Bilferie med barn

Bilferie i Europa med barn

Denne familien kvier seg ikke for bilferie med barn. Det ble 450 mil tur-retur Kroatia.

BILFERIE MED BARN:: Birk, Idun og Dina konkluderer med at det er best å reie på bilferie. De fikk sett mye på 21 dager. Foto: Hege K. Fosser Pedersen.
BILFERIE MED BARN:: Birk, Idun og Dina konkluderer med at det er best å reie på bilferie. De fikk sett mye på 21 dager. Foto: Hege K. Fosser Pedersen. Foto: Hege K. Fosser Pedersen.
Sist oppdatert

Er ferie på fire hjul gått fra å være retro til å bli hipt igjen? Det mener vi!

Mange har kanskje minner fra sin egen barndom da familien reiste av gårde grytidlig om morgenen, uten verken sikkerhetsbelte eller barneseter i baksetet?

I dag er bilene og veiene bedre, og alt ligger til rette for å ratte seg raskt fra land til land med gps-en innstilt på varmere strøk.

I snart 12 år har vi reist på bilferie med våre tre barn, vi ønsker alltid å gjenta suksessen neste år. Likevel hører vi stadig at «bilferie, det er ikke noe for oss», når vi forteller om årets sommerferie.

De fleste som er skeptiske har aldri forsøkt, men ser for seg at det blir mange lange timer i bilen.

Hvorfor bilferie?

Det er jo både billig og raskt å ta fly i Europa. Men vi vil gjerne feriere mange steder i løpet av samme ferie!

Og det er veldig praktisk å ha bil på feriestedet. I mange europeiske land er det dyrt å leie bil, og ikke alle tilbyr barneseter. Med egen bil kan vi kjøre litt rundt på feriestedet også, og reise raskt videre hvis vi ønsker det.

Hoteller og ferge: For overnatting i Europa, sjekk ut kinderhotels.com. De tilbyr familievennlige hoteller i ulike prisklasser. Passer for barnefamilier og besteforeldre! Det kan være lurt å booke hoteller eller annen overnatting før avreise. Noen hoteller blir fort fulle om sommeren. Vi brukte bookings.com for å finne hotell i Rostock.

Sjekk og reserver også eventuelle ferger i god tid. Prisene kan variere mye, og det er kjedelig ikke å få plass når man først står der på kaia. Husk at dere kan booke om billettene hvis skulle bli nødvendig.

Utgifter på vår biltur:

Bensin: Ca. 4500 kroner, tur-retur.

Øresundbrua: 750 kroner, tur-retur.

Ferge Geder-Rostock: Tur-retur: Ca. 1500 kroner.

Motorveiavgift og bompenger: 400 kroner.

Selv føler jeg at vi tilbringer veldig liten tid i bilen, selv om vi drar på bilferie. Ikke sover vi på campingplasser eller i telt, heller, som mange later til å tro.

Bilferie med små barn

Vår siste ferierute strakte seg over tre uker. 11 av dagene på samme sted, i Kroatia. Seks dager i Østerrike og én dag i Tyskland. Det er ikke verre enn i underkant av ett døgns kjøring totalt hver vei til øya Krk nord i Kroatia. Det er en forsvinnende liten del av ferien som faktisk tilbringes i et bilsete.

Likevel tok vi noen hensyn til de minste. Vi la vi opp til at far og eldstejenta på snart 12 år skulle kjøre alene til Kroatia. På den måten fikk de to etterlengtet alenetid, mens jeg og de to minste sparte oss for den mest intense biletappen.

Og hjem kjørte vi selvsagt alle sammen.

Et halvt år før vi la ut på tur på fire hjul, begynte vi å planlegge.

Hvor skulle vi stoppe på veien, hva skulle vi se og hvor lange pauser skulle vi ta i de ulike landene?

Vi bestilte tidlig en ferieleilighet i den lille strandbyen Baska på Krk. Her hadde vi vært tidligere, og vi hadde dessuten fått med oss en vennefamilie på denne delen av ferien.

Til slutt var reiseruta komplett, med ferger og overnatting. Vi var klare for avreise.

Bilferie fra Norge med barn

Bilturen fra Oslo går som en lek. 12-åringen er motivert og glad i å kjøre bil. Hun sitter klar med mobil med nedlastet musikk, lydbøker, frukt og mat. Første etappe går fra Oslo klokka åtte om morgenen til den tyske havnebyen Rostock, via ferge fra Gedser i Danmark.

Kvelden tilbringes i denne koselige byen fra hansatiden med pizzarestaurant og en gåtur i sommerværet.

Neste morgen går ferden videre på autobahn i høy fart. Før dagen er omme er hele Tyskland og Østerrike tilbakelagt. Neste overnatting finner sted utenfor byen Bled i Slovenia.

Siste dag på utreisen er sjarmøretappen gjennom Slovenia og Kroatia. I god tid før lunsj ruller sjuseteren inn foran leiligheten «vår», det varer ikke lenge før vi stuper ut i det turkise Adriaterhavet.

Les også: Prøv ferie i Danmark med barna

RAKK MYE: På 21 dager var det ikke mye av tiden som ble tilbrakt i bil.
RAKK MYE: På 21 dager var det ikke mye av tiden som ble tilbrakt i bil. Foto: Hege K. Fosser Pedersen

All-inclusive i Alpene

Etter 11 dager i Kroatia, med sol, sommer og god mat, er den ca. 23 timer lange bilturen for lengst glemt. Bilen er igjen fullastet med kjølebag med mat til neste etappe, nye lydbøker og drikke (pluss spyposer, tørkerull og våtservietter, selvfølgelig). Når vi setter oss i bilen i Baska, har vi ca. seks timers kjøring foran oss, ifølge Google maps.

Adressen til Sporthotel Achensee i Østerrike er plottet inn.

Etter å ha tatt farvel med familien vi leide hos på Krk, varer det ikke mer enn et kvarters tid før mellomstemann klager over magevondt.

En rask avkjøring må til, og utenfor et butikksenter avvikles turens første og eneste oppkastrunde. Ingenting i bilen i år! og det er framskritt.

Når vi forlater Krk blir veien mindre svingete, og formen er igjen på topp. Ingen klager fra baksetet, heller, bare normal søskenkjekling.

Belønnes for ro i baksetet

Etter åtte timer på veien kan gps-en fortelle at vi er framme på nesten tusen meters høyde i Alpene. Fra baksetet har det bare vært spørsmål om påfyll av druer, vann og kjeks. En lang pause for matpakkespising i Slovenia og en kort tissepause er det også blitt tid til. Og to lange lydbøker er historie.

I Alpene tilbringer vi nesten ei uke sammen med besteforeldre, som er kommet i bil fra Oslo. Og etter at uka i høyden er over, fylles bilen opp igjen, og det er mer autobahn- kjøring på programmet.

Her går det virkelig unna, og nesten hele Tyskland tilbakelegges i løpet av dagen. Gjengen i baksetet er utrustet med masse mat og drikke, og det er lovnader om å besøke en skikkelig god pizzarestaurant når vi ankommer Rostock i løpet av ettermiddagen. De får brus og is også, som premie for den rolige innsatsen i bilen.

MANGE MIL I BIL: Hele familien er samlet i Kroatia etter over 200 mil i bilen.
MANGE MIL I BIL: Hele familien er samlet i Kroatia etter over 200 mil i bilen. Foto: Privat

Etter en overnatting og påfølgende shopping og sightseeing i byen dagen derpå, er det klart for den siste strekningen.

Vi tar ettermiddagsferge fra Rostock til Gedser i Danmark og legger ut på de siste bilmilene på kveldstid. Etter et par timer sovner de som planlagt, og vi ruller inn i Oslo idet klokka passerer midnatt.

Les også: Seks fine fjellturer med barn

Foretrekker firehjulsferie

For en ferie! Vi har vært innom sju land, har badet i Adriaterhavet og gått fjellturer i Alpene, trålet byen Rostock og vært sammen med både besteforeldre og venner. Mor og far er veldig fornøyde med å ha opplevd så mye. Ikke har det vært noe stress, heller. Men hva synes egentlig barna om bilferie?

Gode tips på reisen

Ta med dette i bilen

- Masse lydbøker (spilles høyt eller på hver sin)

- iPod/telefon/nettbrett

• Tv-skjermer (hvis barna ikke blir bilsyke av det).

• Vannflasker

• Våtservietter/tørkepapir

• Mat og drikke (gjerne i kjølebag).

Tips før bilturen

- Ta med euro til tips til folk på bensinstasjon som vasker bilen din. I enkelte land, som Østerrike, må du kjøpe «vignetter» for å kjøre gjennom landet på autobahn. Du kjøper dem på bensinstasjon før grensa og klistrer dem i frontruta. Enkelt, men ofte dyrt.

- Google ulike kjøreruter før dere reiser fra Norge. Det er selvfølgelig også mulig å ta for eksempel Kielferga og spare åtte–ti kjøretimer. Det er dyrere og går litt seinere enn å kjøre den samme strekningen.

- Har vi egentlig vært på bilferie, spør minstejenta Idun (5).

- Vi har jo ikke akkurat hatt ferie i bilen, da…

Vi spør de eldste om de foretrekker bilferie eller sydentur?

Åtteåringen Birk svarer at han er fornøyd med bilferie, for da trenger vi ikke å være på et varmt sted absolutt hele tida. Han foretrekker litt «kjøligere» dager i Alpene.

11-åringen Dina konkluderer:

- Hvis vi tar fly til syden, får vi jo bare vært på ett sted. Nei, vi tar bilen. Da får vi sett mer, og jeg tror det er billigere for dere også. Og da har vi mer penger til is og ting til barna!

End of discussion!

Les også: Alt du må vite om å reise med barn og baby

Hvem passer bilferie for?

Minst én av de voksne i familien bør være glad i å kjøre bil, for det er mange mil som skal tilbakelegges.

Barna våre på 5, 8 og 12 år er blitt vant til å sitte lenge i bil, selv om det hender at de blir bilsyke ennå.

Ta gjerne noen prøveturer på et par timer i forkant for å se hvordan barna reagerer på å sitte i ro lenge. Et tips som vi fulgte mens barna var veldig små, er å kjøre om natta eller grytidlig om morgenen. På flere Tysklandsferier har vi kjørt fra Oslo allerede klokka ett om natta. Da har vi vært framme ved ferga til Tyskland når barna har våknet i sjutida. Både mor og barn har da sovet godt, mens far har fått noen timer på øyet på ferga.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2015, og sist oppdatert 03/04 2018.

Les også