Julegavetips til barn

Gode julegavetips til barna

Vi gir deg julegavetips fra ekspertene, fra den nyfødte til seksåringen.

JULEGAVETIPS TIL BARN: Lurer du på hva du skal gi i julegave til barna? Her får du flerfoldige julegavetips. Foto: Gettyimages.com.
JULEGAVETIPS TIL BARN: Lurer du på hva du skal gi i julegave til barna? Her får du flerfoldige julegavetips. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Hva i alle dager skal du finne på i gaver til de minste i år? Egne barn har du kanskje noenlunde kontroll på, men hva med tantebarn, vennebarn og unger i en alder du ikke kjenner så godt til?

Julegavetips til barn

- Det viktigste å huske er at barn ikke tenker på tid og stress, så ikke gjør det du heller, råder Hanne Bjerknes, eier av Vrimmel leker.

Gaver er ofte et stort tema i familier, og i overflodstanken mener hun det viktigste er å høre med foreldrene før du kjøper gaver, og å la barn skrive ønskelister.

- Barn trenger forventninger og noe å glede seg til, men de er ofte fornøyde med en kul pappeske også. Alle har opplevd at esken ofte er det mest spennende når barn pakker opp, sier Bjerknes.

Heidi Demroen, pedagogisk leder i Gardermoen Park barnehage, mener det aller viktigste med gaver er at de er tilpasset barnet.

- Du kan spørre deg selv om hva som gir barnet ditt glede, sier hun.

Ha i bakhodet at jul er en eventyrtid for barn. Jul er sterke barndomsminner, vi husker alle en kjent lukt eller smak. Så gjør det hyggelig.

Her er guiden som forteller deg hva du bør kjøpe til de aller minste:

Julegavetips til den nyfødte

Nære og koselige ting er det viktigste for de aller minste.

En nyfødt baby er ikke opptatt av gavene som kommer, men det er fint å gi noe ekstra spesielt likevel.

Hanne Bjerknes, eier av Vrimmel leker: - Nyfødte er de som trenger minst, det er ofte storesøsken som trenger noe. Det viktigste for nyfødte er å ha noe som stimulerer sansene; noe å se på og noe å høre på. En uro er den perfekte gave, og en klassiske leke.

Og husk at om du skal kjøpe noe til nyfødte, spør foreldrene, de har gjort research i ni måneder.

Heidi Dermoen, pedagogisk leder i Gardermoen barnehage: - For de minste er det å utvikle sansene som er det viktigste. Det at de har noe å se på og høre på. Det finnes masse fine lydbøker du også kan bruke på de helt minste, spill av dyrelyder og lyden av hav, sjø og bølger, dette er lyder som er spennende.

Hjemmestrikk er også fint i alle aldre, og gjerne med matchende klær til dukker når de blir eldre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEGAVE 0-6 MND: Frem til babyen er et halv år er det fint å få ting babyen har bruk for. FOTO: Produsentene.
JULEGAVE 0-6 MND: Frem til babyen er et halv år er det fint å få ting babyen har bruk for. FOTO: Produsentene.

Tips: Penger på bok, komfortable babyklær, kosedyr med lyd og utstyr som foreldrene ønsker seg.

Les også: Tips til alternativ julekalender

Julegavetips til baby på 6 måneder

Å ha noe å gripe fatt i er spennende for den som utforsker verden.

Hanne Bjerknes, eier av Vrimmel leker: - Gripe, føle og bite er viktig. Teksturer og ulike overflater er gode stikkord, uregelmessigheter er spennende.

Små barn er veldig følsomme, så her er det sanseinntrykk som gjelder og ikke funksjon. Et godt tips er å ikke klippe av merkelapper så barna kan pille på dem.

Heidi Dermoen, pedagogisk leder i Gardermoen barnehage: - Å ha noe å klemme på er viktig, og om det kommer lyd når barnet klemmer er det enda bedre. Noe å bite på trenger de også.

- Speil er også en fin ting å gi bort, da kan barnet ligge og se på seg selv. Når barnet krabber kan du også introdusere ball som leketøy, å ha noe å krabbe etter er gøy.

Tips: Bitering, leker med ulike teksturer, babyteppe og flate kosedyr.

Julegavetips til ettåringen

Det morsomste er å stable, dytte og sette sammen.

Hanne Bjerknes, eier av Vrimmel leker: - Ta ut, ta inn, stable, åpne og lukke i det endelige. Organisering er alt du trenger å huske på, motorikken begynner å fungere og de begynner å forstå avstand.

Dette er også alderen hvor barn begynner å gå, så noe med hjul de kan støtte seg til er fint.

Heidi Dermoen, pedagogisk leder i Gardermoen barnehage: - Lydbøker og pekebøker med farger, former og tall er fint å gi bort, dette er noe som utvikler både sanser og forståelse av ting. Fingermaling er også noe de minste vil like, det er spennende å se at du selv kan gjøre og lage noe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEGAVE 1-2 ÅR: Ett- og toåringen kan være vanskelig å kjøpe gave til, men leker er noe de vil sette pris på, og kan vokse sammen med. FOTO: Produsentene.
JULEGAVE 1-2 ÅR: Ett- og toåringen kan være vanskelig å kjøpe gave til, men leker er noe de vil sette pris på, og kan vokse sammen med. FOTO: Produsentene.

Men husk å kjøpe uten giftstoffer, små barn putter fingrene i munn hele tiden. Noe for å utvikle bevegelser er også fine gaver.

Tips: Lekeklosser, gåvogner, sang- og bildebøker og smekke.

Les også: Lekene som barna faktisk leker med

Julegavetips til toåringen

En vanskelig alder å kjøpe gaver til, men det finnes råd.

Hanne Bjerknes, eier av Vrimmel leker: - Toåringer er de vanskeligste å kjøpe gaver til. Det med aldersgrense under tre år begynner å bli kjedelig, men treårsregelen finnes for en grunn, så her må du ta en selvstendig vurdering.

Lekeklosser er fortsatt fint, en klassisk leke som følger barnet ut ifra hva det selv mestrer. Rollespill og imitering etter voksne begynner også nå.

Heidi Dermoen, pedagogisk leder i Gardermoen barnehage: - I denne alderen begynner barn å se opp til voksne og vil gjøre det samme som de gjør. De ser hvordan vi viser omsorg, så kosedyr og dukker er veldig riktig.

Konstruksjonsleker er også fint, men pass på størrelse på lekene. Duplo har en grei størrelse for de minste, så kan du gå videre til Lego senere.

Tips: Dukkevogn, kjøkken, ting til servering og byggesett.

Julegavetips til treåringen

Sørg for å gi barnet en gave de kan mestre.

Hanne Bjerknes, eier av Vrimmel leker: - Det er viktig å ikke kjøpe for detaljerte og kompliserte gaver; det er ikke gøy for barn å ikke få til ting, da mister de selvtillit.

Togbane er en perfekt gave, da kan barna lage samfunn og planlegge, samtidig som du har den tekniske delen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEGAVE TIL TREÅRINGEN: Hva med fargeblyanter eller en eventyrbok? Du kan også slå på stortromma og gi en sykkel. FOTO: Produsentene.
JULEGAVE TIL TREÅRINGEN: Hva med fargeblyanter eller en eventyrbok? Du kan også slå på stortromma og gi en sykkel. FOTO: Produsentene.

Heidi Dermoen, pedagogisk leder i Gardermoen barnehage: - I denne alderen er det viktig å begynne å tenke over hva barnet mestrer for å ikke gi det en dårlig opplevelse. Det er utrolig viktig å ikke overkjøre barnet, barn utvikler seg forskjellig.

Tegning og maling er bra for at de skal utvikle seg. Bøker som de voksne leser høy og lever seg inn i er også moro.

Tips: Bilder, tegnesett, bøker, barnesykkel.

Les også: Tips til 50 supre kalendergaver

Julegavetips til barn på 4, 5 og 6 år

Nå er barnet selv veldig klar på hva som står på ønskelista.

Hanne Bjerknes, eier av Vrimmel leker: - Til en fireåring er en klinkekulebane fint, da ser de funksjonen av å bygge noe og lærer om tyngdekraft. Magneter er også utrolig spennende.

Femåringer vil gjerne lære om verden og verdensrommet blir interessant, sparebøsser er også fint så de lærer noe om penger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEGAVE 4. 5, 6 ÅR: Barn på 6 år kan gjerne få fine ullklær, eller bakeutstyr slik de kan prøve seg på kjøkkenet. FOTO: Produsentene.
JULEGAVE 4. 5, 6 ÅR: Barn på 6 år kan gjerne få fine ullklær, eller bakeutstyr slik de kan prøve seg på kjøkkenet. FOTO: Produsentene.

Når de blir seks kommer de store merkevarene. Det viktigste er å ikke glemme hobbyting, barn vil helst lære og lage.

Heidi Dermoen, pedagogisk leder i Gardermoen barnehage: - Hva barnet er opptatt av og hva som gir barnet glede, er det du skal tenke på i denne alderen.

Memoryspill og puslespill er fint for tålmodighet og å lære seg å tenke. Bakeutstyr er topp, barn elsker å være med på kjøkkenet.

Og gaver som fører til opplevelser, en tursekk eller teaterbilletter så man kan gjøre noe sammen som familie.

Barn plukker også opp mye fra Barne-TV, så følg med og tilpass til barnet.

Tips: Magneter, fiskespill, globus og ting som handler om verdensrommet, merkevarer som Supermann og My Little Pony.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning