Barn og søvn

Søvnlegens ti beste råd til
trøtte barnehage- eller skolebarn

Søvnekspert Kornelia Beiske gir sine beste råd til foreldre som fortsatt sliter med å komme inn i gode søvnrutiner i hverdagen.

Viktig å prioritere søvn: Det er lett å la det skli ut litt i helger og ferier, men det finnes råd for å få alt på rett kjøl.
Viktig å prioritere søvn: Det er lett å la det skli ut litt i helger og ferier, men det finnes råd for å få alt på rett kjøl. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Sommerferien er for lengst over for de fleste, men fortsatt har mange foreldre trøbbel med både å legge og få barna til å sove natten gjennom.

Lytt til søvnekspertens beste råd i podcasten God Mor!

Kornelia Beiske har doktorgrad i søvn og jobber blant annet med søvnmangel og søvnsykdommer på Ullevål sykehus – i denne saken deler hun sine beste tips for foreldre med barnehage- eller skolebarn som trenger å finne fram til de gode søvnvanene.

- Viktigst er at man må prioritere søvn, altså gi seg og barnet sitt nok tid til tilstrekkelig søvn. Voksne bør tilstrebe å få 8 timer søvn, og barn 10-12 timer, avhengig av alder, mener Beiske.

Les også: Når foreldre er med på ekskludering på skolebussen

Her er hennes ti beste råd for god søvn for store og små i hverdagen:

1. Regelmessig leggetider og oppvåkningstider – helst skal barn legge seg samme tid både ukedager og helg.

Kornelia Beiske har dokotrgrad i søvn, og understreker viktigheten av at også voksne får nok søvn.
Kornelia Beiske har dokotrgrad i søvn, og understreker viktigheten av at også voksne får nok søvn. Foto: Privat

2. Har barnet blitt vant til senere leggetider i løpet av sommerferien, kan du prøve å få tilbake den vanlige rytmen ved å gradvis legge og vekke barnet tidligere til ønsket døgnrytme er oppnådd.

3. Forsøk å holde denne rytmen også i helgene. For å la barnet sove ut i helgene kan bidra til å forskyve døgnrytmen.

4. Lag regelmessige, rolige ritualer i forbindelse med legging. Sett av cirka 20–30 minutter til dette. For eksempel bading, tannpuss og lesing før barnet pakkes inn for natten.

5. TV, datamaskin og andre skjermer bør unngås siste timen før leggetid og bør ikke tillates i barnets soverom. Programmer/spill kan virke stimulerende og blålys fra disse apparatene kan også føre til vansker med å sovne.

6. Unngå store måltider de siste to timene før søvn, og koffeinholdig mat eller drikkevarer de siste tre til fire timene før søvn (for eksempel sjokolade, kakao og cola).

7. Soverommet bør ikke brukes når barnet blir disiplinert. Soverommet skal oppleves som et positivt sted for barnet å være.

8. Man skal være oppmerksom på at for lite fysisk aktivitet på dagtid, samt aktiviteter og trening som slutter kort tid før ønsket leggetid, kan gi lengre innsovningstid hos barnet.

9. Omgivelsene i soverommet er viktig. Temperaturen bør ikke være for varm eller for kald. Støy bør unngås og sengen må være komfortabel. Lysstyrken bør holdes til et minimum.

10. Søvnbehovet for barn mellom seks og 15 år er rundt ti timer, uavhengig av aldersforskjeller, men med store individuelle avvik. Eldre søsken bør ikke nødvendigvis ha senere leggetider dersom foreldrene opplever at alle barna får nok søvn og virker uthvilte og opplagte om dagen.

Hør hele podkasten om søvn og barn her: God Mor #1 Søvnløs mor

Les også: Da Tonje og Pål-André ble foreldre, ble hverdagen for tøff. De måtte søke hjelp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning