Test av regntøy 2017

Det billigste regntøyet er testvinner!

To av regnsettene får terningkast 6.

TEST AV REGNTØY TIL BARN: I årets test har vi utsatt regnsett fra ni av de største regntøyprodusentene for grundig teknisk testing.
TEST AV REGNTØY TIL BARN: I årets test har vi utsatt regnsett fra ni av de største regntøyprodusentene for grundig teknisk testing. Foto: Produsentene
Sist oppdatert

DE VIKTIGSTE FUNNENE I TESTEN: Vi har testet 9 regnsett for vanntetthet, slitestyrke og rivestyrke. Det billigste regnsettet Kappahl Kax er testvinner, men også Stormberg Vestland får toppkarakter. Fire av regnsettene har lekkasjer i tøy eller sømmer.

Test av regntøy til barn

Regntøy for barn skal tåle intens lek samtidig som vannet holdes ute. I årets test har vi utsatt regnsett fra ni av de største regntøyprodusentene for grundig teknisk testing. Testen er utført av Textil & läderlaboratoriet i Stockholm. Vi har testet om regntøyet er vanntett, også i sømmene, hvor slitesterkt det er og hvordan det takler riving i tøyet. Det er avdekket store forskjeller i testen, særlig når det gjelder regntøyets slitestyrke.

Les også: Slik gikk det da vi testet skalljakker til barn

Rimelig vinner

KappAhl Kax kommer aller best ut av disse regnsettene, som koster fra 500 til 800 kroner. Det har best slitestyrke av samtlige regnsett.

Om testen

Utvalg:

Vi forsøker å få med oss flest mulige av de sentrale leverandørene av regntøy på testen. Enkelte store produsenter har ikke hatt årets kolleksjon klar tidsnok til å rekke årets test, derfor er noen med og noen ikke.

- Dette er veldig hyggelig, for dette jobber vi mye med. Vi har stort fokus på at barn skal kunne leke fritt og samtidig holde seg tørre, og da er kvaliteten på regntøyet viktig, sier markedssjef Ingrid Melnes i KappAhl.

Mens nesten alle regnsettene er vanntette, har fire av de ni regnsettene sterkt nedsatt karakter i slitasjetesten. Særlig når buksene slites fort, er det grunn til å være oppmerksom.

- Buksene slites fortere enn jakkene, så svake testresultater der betyr økt fare for rask slitasje, påpeker testingeniør Sara Peterson i Täxtil & läderlaboratoriet.

Hull i jakker og bukser

Prøvestykker av plaggene testes i en sandpapirmaskin. Antall runder i maskinen før det går hull, indikerer slitestyrken. Jakkene fra Cubus, Lindex og Didrikson gikk det hull på allerede etter første intervall (32 runder). Den mest slitesterke, KappAhl, tålte 19 ganger så mye slitasje.

Mer utslag gir imidlertid buksetesten, der særlig Cubus og Workmaster (Felleskjøpet) hadde svake resultater.

- Vi ønsker å ha så gode produkter som mulig til en tilgjengelig pris. Vi vil derfor umiddelbart se på å heve slitestyrken ved gnidninger på stoffet brukt i disse plaggene, sier Andreas Hanssen, daglig leder i Workmaster Scandinavia.

- Vi opplever at våre kunder er svært fornøyde med regnsettet, men skal selvsagt forbedre slitestyrken, sier Julie Eckhard, pressekontakt i Cubus.

Halvparten er tette

Vanntetthet er målt både i tøyet som sådan, i sømmene og der sømmene møtes. Vanntettheten testes i en maskin med stigende vanntrykk helt til det trenger vann inn.

- Vi måler opp til 200 cm vanntrykk. Om tøyet tåler det, anses det som vanntett, forklarer testingengiør Sara Peterson.

Fire produsenter, Cubus, Polarn O. Pyret, Stormberg og KappAhl får toppkarakter, som tilsvarer at de er å anse som helt vanntette. De aller fleste plaggene i testen kommer godt ut av vanntetthetstesten, også i sømmene. Bare Lindex får en liten anmerkning her.

Les også: Test av barnehagesekker 2018

Lekker i sømmene

Det som gjør mer utslag i testen er stedene der sømmene møtes. Testlaben har identifisert fem slike steder, og tre av regnsettene får litt trekk for vanntettheten på disse punktene. Didriksson og Workmaster/Felleskjøpet har lekkasje i ekstrastykket på nedsiden av bukse- benet. Didriksson har en lekkasje på 75 cm i en søm i brysthøyde.

På selve tøyet er det bare ett produkt som får en anmerkning. Det er Navigares regnsett, hvor det trenger inn vann på 169 cm vanntrykk i tøyet. I skuldersømmen på jakken gir bare 15 cm vanntrykk utslag.

– Testen samsvarer ikke med våre tester på samme regntøysett. Vi har sett før at testing av kun to prøver ikke nødvendigvis er representativt for settene som skal settes i produksjon. Vi vil imidlertid følge dette opp i produksjonen til sommeren slik at settene som blir levert ut til kunder ikke vil ha problemer med vanntetthet og ha den gode kvaliteten som kundene våre kjenner fra før, sier salgssjef Christer Hansen i Navigare Sport.

God rivestyrke

Alle regnsettene kommer ut av testen med minst godkjent rivestyrke. Aller best ut her kommer Stormberg.

- De er testet i lengde- og bredderetning. På mange av plaggene har vi anmerket at de ikke lar seg rive av i motgående retning. Det betyr at de er minst like sterke i den retningen, sier Peterson.

Merk: Testen ble første gang publisert på klikk.no i januar 2018. Alle produktene er fortsatt i salg, men farge og design kan variere.

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2018, og sist oppdatert 10/09 2018.

Les også