Stress ned:

Ni tips for en lykkelig familiesommer

- Nei, du må ikke leke med barna.

NYT FERIEN: Fødselslege, spesialist i kvinnesykdommer og firebarnspappa Thorbjørn Brook Steen, gir deg ni gode tips for å få en lykkelig familiesommer.
NYT FERIEN: Fødselslege, spesialist i kvinnesykdommer og firebarnspappa Thorbjørn Brook Steen, gir deg ni gode tips for å få en lykkelig familiesommer. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto / Colourbox
Publisert Oppdatert

Thorbjørn Brook Steen (40)

Firebarnsfar.

Overlege ved Ullevål Universitetssykehus.

Lektor ved Jordmorutdanningen ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp.

Fast spaltist hos Foreldre.no.

Var i en årrekke husekspert på P3s sex og samlivsprogram Pepper og Pasjon.

Bosatt i Oslo.

Jeg har min siste vakt på mange uker. Snart skal den gode fraværsmeldingen aktiveres på jobbmailen. Smarttelefonen er ødelagt, så privatmailen får seg en hvil også. Minibussen er pakket og turen til hytta i Sverige med kona og de fire barna våre står for tur.

I hverdagen er det lange lister over ting som må gjøres, mens for den gode feriefølelsen kommer jeg langt med en enkel slagplan:

1. Gi rom for akklimatisering:

Det tar tid å komme seg ut av hverdagsmodusen. Dette er det jeg er aller dårligst på. Til stadig påminnelse fra min kone: "Nå lar du ikke din uro gå utover oss andre!" Jeg kjører alltid full turbo. Jeg kommer hjem fra jobben hvor jeg har forløst en setefødsel her og tatt i mot et keisersnittbarn der og rett hjem med like full fres. Når jeg da plutselig ikke har andre oppgaver enn å kjøpe melk og grillkull får jeg en slags uro. For å bli kvitt den uroen må jeg alltid akklimatisere. For min del handler det om å jogge litt, gå turer og etter hvert innse at det er DETTE som er livet.

2. Begynne å kjede seg

Jentene mine elsker ferie, men også de trenger å lande. De er gode til å kjede seg - og da mener jeg ikke at de er flinke på å mase verdens kjipeste setning "Åh! Jeg kjeeeder meg! Det er ikke noe å finne pååå!" I stedet er de, etter en liten stund i feriemodus, gode til bare å finne på noe ut av ingen ting. Det synes jeg er en fin ting, og er ikke en ferdighet som kommer med touchskjerm.

Det er ikke mye utstyr som skal til for å lage en fantasiverden som man kan være i i timer, dager eller uker. Til tross for skoleferie har de ofte mattetime midt på dagen med de minste som aktive elever, eller de lager oppdagelsesferder med hemmelige skattekart. Alder har ikke så mye å si og selv eldstejenta elsker dukkeleken.

3. Ikke ha for store mål.

Dette er et av de punktene jeg sliter mest med selv. Jeg liker å ha gjort noe, besøkt noe, sett noe. Men på postkortet trenger det bare å stå: "Vi har ferie, topp med sommer."

Med nykjøpt hytte i Sverige blir det selvfølgelig litt rydding i skogen, en båt som må i stand, noe greier fra IKEA som skal skrus, men det må ikke gjøres på tid. Dersom en av døtrene mine vil hjelpe til og det planlagte tar tre ganger så lang tid, så er det - for en gangs skyld - perfekt.

4. Pass på forholdet.

Ingen slike lister er komplette hvis de ikke har med noe om parforholdet. Til tross for fire barn jeg gjerne vil være så mye som mulig sammen med, synes jeg det er kjempeviktig å bruke tid bare på kona også. Kaffekoppen etter frokosten kan trekkes litt lengre og gi rom for litt skravl, og til tross for at litt middelhavsstil er digg om sommeren trenger ikke barna legge seg elleve hver kveld. De påstår kanskje at de ikke er trøtte, men barn trenger akkurat like mye søvn om sommeren som ellers.

5. Du må ikke leke med barna for å være sammen med dem

Det å være sammen, betyr ikke at du må spille stigespillet med barna non stop. Ofte må jeg fortelle kona mi at det gjør ingen ting om du ikke har fått lekt dukker med jentene fordi du holdt på i hagen i stedet. Dårlig samvittighet skaper sjelden god stemning. Det barna vil er at familien er sammen. Det at jeg pusser på båten, mens Kristin raker stranden og ungene surrer rundt i nærheten er godt nok i massevis. Når tiden byr seg kan det bygges sandslott, men uansett hva Instagram vil ha deg til å tro er det slett ikke noe must for en lykkelig ferie.

6. Lag skikkelig mat

De som kjenner meg vet at jeg bruker mer tid på kjøkkenet enn på fødestuen. Jeg skal ikke rakke ned på en grillpølse i ny og ned. Men når det er ferie så har vi faktisk tid til å sørge for at det som er på bordet ikke bare består av halvfabrikata hvor grunningrediensen er et ugjenkjennelig nummer. Barnekokkeprogrammer ligger gratis på NRK Super og oppskrifter finner du flust av på nett. Kjøp en kokkekniv til ungene og nok plaster og vekk interessen og smaksløkene

7. Dropp solkremen - i hvertfall litt

Mange i Norge bruker mye penger på vitaminer og fiskeoljer i forskjellige former for å skaffe seg den nye inn-vitaminen D-vitamin, men glemmer at den henger gratis på himmelen. Solen er den viktigste kilden vi har. Lærbrune kropper er ikke bra for noe (og spesielt ikke de begynnende snart-førti-rynkene), men tenk middelveien: Blokk ikke solen bort med krem, men sørg for å få solstråler på kroppen i en time før du smører. Studier har vist at barn født på sensommeren blir høyere og sterkere enn barn født på vinteren, fordi moren fikk D-vitaminer fra sola under siste del av svangerskapet.

8. Lag barn

For å bite forrige punkt i halen: Jeg har ikke bare blitt lege med fokus på helse, men lege med fokus på store mager. Det er plass på fødeavdelingen på Ullevål i mars og april, så det er bare å henge i. Selv om brorparten av befolkningen sikkert vil kalle det galskap, synes jeg personlig fire barn er topp. Jeg trodde at det å lese en bok i ferien ville ta slutt når søskenflokken økte, men der tok jeg feil. Ett barn må underholdes. Flere barn kan underholde hverandre. Det gode med flokken er at barna både kan være en del av den og deltaker i den. Eldstemann trenger ikke å være å slave selv om hun hjelper til. Det å hjelpe til med å legge et par barn og lese et eventyr gir ofte bonuspoeng hun kan bruke til å være lengre oppe alene med mamma og pappa.

9. Ikke les for mange lister - lag din egen

Ferien kan være den vanskeligste tiden for mange familier. Lista for hva som gir gode sommerminner for barna er i utgangspunktet ikke så høy: Be en klassevenn på grillmiddag eller overnatting med dyner på balkongen. Se hvem som klarer å spytte vannmelonfrø lengst. Spis frokost til middag.

Husk at det er vanskelig å leve opp til det andre har som ideal. Når jeg leser lister blir jeg av den grunn ofte litt irritert. Det viktigste er at du selv tenker gjennom hva som skal til for å gjøre deres sommer fin. Kanskje har barna noen ideer, kanskje finner du litt inspirasjon i min liste. Uansett ønsker jeg dere alle en riktig god sommer.

Les også:

På telttur i hagen: Alvas sommernattsdrøm

Blomsteris og andre iskalde fristelser

Slik gjør du barnet ditt lykkelig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning