Highway Administration, USA.

- Det startet som en sluttoppgave på Universitetet i Agder. Siri Urdal Bakke og jeg laget et fiktivt firma som solgte luer strikket med refleksgarn, men så fikk vi så god respons at vi startet opp på ordentlig etterpå. Etter litt prøving og feiling var vi i gang i november 2011, forteller Gustafsson.

Det tok fort av, og nå har firmaet to fulltidsansatte og leverer til 160 forhandlere i hele Norge, fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør.

- Utgangspunktet vårt var at reflekser ofte er veldig kjedelige, og vi ønsket å få det inn i klassiske produkter som alle bruker allerede. Vi begynte med luer, og har etter hvert utvidet og utviklet produktene, sier Gustafsson.

Les også: Det du må vite om den første mobilen til barn

"Usynlig" reflekterende spray

Det finnes også reflekterende spray i de fleste velassorterte sportsbutikker og hos Jernia.

- Dette er et produkt som kan sprayes på for eksempel treningstøy, sykler og barnevogner, eller direkte på pelsen til hester eller kjæledyr, forklarer Sylliåsen.

Det finnes to forskjellige varianter til tekstil, én som er nesten usynlig i vanlig dagslys og en som er grå. Disse kan brukes på klær, vesker og bager, og forsvinner når plagget vaskes. Sprayen til dyr går også av i vask. I tillegg finnes en permanent spray til bruk på fastere materialer, for eksempel sykler, sparkesykler hjelmer eller barnevogner.

Trygg Trafikk mener imidlertid at refleksspray ikke er godt nok alene, ettersom reflekseffekten er lavere enn i vanlige reflekser.

Les også: Slik velger du riktig barnesko

Populære reflekser blant barn

Kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson forteller at deres refleksdyr, små kosedyr i refleksstoff som kan henges for eksempel på barnehagesekken, er svært populære blant de minste barna.

Clas Ohlson har også flere typer små led-lykter som kan festes på sko eller klær som et alternativ til refleks.

- Det er mange joggere som bruker dem på skoene sine for å synes bedre, og enkelte typer passer fint til barn også. For eksempel kan de lett festes på en glidelås. I tillegg selger vi refleksbånd og en slags refleksteip også, sier Tully.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning