Billig ferie med barn

Reis på billig ferie med barna

Drømmer dere om charterferie, en ferie i skogen eller en billig ferie i resten av Europa?

BILLIG FERIE MED BARN: Hvor vil barna i år? Planlegger du godt og i god tid, kan du få både billig charterferie eller byferie sammen med barna. FOTO: Getty Images.
BILLIG FERIE MED BARN: Hvor vil barna i år? Planlegger du godt og i god tid, kan du få både billig charterferie eller byferie sammen med barna. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Det finnes mange flotte reisemål du kan ta med barna til uten å blakke deg helt.

Noen av dem er til og med gratis, og barna vil garantert elske hvert minutt av ferien.

Under får du fire tips til hvor og hvordan du kan ta med barna på billig ferie.

1. Gratisferie i naturen

– Mitt beste tips til dem som vil reise på en billig ferie med barna er å begynne i nærmiljøet. Øv litt før ferien med korte dagsturer, og forsøk dere eventuelt med en overnattingstur hvis dette går bra, sier fagsjef i Barnas Turlag, Kristin Oftedal.

Ta med dere teltet, finn en koie eller gapahuk dere kan overnatte i eller benytt Den Norske Turforeningens (DNT) hytter.

Ta med dette på naturferie

- Skift

- Varme klær

- Varm og kald drikke

- Næringsrik mat

- Litt godt i sekken

- Lupe

- Spikkekniv

- Bærplukker hvis dere plukker bær

- Fiskestang hvis dere skal fiske

- Leker som småbiler

- Kosedyret, hvis dere skal sove ute

– DNT har over 500 hytter både i skogen, langs kysten og i fjellet, og medlemmer av Barnas Turlag overnatter gratis på selv- og ubetjente hytter, sier Oftedal.

For andre koster overnattingen litt, men dette er rimelige og gode utgangspunkt både for fine dagsturer og en tur fra hytte til hytte.

På de betjente hyttene går du til dekket bord og oppredd seng.

– Passer det bedre med dagsturer i nærmiljøet, er det ingenting i veien for å fylle ferien med kortere turer i stedet. Ta med dere spikkekniv, fiskestang, bærplukker eller lupe som dere kan studere insekter og blomster i. Barn syns dette er kjempespennende, sier hun.

Dra på arrangerte ferier

Hvis familien er litt fersk når det gjelder turer, er det et godt tips å være med på Barnas Turlags turer.

Disse arrangeres over hele landet, er tilpasset familier med barn mellom null og 12 år, og er et fint sted å treffe andre turglade familier, både erfarne og uerfarne.

Her kan dere få gode tips til nye turmål og hva det er greit å ha med seg på tur. Generelt vil jeg uansett si at det er lurt å legge lista lavt, dere trenger ikke gå langt. Tell heller opplevelser og timer brukt ute enn kilometer dere har gått, sier Oftedal.

Sjekk gjerne om det er mulig å leie kano eller robåt der dere er.

– For barn som ikke har vært så mye i båt før er dette spennende. For øvrig kan jeg anbefale å ta med en av barnas venner eller kanskje et vennepar med barn på samme alder. Det er ofte lettere å holde motivasjonen oppe da, både for store og små barn, sier hun.

Oftedal legger til at det kan være lurt at de voksne innstiller seg på å delta i leken. Ikke sett deg ned med kaffekoppen med en gang dere kommer frem, men vær aktiv med barna til de er i gang.

– Det kan hende de trenger litt drahjelp til å begynne med hvis de ikke er vant til å være på tur, sier hun.

TIPS:
Finn gode turtips og kontaktinfo til ditt nærmeste Barnas Turlag på DNT.no/barn

2. Billig charterferie med barn

På charterferie tar reiseselskapet seg av alt det praktiske for deg, både fly, hotell og transfer til og fra flyplassen. Din eneste oppgave blir derfor å konsentrere deg om kvalitetstid med barna dine, og slappe av.

Sparetips for billig charterferie

- Sjekk hotellpriser

- Sjekk prisnivået på reisemålet

- Sett opp et budsjett

- Reis utenom skoleferien hvis du kan

- Bestill tidlig

– Mange barnefamilier setter nok pris på den tryggheten det gir å reise med en reisearrangør. Hvis det skulle skje noe, vet de at vi har personale på plass og kan bistå i en hver situasjon, sier informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff.

Ferie midt i høysesongen kan imidlertid koste en del, men Røhr-Staff forteller at det er fullt mulig å få en chartertur til en relativt rimelig pris.

– Hvis du vil holde kostnadene nede, er det aller beste tipset å reise i lavsesongen. Hvis du klarer å styre unna skolens ferier, bør du derfor gjøre det, sier hun.

Billige feriesteder i Europa

Må du reise i skoleferien, finnes det fortsatt råd for deg som vil ha mest mulig for pengene.

– Det å planlegge i god tid er smart, for charterferier blir dyrere jo nærmere avreise det er. Unntaket er selvfølgelig dersom du bestiller restplasser, og også her finner du alt fra uspesifiserte hoteller til finere hoteller med all inclusive, sier Røhr-Staff.

Husk for øvrig at selv om du finner et billig hotell eller en billig pakke, er det ikke sikkert dette blir billigere enn en noe dyrere pakkereise til et annet reisemål.

Det varierer nemlig veldig hvor mye ting koster på feriestedet.

– Det virker kanskje selvsagt, men det kan være lett å glemme at ting kan ha endret seg også på steder du har vært før. For barnefamilier som ønsker seg sol og varme på budsjett vil jeg si Bulgaria og Montenegro er de beste valgene. Hit får du billige turer og en to retters middag på en restaurant koster deg i underkant av hundrelappen, sier hun.

3. Sommerferie i Europa med barn

Hvis du vil ta med barna til utlandet uten å gjøre altfor stort innhugg i kontoen, kan det anbefales å kikke østover.

I Polen rekker for eksempel pengene langt.

Overnatting er rimelig, hele familien spiser middag for et par hundre kroner, og hvis du er fleksibel når det gjelder avreise, finner du billige billetter til både Krakow, Warszawa og Gdansk.

Ferie i Europa med barn

Her får du mye for pengene om du vil reise på billig ferie med barna:

- Polen

- Tsjekkia

- Baltikum

- Bulgaria

- Kroatia

- Montenegro

- Tyrkia

Kilde: VIng

At flytiden også er kort, bare rundt en og en halv time til Gdansk og to timer til Krakow og Warszawa (fra Oslo) er jo heller ingen ulempe når man har med seg de små på tur.

Polen kan for øvrig også by på strender.

Ta for eksempel turen til kystbyen Sopot, der barna i tillegg kan boltre seg i byens badepark.

Sjekk prisen

Ta også gjerne andre østeuropeiske byer, som Praha, Riga, Vilnius, Tallin og Budapest med i vurderingen.

Også disse ligger bare en kort flytur unna Norge, og du vil igjen kunne oppleve mye på budsjett.

Utenfor Riga finner du Baltikums største vannpark, men husk at selv om prisene ofte er lavere enn hjemme, koster slike aktiviteter en del også på disse mer økonomiske reisemålene.

Sjekk prisen før du reiser hjemmefra så får du deg ikke noen ubehagelige overraskelser når du står ved inngangen med et par ivrige unger på slep.

Er du på jakt etter billig overnatting, kan du sjekke airbnb.no, en markedsplass for folk som vil leie ut og bestille overnatting over hele verden. Tilbudet kan spenne fra én seng i leiligheten, til rom til en hel familie til et helt slott.

Kilde: Airbnb.no og Ving

4. Billig ferie i Norge med barn

Norge er et nært og trygt feriemål for barnefamilier, og på reise i eget land lærer barna samtidig mer om egen historie og tilhørighet.

Det vil selvfølgelig koste litt å komme seg rundt i landet, men det finnes spennende aktiviteter de fleste steder, og en del av dem er til og med gratis.

Går turen til Oslo kan dere blant annet besøke Akershus festning, Botanisk Hage og Vigelandsparken helt gratis, eller hva med en spasertur på taket til operahuset?

Har dere tenkt dere til Trondheim, er det greit å vite at hele familien kommer gratis inn på sporveismuseet og rustkammeret i Nidarosdomen, og i Bergen kan det anbefales å ta turen til bryggen, fistertorget og gamle Bergen.

Alt dette kan dere gjøre uten å betale en krone for det, og så kan dere jo for eksempel avslutte med en piknik i parken.

Bestill ferie i god tid

Reiser dere til et sted der det er en gruve, vil dette også garantert falle i smak hos barna.

En omvisning kan koste noe, men i Olavsgruva i Røros er det for eksempel gratis for barn under 16 år å komme inn sammen med voksne, og sølvgruven i Kongsberg lokker med gratis inngang hver tirsdag gjennom hele året.

Slike tilbud hjelper godt på reisebudsjettet.

Når det gjelder overnatting, kan det være lurt å sjekke om noen av hotellkjedene har gode tilbud til familier, og ellers vil du som regel også kunne finne en rimelig campinghytte i nærheten hvis dere ikke heller vil satse på telt.

Husk uansett å planlegge i god tid for prisene blir ofte høyere etter hvert som sommerferien nærmer seg.

Tips til norgesferien:

1. Sjekk om du er har medlemskap som gir deg tilbud eller gratis inngang på museer eller billigere overnatting. Det gjelder blant annet deg som har COOP-kortet, A-kortet og OBOS-medlemskap.

2. Sjekk med hotellkjedene om de har ferietilbud på overnatting. Noen ganger kan du få tre netter for to eller fem for fire.

3. Enkelte flyselskap har gode sommertilbud, som Widerøes ”Norge Rundt-billett”.

Kilde: Visitnorway.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning